Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Σαββατιανό: Το θαύμα της Αττικής – Οι 10 κορυφαίες ετικέτες


Ναι, οι φίλοι του κρασιού που ακόμα έχουν μείνει στις δεκαετίες του ΄70 και του ’80 εξακολουθούν να απαξιώνουν την πλέον διαδεδομένη ποικιλία της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας, μιας και την έχουν ταυτίσει με την κακή Ρετσίνα αλλά και τα οξειδωμένα λευκά κρασιά της εποχής. Βρισκόμαστε πλέον στο 2024 και το σταφύλι του οποίου η ιστορία χάνεται στα βάθη των αιώνων όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα άλλο της χώρας, αλλά επιπλέον διαθέτει αξιοζήλευτες αρετές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι ξένοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες του κρασιού, οι οποίοι είναι απαλλαγμένοι από τις προαναφερθείσες προκαταλήψεις, αγαπούν το Σαββατιανό όσο λίγες άλλες ελληνικές ποικιλίες. Τα διαμορφωμένα σε κύπελλο κλίματά του είναι τέλεια προσαρμοσμένα στις ζεστές, άνυδρες συνθήκες, ενώ η συνήθως μεγάλη ηλικία τους διασφαλίζει δύναμη και γευστικό βάθος. Παράλληλα προσφέρουν μία παγκόσμια μοναδικότητα, μιας και πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει μια τόσο εκτεταμένη και ιστορική αμπελουργική ζώνη εντός μιας μεγαλούπολης-πρωτεύουσας!

Στα γευσιγνωστικά τώρα, το Σαββατιανό δεν διαθέτει και το πλέον εξωστρεφές άρωμα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν είναι φρέσκο. Λίγα λευκόσαρκα φρούτα, κάποιες νότες φρεσκοκομμένου άχυρου, άντε και μια τζούρα μπανάνας θα “χτίσουν” το μπουκέτο, το οποίο αποκτά πρωτόγνωρο βάθος και μελένια πολυπλοκότητα μετά από 2-4 χρόνια στη φιάλη. Σε κάθε περίπτωση όμως, καταφέρνει να υπερ-ρεφάρει στο στόμα, με εντυπωσιακό (παρά το χαμηλό αλκοόλ του) σώμα, έντονο flavor κίτρινων φρούτων και βελούδινη, μακριά επίγευση. Προφανώς οι ξηρές, λευκές οινοποιήσεις αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος, όμως το Σαββατιανό βρίσκει και άλλους λίαν ενδιαφέροντες οινοποιητικούς δρόμους, με κορυφαίο βέβαια αυτόν την ποιοτικής μοντέρνας Ρετσίνας, ένα μοναδικό προϊόν που θα έπρεπε να κάνει κάθε οινόφιλο αυτής της χώρας περήφανο! Οσοι μετά από τα παραπάνω είναι διατεθειμένοι να αλλαξοπιστήσουν ας ξεκινήσουν από τις παρακάτω 10 κορυφαίες προτάσεις!




Εύοινος, Ανοδος Ρετσίνα Σπάτων
Η ποιοτική Ρετσίνα στα καλύτερα -και βαρύτερά της! Το ιστορικό οινοποιείο των Σπάτων επιλέγει έναν αμπελώνα 50 ετών και ωριμάζει την ρετσίνα του σε βαρέλια για σχεδόν μισό χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι τρομακτικά πληθωρικό και εύσωμο, με το ξύλο να ενισχύει τη βοτανικότητα της ρητίνης. Ομως το κρασί πατά σε πολύ γερά θεμέλια, με αποτέλεσμα να υποστηρίζει τα παραπάνω με τόνους φρούτου.






Μαλαματίνα Οινοποιείο, Rezine 2303 Retsina
Η αγάπη του Ελβετού αστροφυσικού Paul Wild για τη Ρετσίνα οδήγησε στη βάπτιση ενός εκ των αστεροειδών που ανακάλυψε με το όνομα 2303 Retsina. Το οινοποιείο-συνώνυμό της του αποτείνει φόρο τιμής με μια οινοποιημένη σε τσιμεντένια αυγά super premium ρετσίνα με εκρηκτικά τροπικό χαρακτήρα, φοβερό γευστικό πλούτο και παντελή απουσία πίκρας. Αξίζει σερβίρισμα καλού ερυθρού.




Μάρκου Αμπελώνες, Κλέφτες
Το λουλούδι Κλέφτης είναι ένα από τα πλέον εύθραυστα και αυτή η ευαισθησία του αποτέλεσε έμπνευση γι΄ αυτό το natural Σαββατιανό από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Βέβαια, αν και δεν περιέχει προσθήκη θειωδών, το Κλέφτες κάθε άλλο παρά εύθραυστο είναι αφού η πυκνή λουλουδάτη μύτη, το κρεμώδες στόμα και το γευστικό του μάκρος οδηγούν τη βελόνα της πληθωρικότητας προς τον …κόφτη!




Μυλωνάς Μικροοινοποιία, Σαββατιανό
Ο Σταμάτης Μυλωνάς βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος του Σαββατιανού, προσφέροντας πολλές διαφορετικές οινοποιήσεις της αρχαίας ποικιλίας. Η πλέον εμβληματική του ετικέτα ωστόσο παραμένει το εκπληκτικό, κλασσικό του Σαββατιανό, που προέρχεται από έναν από τους πλέον ορεινούς αμπελώνες της Αττικής στην Κερατέα (250-350 μ). Αν θέλετε κορυφαία συμπύκνωση και αγριάδα μην ψάξετε παραπέρα.




Μυλωνάς Μικροοινοποιία, Sunday
Ποιος είπε ότι το σπουδαίο Αττικό σταφύλι εξαντλεί το δυναμικό του σε ξηρές cuvee; Το Sunday οινοποιείται σε αμφορείς και ωριμάζει σε δεξαμενή, αφού πρώτα τα σταφύλια λιαστούν για λίγες μέρες. Τόσο το χρώμα του όσο και τα μόλις 80gr/lt αζύμωτων σακχάρων είναι ενδεικτικά αυτού που θα βρεθεί στο ποτήρι: ένα ελαφρύ, εύθραυστο γλυκό κρασί, που θα μείνει μετεξεταστέο στη λιγούρα αλλά θα αριστεύσει στην κομψότητα.




Νικολού Οινοποιείο, Botanic Sparkling
Ο παραγωγός από το Κορωπί συχνά επιχειρεί με ρίσκο στο Σαββατιανό. Ευτυχώς, γιατί αυτό το ρίσκο μας φέρνει μπροστά σε κρασιά με μοναδικό χαρακτήρα, όπως η παραδοσιακά ζυμωμένη αφρώδης ρετσίνα του. Η αναλογία της ρητίνης αγγίζει την τελειότητα, όμως τα καλά δεν σταματούν εδώ, αφού η παραμονή με τις οινολάσπες έχει επιμηκυνθεί, συνεισφέροντας επίμονο flavor κίτρινων φρούτων και μακριά επίγευση.




Παπαγιαννάκου Οινοποιείο, Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα
Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος ήταν ο παραγωγός ο οποίος πίστεψε στο Σαββατιανό όταν όλοι οι άλλοι το είχαν απαξιώσει, με το κλασσικό Σαββατιανό του, από παλαιά κλίματα στο Μαρκόπουλο, να αποτελεί την επιτομή της ποικιλίας. Φρουτώδες και αχυρένιο, συνδυάζει στρογγυλάδα με δύναμη που όχι μόνο δεν το καθιστά πλαδαρό, αλλά και του επιτρέπει να παλαιώσει ακόμα και πέραν της 5ετίας!






Παπαγιαννάκου Οινοποιείο, Vientzi Single Vineyard
Το Σαββατιανό σε μια επική έκφρασή του, από έναν αμπελώνα 60 ετών διαμορφωμένο σε κύπελλο. Ο μαέστρος του Σαββατιανού μετουσιώνει τον καρπό αυτού του Cru σε μια υπέρπυκνη βόμβα κίτρινου φρούτου και βουτύρου, που αφήνεται να παλιώσει για έναν χρόνο πριν βγει στην κυκλοφορία. Διαθέτει τέλεια ισορροπία, φοβερή διάρκεια και μια υποβόσκουσα οξύτητα, που θα του επιτρέψει να καβατζάρει το 2030.




Στροφιλιά, Terra Strofilia Σαββατιανό Multi Vintage
Την πίστη μου στην ικανότητα του Σαββατιανού να απογειώνεται μετά από λίγα χρόνια στη φιάλη φαίνεται ότι ενστερνίζεται και ο Γιάννης Λίγκας. Ο οινοποιός τού ιδιαίτερα φορμαρισμένου οινοποιείου αναμειγνύει Σαββατιανά από 3 εσοδείες – κάποια ωριμασμένα σε βαρέλι ακακίας- και μας προσφέρει μια ολοκαίνουργια cuvee με φοβερή αρωματική συμπύκνωση και βελούδινο, καλοδομημένο στόμα.


Φράγκου Αναστασία, Σαββατιανό
Αν ψάχνετε το απόλυτα μοντέρνο Σαββατιανό, η Αναστασία Φράγκου σας έχει μια ακαταμάχητη πρόταση από ένα αμπελοτόπι στην τοποθεσία Βούλια Σπάτων. Ιδιαίτερα φρουτώδες και πεντακάθαρο, το Σαββατιανό αυτό προσφέρει άφθονο αχλάδι και αρμπαρόριζα στη μύτη, ενώ η μαλακή, στρόγγυλη γεύση του σου δίνει την εντύπωση ότι κάποιος την έχει “γυαλίσει ” με λεπτό γυαλόχαρτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου