Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Μακρόν: Πρώτα σεβασμός, μετά διάλογος - Ερντογάν: Μην υποστηρίζεις τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας


«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία, αλλά περιμένουμε από αυτή το σεβασμό της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και να παράσχει διευκρινίσεις για τις;
ενέργειές στη Λιβύη και τη Συρία», τόνισε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι προσβολές είναι ατελέσφορες. Όλες αυτά τα λόγια, όλες αυτές οι πράξεις δεν έχουν θέση στις σχέσεις μεταξύ υπεύθυνων κρατών. Χρειάζεται υπευθυνότητα. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, αλλά όχι με εκφοβισμό και το δίκαιο του ισχυρού. Χρειαζόμαστε σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και συνεργασία», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ερντογάν σε Μακρόν: Μην υποστηρίζεις ελληνικές μαξιμαλιστικές θέσεις
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικά το βράδυ της Τρίτης.
Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, συζήτησαν για τις αιτίες της έντασης που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ενώ ο Ερντογάν ζήτησε το σεβασμό των νόμιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, έθεσαν επί τάπητος τις ταραγμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του πως η χώρα του δεν έχει βλέψεις και δεν παραβιάζει δικαιώματα άλλων χωρών και υπογράμμισε το βάρος που ρίχνει η Τουρκία στον διάλογο και τη συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.



Σύμφωνα με το ΕΗΑ News, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλεται στην άγνοια σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων.

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει νόημα η Γαλλία να υποστηρίζει μαξιμαλιστικές, όπως τις χαρακτήρισε, ελληνικές θέσεις, που αυξάνουν τις εντάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου