Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Γλαύκωμα: Έγκαιρη διάγνωση με ένα smartphone


Τα smartphones θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως διαγνωστικά εργαλεία για το γλαύκωμα, ισχυρίζονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, προλαμβάνοντας τον κίνδυνο τύφλωσης από την οφθαλμοπάθεια που ταλαιπωρεί 79.6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

Σε πολύτιμο ιατρικό εργαλείο αναδεικνύει τα smartphones νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Engineering Reports, σύμφωνα με την οποία τα έξυπνα κινητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος.

Η μέθοδος που ανέπτυξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και δοκίμασαν σε πειραματικό μοντέλο ματιού, στηρίζεται στην ακριβή και μη επεμβατική μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης (IOP) – η αύξηση της οποίας σχετίζεται με το γλαύκωμα – με τη χρήση υπερήχων από τη συσκευή τηλεφώνου. Έτσι, η συνεχής παρακολούθηση της πορείας του δείκτη θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση της όρασης των ασθενών.

Ο Δρ Khamis Essa, Διευθυντής της Ομάδας Προηγμένων Κατασκευαστικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου, ανέφερε «διαπιστώσαμε μια σχέση ανάμεσα στην εσωτερική πίεση ενός αντικειμένου και τον συντελεστή ανάκλασης των ακουστικών κυμάτων. Εκτενέστερη μελέτη της γεωμετρίας των ματιών και πώς επηρεάζει την αλληλεπίδραση με τα ηχητικά κύματα, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ένα απλό smartphone για τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης με ακρίβεια από την άνεση του σπιτιού μας».

Το γλαύκωμα αποτελεί ειδική περίπτωση οφθαλμοπάθειας. Αν και σε άλλες παθήσεις των οφθαλμών είναι πιο εύκολη η εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου – όπως στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια όπου διαβητικοί ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο της νόσου παρακολουθούνται συνεχώς για μικροσκοπικά εξογκώματα στα αιμοφόρα αγγεία του ματιού -, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το γλαύκωμα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να οδηγούνται έως και στην τύφλωση.

Η πιο σίγουρη μέθοδος σήμερα για τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης που προκαλείται από τη συνεχή ανανέωση του οφθαλμικού υγρού, είναι η τονομετρία της εφαρμογής: περιλαμβάνει τη χορήγηση αναισθητικών σταγόνων στο μάτι του ασθενούς και έπειτα μια ειδικής χρωστικής ουσίας (φλουοοροσείνη). Ωστόσο, η μέθοδος συνοδεύεται από λάθη στις μετρήσεις και προβλήματα.

Ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για γλαύκωμα έχει ένα μικρό το κεντρικό κερατοειδικό πάχος (CCT) είτε εγγενώς είτε από εξωτερικό παράγοντα όπως μια χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ. Το μικρό κεντρικό κερατοειδικό πάχος οδηγεί σε ψευδείς χαμηλές ενδείξεις ενδοφθάλμιας πίεσης κατά την τονομετρία της εφαρμογής.

Ο πλήρης οφθαλμικός έλεγχος αποτελεί την πλέον έγκυρη επιλογή, ο οποίος όμως δεν γίνεται παντού και απαιτεί έναν ιδιαιτέρως δαπανηρό εξοπλισμό για τη συχνή παρακολούθηση των ματιών από το σπίτι.

Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου για γλαύκωμα αποτελεί η οφθαλμική υπέρταση, κατά την οποία η ενδοφθάλμια πίεση υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια. Η πάθηση αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου