Όταν το 1931 το διάσημο οινοποιείο Penfolds προσελάμβανε τον Max Schubert ως “το παιδί για τα θελήματα” κανένας δεν φανταζόταν ότι ένα από τα πλέον μυθικά κρασιά του κόσμου ήδη εκκολαπτόταν. Έπρεπε βέβαια να περάσουν άλλα 17 χρόνια προκειμένου ο ταλαντούχος Max να αναλάβει τη θέση του επικεφαλή οινολόγου και άλλα δυο πριν να σταλεί στην Ευρώπη για να πάρει... ιδέες. Μια από αυτές -και σίγουρα η λαμπρότερη- ήταν και η δημιουργία ενός κρασιού που να μπορεί να παλαιώσει για αρκετά χρόνια στα πρότυπα των μεγάλων Chateau του Μπορντό. Έτσι το 1951 δημιουργεί το Grange Hermitage. Ένα ρηξικέλευθο Shiraz από 2 αμπελοτόπια της εταιρείας, το οποίο πήρε και το όνομα Bin 1 από τον αριθμό του κελαριού στο οποίο φυλασσόταν -κατά την παράδοση ονοματοθεσίας της εταιρείας που ακολουθείται μέχρι και σήμερα.
Το Grange Hermitage Bin 4 από την εσοδεία του 1952 ακολούθησε μαζί με κάποιες χρονιές ακόμα, όμως ο Αυστραλός παραγωγός δεν είναι το μικρό οινοποιείο που ικανοποιεί τα κέφια και τις φιλοδοξίες του κάθε υπαλληλάκου. Είναι μια μεγάλη εταιρεία με τους προϊσταμένους και τους διευθυντάδες του, οι οποίοι το 1957 δοκίμασαν και απέρριψαν το κρασί απαγορεύοντας στον πιονιέρο οινολόγο του να το παράξει ξανά. Όμως κάτω από την μύτη του management, ο Max Schubert συνέχισε για 3 χρόνια να παράγει κρυφά το κρασί στο πιο “ξεχασμένο” κελάρι του, όσο εν τω μεταξύ οι παλαιότερες χρονιές άρχισαν να “ανοίγουν” αρωματικά και γευστικά αποκαλύπτοντας το μεγαλείο του Grange.
Όλα τα άλλα είναι απλώς ιστορία, με το μεγάλο αυτό Shiraz από την χρονιά του 1955 να κερδίζει την Παρισινή Ολυμπιάδα κρασιού και χρόνο με το χρόνο να καθιερώνεται ολοένα και περισσότερο στην συνείδηση των κριτικών κρασιού αλλά και των σοβαρών οινόφιλων ως το κορυφαίο κρασί της Αυστραλίας. Κερασάκι στην τούρτα της καταξίωσης η βαθμολογία 100/100 που έλαβε τόσο από το Wine Spectator όσο και από το Wine Advocate η εσοδεία του 2008, όντας το πρώτο κρασί του Νέου κόσμου που κατάφερνε το απόλυτο.
Το Grange -ή ορθότερα το Grange Bin 95 όπως ονομάζεται από το 1964 και μετά- παράγεται σε περίπου 7 – 9.000 κάσες τον χρόνο. Σε αντίθεση όμως με τα περισσότερα icon κρασιά του κόσμου όχι μόνο δεν προέρχεται από ένα αμπελοτόπι αλλά αντίθετα ο καρπός για την παραγωγή του -ο καλύτερος φυσικά- επιλέγεται από την Barossa Valley, την Mc Laren Vale, την Coonawarra και την Clare Valley, 4 σπουδαίες οινικές περιοχές της χώρας. Όμως ο χαρακτηρισμός του σαν multi-district δεν το εμποδίζει από το να διαθέτει έναν σταθερότατο χαρακτήρα -τον οποίο διαπλάθει μέσα από σχεδόν 20μηνη παλαίωση σε 100% καινούργια αμερικάνικα βαρέλια- ενώ ταυτόχρονα το προστατεύει από τα πάνω-κάτω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών της κάθε χρονιάς.
Ετσι όποιος είναι διατεθειμένος να εκταμιεύσει 700-900 ευρώ για μια φιάλη του θα βιώσει μια σχεδόν... στέρεη εμπειρία μαύρου φρούτου, γλυκόριζας, βρασμένης ρίζας παντζαριού και μαύρης ελιάς καθώς η συμπύκνωση του είναι πρωτοφανής! Ανάλογη δύναμη -που υπερτροφοδοτείται μάλιστα από άφθονες κορυφαίας ποιότητας τανίνες- θα συναντήσει και στο στόμα, που ωστόσο κοντράρει την σαρκώδη γλύκα του τέλεια ωριμασμένου φρούτου με εντυπωσιακή για το στυλ οξύτητα.
Ο πρωτοπόρος Αυστραλός οινοποιός Max Schubert, δημιουργός του Grange Hermitage.
Penfolds Grange 1951. Το μπουκάλι που δημοπρατήθηκε το 2021 έναντι 157.634 δολαρίων είχε υπογραφεί από τον οινοποιό της Grange, Max Schubert.
Βέβαια το παραπάνω ποσό αφορά κάποια πρόσφατη κυκλοφορία, καθώς ο μύθος του Grange το έχει καταστήσει ένα από τα πλέον συλλεκτικά κρασιά του πλανήτη. Μάλιστα το 2021 μια φιάλη από την παρθενική εσοδεία του 1951 έσπασε όλα τα ρεκόρ τιμής του Αυστραλέζικου κρασιού, καθώς πωλήθηκε προς 157.634 δολάρια. Ωστόσο το παραπάνω ρεκόρ διόλου δεν μειώνει την τρομακτική επιτυχία της κάβας Dan Murphy’s να συγκεντρώσει και να πουλήσει ένα σετάκι με όλες -ναι όλες, και τις 71!!- χρονιές του κρασιού έναντι 400.000 δολαρίων, την στιγμή μάλιστα που το 2018 η ίδια κάβα είχε πουλήσει ένα ανάλογο Grange assortment έναντι 320.000 δολαρίων. Το Penfolds Grange ενσάρκωσε το όραμα του δημιουργού του Max Schubert να αποδείξει ότι η γη των καγκουρό μπορεί να γίνει και η γη των μεγάλων κρασιών. Όμως με την συνέπεια και συνέχεια στις ύψιστες επιδόσεις του κατάφερε πολλά περισσότερα, αναδεικνυόμενο σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας οινικής ιστορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου