Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

«Ραβασάκια» της εφορίας για κρυφά εισοδήματα από το εξωτερικό

Τι έδειξε η ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες και πλατφόρμες Airbnb για εμβάσματα, ενοίκια, συντάξεις αλλοδαπής
Το 2015 ίσως δεν το πίστευαν, αλλά το 2020 είναι τελικά γεγονός: τότε ξεκινούσε σε διεθνές επίπεδο ένα project ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών μεταξύ κρατών, με προοπτική ακόμα και οι «φορολογικοί παράδεισοι» να δώσουν στοιχεία για τα κεφάλαια Ελλήνων.

Πολλοί έλεγαν «σιγά μη μας βρουν», τελικά όμως οι φορολογικές διοικήσεις ξένων κρατών έδωσαν πράγματι τα στοιχεία! Και από σήμερα ή αύριο, περίπου 100.000 πολίτες και επιχειρήσεις θα λάβουν και ατομική ειδοποίηση από την εφορία που θα τους καλεί να προσέλθουν για να δώσουν εξηγήσεις, αφού τα υπουργεία Οικονομικών άλλων κρατών τούς κατήγγειλαν πως έχουν έξω λεφτά που δεν τα δηλώνουν στην Ελλάδα.

Η εφορία επέλεξε τους αποδέκτες με δύο δεδομένα
Εφέτος είναι η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα θα εφαρμόσει την ανταλλαγή πληροφοριών από το εξωτερικό.
Εφέτος έγινε για δεύτερη φορά και διασταύρωση αδήλωτων αναδρομικών. Η πρώτη ήταν άκρως επεισοδιακή καθώς είχε γίνει παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2020 και επεβλήθησαν πρόστιμα κατά δικαίων και αδίκων. Εφέτος η διασταύρωση ξεκίνησε νωρίτερα και έχει εντοπίσει ένα πλήθος περιπτώσεων, όπου πολίτες είτε ξέχασαν -σύμφωνα με την ΑΑΔΕ- να δηλώσουν αναδρομικά εισοδήματα του 2014, ή και τρέχουσες αμοιβές του 2014.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει από τις 3 μεγάλες πλατφόρμες διάθεσης ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις, να της αποστείλουν, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, στοιχεία για τις ενοικιάσεις ακινήτων στην Ελλάδα τα έτη 2018 και 2019. Για όλους αυτούς, η ΑΑΔΕ καλεί τους φορολογούμενους να σπεύσουν να καταθέσουν από μόνοι τους συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος, πριν τους επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου