Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019

Τζακ Μα: Αν πήγαινα για δουλειά τώρα στην Alibaba… δεν θα με έπαιρναν!


Είναι γνωστός παγκοσμίως αφού αυτός ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ίδρυσε την Alibaba, μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Ωστόσο, όπως λέει,
αν πήγαινε σήμερα να ζητήσει δουλειά στην εταιρεία που ο ίδιος έφτιαξε από το μηδέν… πιθανότατα δεν θα τον προσλάμβαναν. Και δεν πρόκειται μόνο για την Alibaba. Όπως είπε ο οραματιστής Τζακ Μα που, από δάσκαλος Αγγλικών έγινε «βασιλιάς» του ηλεκτρονικού εμπορίου, τόσο αυτός όσο και οι περισσότεροι από τους ιδρυτές μεγάλων εταιρειών, δεν θα περνούσαν ούτε από την πρώτη συνέντευξη αν πήγαιναν να βρουν δουλειά στις εταιρείες που δημιούργησαν.

«Ανθρωποι σαν κι εμένα, σήμερα, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να κάνουν αίτηση πρόσληψης στην Alibaba», είπε στη Διεθνλη Διάσκεψη CEOs του Forbes στη Σιγκαπούρη.

Κι αυτό γιατί το πλέον το παγκόσμιο σύστημα προσλήψεων δίνει υπερβολικά μεγάλη έμφαση στα ακαδημαϊκά προσόντα και με άδικο τρόπο απορρίπτει όσους σκέφτονται «έξω από το κουτί» προς όφελος των «παραδοσιακών μυαλών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος σε κρίνει από το πτυχίο σου. Θα σκεφτεί “έχω κάποιους υποψήφιους από το Χάρβαρντ, από το Στάνφορντ… κι εσύ δεν είσαι από πουθενά”».

Σε 20-30 χρόνια, τα παιδιά μας δεν θα είναι ποτέ ικανά να επιβιώσουν λόγω της εκπαίδευσης που τους παρέχουμε.

Ο Μα μιλά εξ ιδίας πείρας, καθώς τα πήγαινε πολύ άσχημα στο σχολείο και απορρίφθηκε από 30 δουλειές πριν ξεκινήσει την Alibaba το 1999. Όπως λέει είχε συναντήσει πολλούς ικανότατους ανθρώπους που απορρίπτονταν από τις «καλές» δουλειές απλά και μόνο επειδή δεν είχαν καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις.O Τζακ Μα όταν ήταν δάσκαλος Αγγλικών

Portrait of Porter Erisman and still images from Alibaba documentary.«Εχω συναντήσει πολλούς επιχειρηματίες σας εμένα», ανέφερε, όπως τους ιδρυτές της Alipay και της Taobao, που απέτυχαν να κάνουν ΜΒΑ γιατί δεν πέρασαν στα μαθηματικά.

Τέτοια ακαδημαϊκά προσόντα γίνονται ολοένα και πιο άσχετα στην ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιακή εποχή, ανέφερε επίσης.

«Στη βιομηχανική εποχή έπρεπε να σκέφτεται πιο γρήγορα, να απομνημονεύεις περισσότερα, να υπολογίζεις ταχύτερα. Πράγματα που οι μηχανές κάνουν πολύ καλύτερα από εσένα».

Ο 55χρονος που αποσύρθηκε από εκτελεστικός πρόεδρος της Alibaba τον περασμένο μήνα, είπε ότι τώρα θα κάνει φιλανθρωπικό έργο για να προετοιμσει καλύτερα την επόμενη γενιά για αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ενθαρρύνοντας την ανεξάρτητη σκέψη.

«Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας πώς να είναι να είσαι καινοτόμος, εποικοδομητικός και δημιουργικός ώστε να μπορέσεις να επιβιώσεις στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», τόνισε ο Μα που πριν την Alibaba ήταν δάσκαλος Αγγλικών, μια δουλειά που ποτέ δεν έκρυψε ότι αγαπά πιο πολύ ακόμα και από το δημιούργημά του που τον έκανε ζάμπλουτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου