Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Βίντεο: Η «οφθαλμαπάτη» για τα 30 χρόνια της Πυραμίδας του Λούβρου

Ο καλλιτέχνης JR κόλλησε 2.000 χάρτινες λωρίδες γύρω από την πυραμίδα, με αποτέλεσμα αυτή να μοιάζει ότι βρίσκεται σε ένα λατομείο μαρμάρου
Το «Μυστικό της Μεγάλης Πυραμίδας» αποκάλυψε ο Γάλλος καλλιτέχνης JR, κολλώντας λωρίδες χαρτί στην αυλή όπου βρίσκεται η υάλινη πυραμίδα του Λούβρου και φέρνοντας στο φως αυτό που υπάρχει από κάτω της.
Η εγκατάσταση του Jeane Rene -αυτό είναι το πραγματικό όνομά του- έγινε προς τιμήν των 30 χρόνων της πυραμίδας που κατασκεύασε ο κινεζικής καταγωγής Αμερικανός αρχιτέκτονας I.M. Pei και η οποία εγκαινιάστηκε στις 30 Μαρτίου του 1989. Μαζί με 400 εθελοντές δημιούργησε μια με συνολικό εμβαδόν 17.000 τετραγωνικά μέτρα οφθαλμαπάτη στην αυλή: κόλλησαν 2.000 χάρτινες λωρίδες γύρω από την πυραμίδα του Λούβρου, με αποτέλεσμα αυτή να μοιάζει ότι ριζώνει σε ένα λατομείο μαρμάρου που χάσκει.
Στον ιστότοπό του, ο JR εξήγησε ότι πρόθεσή του ήταν να «επιζήσει» η εγκατάσταση ένα μόνον σαββατοκύριακο. Και, πράγματι, κομμάτια χαρτί σκίζονταν καθώς οι επισκέπτες βάδιζαν πάνω της ενώ πολλοί ήσαν εκείνοι που έκοβαν κομμάτια να πάρουν μαζί τους ως αναμνηστικό.
«Οι εικόνες, όπως και η ζωή, είναι εφήμερες. Από τη στιγμή που κολληθεί, το έργο τέχνης ζει μόνο του. Ο ήλιος ξεραίνει την κόλλα και με κάθε του βήμα, ο κόσμος κόβει κομμάτια του εύθραυστου χαρτιού. Το όλο πρότζεκτ έχει να κάνει με τη συμμετοχή εθελοντών, επισκεπτών και αυτών που κυνηγούν αναμνηστικά. Έχει επίσης να κάνει με την παρουσία και την απουσία, με την πραγματικότητα και τις αναμνήσεις, με την προσωρινότητα» έγραψε ο JR.




Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου