Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Αλβανία: Λουκέτο σε τρία σχολεία που ελέγχει η οργάνωση FETO του Γκιουλέν

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έκλεισαν, λειτουργούσαν σαν θρησκευτικά γυμνάσια και υποχρεούνται να παράσχουν σε κάθε μαθητή τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετακίνησή του σε άλλο σχολείο
Η Αλβανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε τρία σχολεία που έλεγχε η οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε στον ιστότοπό του ότι ο μεντρεσές Hafiz Abdullah Zemblaku στη νοτιοανατολική πόλη Κόρτσε και ο μεντρεσές Ali Korca στη δυτική πόλη Καβάγιε, που λειτουργούν σαν θρησκευτικά γυμνάσια, καθώς και το Memorial International School των Τιράνων, το οποίο λειτουργoύσε ως δημοτικό και γυμνάσιο, έβαλαν λουκέτο.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν στις 16 και 23 Σεπτεμβρίου, ενώ τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έκλεισαν, υποχρεούνται να παράσχουν σε κάθε μαθητή τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετακίνησή του σε άλλο σχολείο.

Σύμφωνα με το Anadolu, η FETO (που η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση) αύξησε την επιρροή της στην εκπαίδευση στη χώρα τα τελευταία χρόνια μέσω του ιδρύματος Sema. Σε συνεργασία με την Αλβανική Μουσουλμανική Κοινότητα, η οργάνωση ανέλαβε τη διοίκηση πολλών μεντρεσέδων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών των σχολείων που έκλεισε το συμβούλιο υπουργών.
Για τον Φετουλάχ Γκιουλέν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατοικεί στην Πενσυλβάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου