Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Γιόρκσαϊρ Τέριερ: Λιλιπούτειος αλλά με καρδιά λιονταριού

Αν νομίζετε ότι ο μικροσκοπικός σκύλος Γιόρκσαϊρ είναι μόνον της αγκαλιάς και του καναπέ, κάνετε μεγάλο λάθος. Μπορεί να είναι μιας σπιθαμής σκύλος, όμως διαθέτει ισχυρή
προσωπικότητα, θαυμαστό θάρρος και μυαλό… ξυράφι. Είναι ένας «υπέροχος μικρός σκύλος, ασύγκριτης ομορφιάς με εκπληκτική νοητική ικανότητα, έντονη προσωπικότητα, ενεργητικός, θαρραλέος, έξυπνος, με μεγάλη αυτοπεποίθηση και εκρηκτικό ταμπεραμέντο. Είναι έρωτας με την πρώτη ματιά!», μας περιγράφει η γνώστρια της φυλής Γιόρκσαϊρ Τέριερ, Ειρήνη Πνευματικού, και διευκρινίζει: «Παρά το μικρό μέγεθος κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του και δεν είναι σκυλάκι του καναπέ που κάθεται σαν να μην υπάρχει».

Ιστορία

«Η ανάπτυξη της φυλής προέρχεται από τους σκωτσέζους υφαντουργούς μετανάστες που τον έφεραν στα μέσα του 19ου αιώνα. Για την ανάπτυξη του Γιόρκσαϊρ χρησιμοποίησαν το Παλαιό Αγγλικό Μαύρο Πύρινο Τέριερ, το Κλάισντεϊλ Τέριερ, το Σκάι Τέριερ και το Μάλτας, το οποίο λέγεται, ότι έχει συμβάλει για τον υπέροχο μεταξένιο μανδύα του.

Στην αρχική της μορφή η φυλή έγινε γνωστή ως Μπρόουκεν Χέαρντ Σκότς Τέριερ, αλλά το 1870 το όνομα άλλαξε σε Γιόρκσαϊρ Τέριερ.

Έκτοτε οι εκτροφείς δούλευαν συνεχώς για την ελάττωση του μεγέθους, τη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση του μήκους του μανδύα.



Τρίχωμα – Βάρος

Ο μανδύας στα εκθεσιακά πρέπει να είναι αρκετά μακρύς και όσο το δυνατόν μεταξωτός.

Είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι τα κουτάβια γεννιούνται μαύρα με πύρινα σημάδια. Μετά από πολλούς μήνες, θα φανεί το τελικό χρώμα.

Το σκούρο μπλε του ατσαλιού θα φανεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού μέχρι την άκρη της ουράς, ενώ το χρυσαφί πύρινο θα παρουσιαστεί στο ρύγχος, στη βάση των αυτιών, στα πλαϊνά του κεφαλιού, στο στήθος και στο κάτω μέρος των ποδιών.

Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα τρία κιλά, και κάτι, στην ενηλικίωσή τους.

Στην Ελλάδα επικρατεί η λανθασμένη άποψη ότι το Γιόρκσαϊρ έχει μεγέθη teacup, pocket, mini, standar. Το Γιόρκσαϊρ είναι ένα, μέχρι 3.100 με απόκλιση 100-200 γραμμάρια.



Ιδιοσυγκρασία

Παρά το μικρό του μέγεθος είναι ιδιαίτερα απαιτητικός σκύλος, έχει οξύτατο πνεύμα και αντιδρά πολύ καλά στην εκπαίδευση. Δεν είναι πολύ θορυβώδης, αλλά θα προστατέψει την περιοχή και τους ανθρώπους του με γρύλισμα και μακρόσυρτο γάβγισμα, δείχνοντας τις εξαιρετικές του ικανότητες ως φύλακας. Είναι έξυπνος, με σπινθηροβόλο χαρακτήρα, και δεν φοβάται τους μεγαλύτερους σκύλους, ή τους ξένους που έρχονται σπίτι.

Περιποίηση

Αν και είναι μικρός σε μέγεθος σκύλος, ο μανδύας του είναι απαιτητικός.

Για έναν σκύλο που δεν συμμετέχει σε εκθέσεις, το καλύτερο είναι να διατηρείται ο μανδύας σε ένα κοντό, βολικό μήκος, ώστε να μπορεί εύκολα να βουρτσίζεται καθημερινά. Αν, όμως, θέλετε ένα Γιόρκσαϊρ για εκθέσεις, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μεγάλες θυσίες. Ο πανέμορφος μανδύας τους χρειάζεται ειδική περιποίηση, πρέπει να είναι μαζεμένος μέσα σε ειδικό χαρτί, αφού πρώτα λαδωθεί με ειδικά προϊόντα. Φυσικά, πρέπει να πλένεται και να βουρτσίζεται.



Υγεία

Δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Σχετικά σπάνιο πρόβλημα είναι η τραχεία. Το σοβαρότερο, ίσως, κληρονομικό νόσημα είναι η Patella. Είναι ασθένεια των μικρόσωμων φυλών και αφορά τις επιγονατίδες, οι οποίες μετακινούνται στις θήκες τους. Ξαφνικά μπορεί να δούμε να κουτσαίνει, καθώς η επιγονατίδα βγαίνει και ξαναμπαίνει. Αν, όμως, δεν επιστρέφει, η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Επίσης, τα δόντια έχουν την τάση να χαλάνε και να πέφτουν αρκετά νωρίτερα από ό,τι σε άλλες, πιο μεγαλόσωμες φυλές.

Η φυλή είναι ακατάλληλη για τη ζωή εκτός σπιτιού, λόγω του μικρού του μεγέθους, αλλά και γιατί έχει την ανάγκη να βρίσκεται κοντά στους δικούς του. Αν έχετε ένα Γιόρκι στη ζωή σας, έχετε την ευτυχία να ζείτε με έναν υπέροχο σκύλο ασύγκριτης ομορφιάς, μεγάλης νοητικής ικανότητας, ισχυρής προσωπικότητας και με καρδιά λιονταριού, που σας λατρεύει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου