Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα... μηνύματα στο μνημόσυνο του Φίλιππου -

 «Επέλεξε» τον πρίγκιπα Άντριου, «γύρισε την πλάτη» στον Κάρολο
Το «πράσινο φως» για την επιστροφή του αγαπημένου της γιου, πρίγκιπα Άντριου, στα επίσημα βασιλικά καθήκοντα, ίσως, θέλησε να ανάψει σήμερα η 95χρονη μονάρχης της Γηραιάς Αλβιώνας, καθώς ο 62χρονος Δούκας του Γιορκ ήταν εκείνος που το πρωί συνόδευσε την μητέρα του από το Κάστρο του Ουίνδσορ στο αββαείο του Ουέστμινστερ για την τελετή μνήμης στον πρίγκιπα Φίλιππο, αλλά και εκείνος που την οδήγησε πίσω στο Ουίνδσορ, μετά το πέρας της τελετής.



Απογοητευμένοι, αμήχανοι και δυσαρεστημένοι οι πρίγκιπες Κάρολος και Ουίλιαμ, πρώτος και δεύτερος στην διαδοχή του θρόνου, αντίστοιχα, δεν σήκωσαν το βλέμμα να δουν την «αειθαλή» Ελισάβετ, η οποία κρατούσε μπαστούνι στο ένα χέρι, ενώ με το άλλο στηριζόταν στον πρίγκιπα Άντριου μέχρι να πάρει θέση στο αββαείο του Ουέστμινστερ. Μετά την εμπλοκή του Άντριου στο σκάνδαλο Επστάιν ο Κάρολος και ο Ουίλιαμ είχαν κάνει ξεκάθαρο στον Δούκα του Γιορκ πως επιθυμούσαν να παραμείνει στη «σκιά» της βασιλικής οικογένειας.




Όμως, όπως όλα δείχνουν, η βασίλισσα, παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να έχει τον τελευταίο λόγο στο παλάτι και έτσι, μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του πρίγκιπα Άντριου με την Αμερικανίδα Βιρτζίνια Ρόμπερτς Τζιούφρε, η οποία ανήκε στις σκλάβες του σεξ του Επστάιν και είχε κατηγορήσει τον Βρετανό γαλαζοαίματο για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν ανήλικη, η μονάρχης αποφάσισε πως ήρθε η ώρα ο Άντριου να εμφανιστεί και πάλι στο προσκήνιο.










Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που ο βρετανικός Τύπος αποκαλεί τον Δούκα του Γιορκ «αγαπημένο» γιο της Ελισάβετ με την ίδια να βάζει «βαθιά το χέρι στην τσέπη» και να δίνει 14 εκατ. ευρώ για να τελειώνει όσο πιο σύντομα γίνεται η «περιπέτεια» του γιου της με την Βιρτζίνια Ρόμπερτς και, οπωσδήποτε, πριν τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου τον προσεχή Ιούνιο.

Οι βασιλικοί συντάκτες στη Βρετανία σχολίασαν πως η απόφαση της βασίλισσας να την συνοδεύσει ο Άντριου στο αββαείο του Ουέστμινστερ αλλά και η επιστροφή μητέρας και γιου μαζί στο Κάστρο του Ουίνδσορ «δείχνει ξεκάθαρα πως από εδώ και στο εξής ο δευτερότοκος γιος της βασίλισσας θα έχει ρόλο στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και πως πολλοί άνθρωποι θα αποδεχθούν τώρα την απόφαση και την κρίση της Ελισάβετ».

Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός πως ο πρίγκιπας Άντριου όχι μόνο συνόδευσε την βασίλισσα της Αγγλίας στο αββαείο του Ουέστμινστερ αλλά κάθισε και στην πρώτη σειρά με τα εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας, εκεί που καθόντουσαν ο πρίγκιπας Κάρολος με την δούκισσα της Κορνουάλης και η πριγκίπισσα Άννα με τον σύζυγό της, Τίμοθι Λόρενς, αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού. Ο Άντριου κάθισε δίπλα στον αδελφό του, πρίγκιπα Έντουαρντ, ενώ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον και τα δύο παιδιά τους, πρίγκιπα Γεώργιο και πριγκίπισσα Σάρλοτ, κάθισαν στην δεύτερη σειρά.





Η Ελισάβετ αγνόησε τον Κάρολο και στράφηκε στον αγαπημένο της γιο, Άντριου

Πάντως, η βασίλισσα Ελισάβετ, αν επιθυμεί την επιστροφή του Άντριου στην επίσημη βασιλική ζωή, η σημερινή ημέρα ήταν η πλέον κατάλληλη. Το «παρών» στην τελετή μνήμης για τον πρίγκιπα Φίλιππο έδωσαν 1.800 άτομα -σε αντίθεση με τους 30 καλεσμένους, λόγω κορωνοϊού, στην κηδεία του τον περασμένο Απρίλιο- μεταξύ των οποίων, εκτός από τα εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας, βασιλείς άλλων κρατών, όπως η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ της Ολλανδίας με την βασίλισσα Μαξίμα και την μητέρα του, τέως βασίλισσα Βεατρίκη, το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, χωρίς την Σαρλίν, που αναρρώνει στο πριγκιπάτο μετά το εξιτήριο από κλινική της Ελβετίας.



Για την απόφαση της βασίλισσας να δώσει στον Άντριου πρώτο ρόλο στην τελετή μνήμης του Φίλιππου, η Άντζελα Λέβιν, βασιλική συντάκτρια, δήλωσε στον βρετανικό Τύπο: «Αυτοί (Κάρολος και Ουίλιαμ) θα ένιωσαν απογοητευμένοι και αμήχανοι με την παρουσία του Άντριου αλλά γνώριζαν πως ήταν απόφαση της βασίλισσας. Είμαι σίγουρη πως μέσα τους ήθελαν κάτι διαφορετικό αλλά ο Κάρολος και ο Ουίλιαμ ήξεραν πάντα πως η βασίλισσα έχει αδυναμία στον Άντριου και αν θέλει τον αγαπημένο της γιο μαζί της, θα πρέπει να μπορεί να τον έχει. Ήταν μία από αυτές τις στιγμές που η βασίλισσα έκανε χρήση των ρόλων της ως βασίλισσα και ως μητέρα. Ήταν φανερό πως χρειαζόταν κάποιον να την βοηθήσει σε αυτή την μικρή απόσταση μέχρι τον ναό, όμως, παρατήρησα, πως όταν σηκώθηκε για να φύγει στο τέλος της τελετής, ο πρίγκιπας Κάρολος σηκώθηκε για να την βοηθήσει. Όμως, εκείνη τον αγνόησε και ήθελε τον Άντριου να την οδηγήσει στην έξοδο. Γύρισε προς εκείνον, όχι στον Κάρολο».



Ο λόγος που η βασίλισσα επέλεξε το πράσινο χρώμα στο μνημόσυνο του συζύγου της

Η βασίλισσα Ελισάβετ, εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας αλλά και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας, επέλεξαν το σκούρο πράσινο χρώμα στο μνημόσυνο του πρίγκιπα Φίλιππου για να τιμήσουν τον βασιλικό σύζυγο, που έφυγε από την ζωή στις 9 Απριλίου του περασμένου έτους σε ηλικία 99 ετών. Το σκούρο πράσινο γνωστό και ως «Πράσινο του Εδιμβούργου» (Ο πρίγκιπας Φίλιππος κατείχε και τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου) ήταν το αγαπημένο χρώμα του συζύγου της Ελισάβετ σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Αυτό το χρώμα φορούσε το προσωπικό που εργαζόταν στην υπηρεσία του, το ίδιο χώμα είχαν τα αυτοκίνητα που κατά καιρούς οδηγούσε αλλά και σκούρο πράσινο ήταν το χρώμα του Land Rover που επί χρόνια ο ίδιος ο πρίγκιπας Φίλιππος ετοίμαζε για να τον συνοδεύσει στην τελευταία του κατοικία.

Επίσης, το σκούρο πράσινο χρώμα, που στην τελετή μνήμης για τον πρίγκιπα Φίλιππο φόρεσαν η 95χρονη μονάρχης, η δούκισσα της Κορνουάλης, η πριγκίπισσα Άννα και η βασίλισσα της Ισπανίας, είναι το χρώμα της τάγματος του Πεζικού Rifles Regiment, στο οποίο ο Δούκας του Εδιμβούργου έφερε τον βαθμό του συνταγματάρχη από το 2007 μέχρι το 2020, όταν παραχώρησε τον τίτλο του στην Δούκισσα της Κορνουάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου