Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι - Ιμπραήμ Καλίν: Το θέμα είναι γιατί μετατράπηκε εξ αρχής σε μουσείο η Αγιά Σοφιά

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου επιμένει στην απόφαση να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί, αμφισβητώντας με δηλώσεις του τον Κεμάλ Ατατούρκ
Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα, με την Άγκυρα να προβαίνει σε ενέργειες ώστε η Αγιά Σοφιά να είναι έτοιμη για μουσουλμανική προσευχή στις 24 Ιουλίου.
Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αμετακίνητος, διαμηνύοντας πως δεν αφορά κανέναν άλλον η απόφαση για ματατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παρά μόνο τον τουρκικό λαό, ο Ιμπραήμ Καλίν δηλώνει, αμφισβητώντας την απόφαση του 1934 και αυτόματα τον Κεμάλ Ατατούρκ, το εξής: «Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε σήμερα είναι γιατί μετετράπη σε μουσείο εξ αρχής».
Οι βυζαντινές αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά της Αγιάς Σοφιάς θα μείνουν ανέπαφα, υποστηρίζει σε συνεντεύξεις του ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου.
«Ως αναφορά την συζήτηση περί κοσμικού κράτους, της θρησκευτικής ανεκτικότητας και της συμβίωσης, υπάρχουν περισσότερες από 400 εκκλησίες και συναγωγές ανοιχτές στην Τουρκία σήμερα» σημείωσε, εν μέσω βροχής δηλώσεων, μεταξύ των οποίων και του Τζο Μπάιντεν από τις ΗΠΑ, ενάντια στην απόφαση.
H δημοσιογράφος του BBC ρώτησε τον εκπρόσωπο του Ερντογάν ποιος ο λόγος να γίνει η Αγιά Σοφιά Τζαμί, αφού η Πόλη διαθέτει δεκάδες μουσουλμανικούς χώρους λατρείας. «Δεν είναι θέμα αριθμού, πόσα τζαμιά έχεις στην Κωνσταντινούπολη ή αλλού. Έχει να κάνει με θρησκευτική, ιστορική σημασία. Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε σήμερα είναι γιατί μετετράπη σε μουσείο εξ αρχής» είπε ο Καλίν.

Την ίδια ερώτηση υπέβαλε δημόσια ο Καλίν αναφορικά με την Αγιά Σοφιά και στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο που προβάλλεται σε όλο τον κόσμο. «Η δημοκρατία ιδρύθηκε το 1923 και το τζαμί της Αγιάς Σοφιάς μετατράπηκε σε μουσείο το 1934. Ακόμη και ο ίδιος ο Ατατούρκ περίμενε 11 χρόνια» δήλωσε, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την απόφαση του ιδρυτή του τουρκικού κράτους και πρόσθεσε: «Έκτοτε, αυτό ήταν ένα δύσκολο θέμα για την μουσουλμανική πλειοψηφία εδώ στην Τουρκία».
«Λειτούργησε σαν εκκλησία και στη συνέχεια ως τζαμί και μετά σαν μουσείο και πιθανότατα από όλες αυτές τις τρεις αυτές ταυτότητες της, η πιο κοντινή στην ταυτότητα της Αγιάς Σοφιάς είναι πως παραμένει ένας τόπος λατρείας» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου στο TRT.

«Δεν αποτρέπει κανέναν, μουσουλμάνο ή μη, πιστό ή μη, να επισκεφτεί αυτό το υπέροχο, εκπληκτικό μέρος», είπε ο Καλίν και χαρακτήρισε την Αγιά Σοφιά ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ωστόσο, ο οργανισμός από την πρώτη στιγμή τόνισε πως η αλλαγή στάτους του ναού θα τους αναγκάσει να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

«Είδαμε την ανακοίνωση της UNESCO, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε πως η Αγιά Σοφιά θα χάσει το στάτους της, όταν γίνει τζαμί. Είναι αυτή μια διάκριση σε βάρος ενός τζαμιού;» υποστήριξε επί του θέματος ο Καλίν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου