Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ελβετία ψηφίζει για το τέλος της συμφωνίας ελεύθερης κυκλοφορίας με την ΕΕ

Δημοψήφισμα για το μέλλον της σχέσης της Ελβετίας με την ΕΕ θα διεξαχθεί την Κυριακή – Το αποτέλεσμα θα κρίνει το μέλλον πάνω από 2,1 εργαζομένων στην Ελβετία
Κρίσιμο θεωρείται το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Ελβετία και θα αφορά στο εάν θα τερματιστεί ή όχι η συμφωνία ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων με την ΕΕ.
Το δημοψήφισμα έγινε με αίτημα του δεξιού και αντιμεταναστευτικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, που είναι και το μεγαλύτερο στην Ελβετική βουλή, που θεωρεί ότι πρέπει να επιτραπεί στη χώρα θα θέσει όρια και περιορισμούς στον αριθμό των ξένων που μπορούν να εργαστούν εντός της επικράτειας.
Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 63% αντιτίθεται στο τέλος της συμφωνίας, κάτι που ερμηνεύεται ότι οι ψηφοφόροι θέλουν σταθερότητα σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, κι ενώ εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι μη υπήκοοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ¼ των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ η συνεχιζόμενη μετανάστευση μπορεί να αυξήσει τον πληθυσμό σε περίπου 10 εκατομμύρια τα επόμενα 30 χρόνια.
«Οι μετανάστες αλλάζουν την κουλτούρα μας» υποστηρίζει το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα στην καμπάνια του, προσθέτοντας ότι οι δημόσιες πλατείες, τα τρένα και οι δρόμοι γίνονται λιγότερο ασφαλείς. Την ίδια ώρα, περίπου οι μισοί από όσους λαμβάνουν πρόνοια, είναι ξένοι.

Σύμφωνα με την καμπάνια του κόμματος, η ανεργία μεταξύ Ελβετών θα αυξηθεί, καθώς νέοι αλλοδαποί προσλαμβάνονται για να αντικαταστήσουν ηλικιωμένους Ελβετούς εργαζόμενους, το κόστος στέγασης θα αυξηθεί, ενώ θα υπάρξουν προβλήματα σε σχολεία, μεταφορές και δημόσιες υπηρεσίες.

Σε κίνδυνο πάνω από 120 διμερείς συνθήκες

Ωστόσο, η αντίθετη πλευρά τονίζει ότι το τέλος της συμφωνίας με την ΕΕ θα αποστερήσει τη χώρα από εργαζόμενους με προσόντα, ενώ θα θέσει σε κίνδυνο πάνω από 120 διμερείς συνθήκες που έχει η Σουηδία με το μπλοκ. Πέραν των εργαζομένων, οι συνθήκες περιλαμβάνουν συμφωνίες που θεωρούνται ζωτικές για τις Ελβετικές επιχειρήσεις και το ελεύθερο εμπόριο, την ανταλλαγή στοιχείων, τον αγροτικό τομέα, την έρευνα, την αστυνομική συνεργασία, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και το συνταξιοδοτικό.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αν οι ψηφοφόροι απορρίψουν την ελεύθερη κυκλοφορία, άλλες έξι συμφωνίες που εξαλείφουν τα βασικά εμπόδια μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ στο εμπόριο, τις μεταφορές και άλλους τομείς θα έπαυαν να ισχύουν, βάσει της λεγόμενης «ρήτρας γκιλοτίνας».
Πέρυσι, στην Ελβετία έμεναν 2,1 εκατομμύρια ξένοι πολίτες, με το 68% από την ΕΕ, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λίχτενσταϊν. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι προέρχονται από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία, ενώ πάνω από 450.000 Ελβετοί ζουν στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου