Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Η ακτινοβολία που μπορεί να τον εξουδετερώσει


Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα που δημοσιεύτηκε στο American
Journal of Infection Control, διαπίστωσε ότι η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας C (UVC) με μήκος κύματος 222 νανόμετρα (nm) μπορεί να εξουδετερώσει τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, υπεύθυνο για την πανδημία COVID-19. Σημειώνεται πως, μολονότι η UVC αποτελεί τον πλέον επικίνδυνο τύπο υπεριώδους ακτινοβολίας, το συγκεκριμένο μήκος κύματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια σε περιβάλλοντα με ανθρώπους.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα παγκοσμίως που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της συγκεκριμένης ακτινοβολίας έναντι του νέου κορωνοϊού. Άλλες μελέτες για την UVC μήκους κύματος 222 nm -στο φάσμα της Far-UVC ακτινοβολίας με μήκος κύματος 207–222 nm-, έχουν διαπιστώσει την αποτελεσματικότητά της στην εξάλειψη εποχιακών κορωνοϊών, δομικά παρόμοιων με τον SARS-CoV-2 (Το νανόμετρο ισοδυναμεί με το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου).

Όπως έδειξε το εργαστηριακό πείραμα, το 99,7% της ιικής καλλιέργειας SARS-CoV-2 εξουδετερώθηκε κατόπιν έκθεσης 30 δευτερολέπτων σε ακτινοβολία UV2 222 nm στα 0,1 mW / cm2.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση ενός ειδικού λαμπτήρα. Ένα διάλυμα 100 μικρολίτρων που περιείχε τον ιό (περ. 5 × 106 TCID50 / mL) εφαρμόστηκε σε μια αποστειρωμένη πλάκα πολυστυρολίου 9 εκατοστών. Οι ερευνητές το άφησαν να στεγνώσει σε θάλαμο με όλα τα μέτρα βιοασφάλειας, σε θερμοκρασία δωματίου πριν τοποθετήσουν τον ειδικό λαμπτήρα ακτινοβολίας Far-UVC 24 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της πλάκας.

Ασφαλής για τον άνθρωπο

Η ακτινοβολία UVC με μήκος κύματος 222 nm δεν μπορεί να διαπεράσει την εξωτερική στιβάδα των ματιών και του δέρματος και να προκαλέσει βλάβες στα ζωντανά κύτταρα από κάτω. Αυτό την καθιστά μια ασφαλέστερη αλλά εξίσου ισχυρή εναλλακτική έναντι των επικίνδυνων μικροβιοκτόνων λαμπτήρων ακτινοβολίας UVC με μήκος κύματος 254 nm, που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην απολύμανση εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης.

Η ακτίνα UVC 222 nm μπορεί να αποτελέσει το νέο και πολλά υποσχόμενο σύστημα απολύμανσης για δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων όπου ενέχει ο κίνδυνος νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ωστόσο, οι ερευνητές συστήνουν την περαιτέρω αξιολόγηση αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ακτινοβολίας UVC 222 nm στην καταστροφή του SARS-CoV-2 σε πραγματικές επιφάνειες, καθώς στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκε η δράση της μόνο εργαστηρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου