Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

ΜΑΡΑΘΩΝ: Ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα (πλέον Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής στο πλαίσιο του Ν.4519 ΦΕΚ 25 Α ́- 20.02.2018), εν όψει της φετινής θερινής περιόδου, σας ενημερώνει ότι βάσει του Προεδρικού Διατάγματος Ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα (ΦΕΚ 395 Δ/03.07.2000, αρ. 3 παρ.iii, Ζώνη Α3, εδ. 6) απαγορεύεται η διέλευση και η στάθμευση μηχανοκίνητων τροχοφόρων εντός του πευκοδάσους. Επίσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα (ΦΕΚ 1830 Β/31.12.2001, ΚΕΦ. Α, παρ.iii, εδ. 18) απαγορεύεται η στάθμευση σε οποιοδήποτε σημείο της Λεωφ. Σχινιά και της οδού, που διέρχεται κατά μήκος του βόρειου ορίου του πευκοδάσους. 
 
Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε από τους επισκέπτες προγραμματίζει για τη φετινή περίοδο ημερήσια εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά, καλό θα είναι να γνωρίζει ότι η αποβίβαση των συνεπιβενόντων του οχήματός του θα γίνεται επί της Λεωφ. Σχινιά και από εκεί θα συνεχίζουν πεζοί, διαμέσου του πευκοδάσους, προς την παραλία και τη θάλασσα. Τα οχήματα δύνανται να σταθμεύουν μέχρι την ώρα αναχώρησης, στον εξωτερικό χώρο στάθμευσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου. 

Επιπρόσθετα, σας ενημερώνουμε ότι, κατά την αντιπυρική περίοδο (από 1 Μάϊου μέχρι 31 Οκτωβρίου κάθε έτους) τίθεται η εφαρμογή της απόφασης, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), σύμφωνα με την οποία εφαρμόζεται το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων εντός του πευκοδάσους και της παραλίας του Σχινιά στις περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς βαθμού επικινδυνότητας 4 ή 5. Η απαγόρευση έχει 24ωρη ισχύ, από την 7η πρωϊνή της ημέρας πρόβλεψης έως την 7η πρωϊνή της επομένης. Ως ημέρα πρόβλεψης θεωρείται η ημερομηνία για την οποία εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δελτίο επικινδυνότητας πυρκαγιάς. 

Ως γνωστόν, την τελευταία εικοσαετία από μέρους του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα έγιναν πολλές προσπάθειες για την εφαρμογή των προβλεπομένων από το παραπάνω ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα όλα τα αποτρεπτικά (φραγές εισόδων) και ενημερωτικά (πινακίδες) έργα συνεχώς να βανδαλίζονται. 

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής (ΦΟΔΕΠΑΣΜΥΝΑ) 

Είναι γεγονός, ότι η παραβατικότητα στο πευκοδάσος κατά τους θερινούς μήνες είναι ιδιαίτερα υψηλή, δεδομένου ότι στο πευκοδάσος προσέρχονται χιλιάδες λουόμενων και επισκεπτών, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ τα οχήματα, που τους μεταφέρουν, σταθμεύουν άναρχα σε κάθε σημείο του πευκοδάσους αγνοώντας τις απαγορευτικές πινακίδες. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης καθίσταται προφανής και άμεσος ο κίνδυνος πυρκαγιάς και της εξ’ αυτής ολοκληρωτικής καταστροφής του δάσους κουκουναριάς (οικοτόπου προτεραιότητας 2270), καθώς και κινδύνου ζωής για επισκέπτες, προσωπικό Υπηρεσιών, του Φορέα Διαχείρισης, του Δήμου Μαραθώνα κ.λπ. 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθώς και τα σχετικά έγγραφα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης και του Τμήματος Τροχαίας Αγίας Παρασκευής, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης, με σκοπό την προστασία του πευκοδάσους και των επισκεπτών του, αποφάσισαν την άμεση εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας και στάθμευσης των μηχανοκίνητων τροχοφόρων στο πευκοδάσος, εντός της Ζώνης Α3 του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα. 

Η εφαρμογή λοιπόν του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου είναι αυτονόητη, υλοποιείται και θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση φραγών εισόδου από πλαστικά στηθαία, στηθαία σκυροδέματος και μεταλλικές μπάρες ελέγχου της κυκλοφορίες σε όλα τα κάθετα μονοπάτια – χωματόδρομους της Λεωφ. Σχινιά, όπως και με ενημερωτικές πινακίδες για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις απαγορευτικές δράσεις, αλλά και τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. 
Με σύνθημά μας «Αγαπώ και σέβομαι το Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα», καλούμε όλους τους επισκέπτες, που είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι, να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια αυτή για την προστασία ενός μοναδικού για την χώρα μας οικοσυστήματος με δάσος κουκουναριάς σε αμμοθίνες, προκειμένου να το απολαμβάνουν στο διηνεκές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου