Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Η σιωπηλή άνοδος της Ελλάδας ως μεσογειακής δύναμης Η



 Ελλάδα αναδύεται ως μεσογειακή δύναμη με μια πιο προληπτική εξωτερική πολιτική Για αρκετά χρόνια, η Ελλάδα ήταν συνώνυμη με την οικονομική παρακμή και τον πολιτικό εξαιρετικό χαρακτήρα στην Ευρώπη. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 26% μεταξύ 2007 και 2014, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες στην ανεργία. Μεταξύ 2015 και 2019, η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έστειλε ανάμεικτα μηνύματα στις Βρυξέλλες σχετικά με τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας. Τον Ιούλιο του 2019, το φιλελεύθερο και κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές με νίκη. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε για να επαναφέρει τη χώρα στην «κανονικότητα» (kanonikotita). Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του ιού κοραναϊού, η εθνική οικονομία εξακολουθεί να μειώνεται και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι πάντα επιτυχημένες.

Ωστόσο, ένας ανανεωμένος αέρας αισιοδοξίας σαρώνει τη χώρα. Η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,1% το 2021. Σημαντικές επενδύσεις από ξένες εταιρείες, όπως η Microsoft, προγραμματίζονται τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και η εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody αναβάθμισε την βαθμολογία της Ελλάδας στις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, μόνο η προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να εξηγήσει την ελληνική θετικότητα. Υπάρχει μια νέα αίσθηση εθνικής εμπιστοσύνης μετά από 10 χρόνια επώδυνης λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που επιβάλλει η ΕΕ. Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος και τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται αυτοπεποίθηση.

Η Ελλάδα είναι η παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και είναι πλήρως ενσωματωμένη στη δυτική κοινότητα κρατών. Έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1952 και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1981. Είναι δύσκολο να υποτιμήσουμε τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας, η οποία κατέχει προνομιακή θέση μεταξύ τριών ηπείρων. Επίσης, διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο που λειτουργεί παγκοσμίως. Τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης λειτουργούν ως πύλες προς την ΕΕ και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Το πιο σημαντικό, η πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να χρησιμεύσει ως ενεργειακός κόμβος μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών και των περιφερειακών παραγωγών.

Το Nexus Energy-Security στην Ανατολική Μεσόγειο

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και του πολέμου στο Donbas, η ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου ανάγκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού. Η γεωγραφική τοποθεσία της Ελλάδας το καθιστά μια φυσική γέφυρα μεταξύ της πλούσιας σε ενέργεια Ανατολικής Μεσογείου και των ενεργειακών χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Τον Ιανουάριο του 2020, Έλληνες, Κύπριοι και Ισραηλινοί υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού 1.900 χλμ για μεταφορά 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου