Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Χιονοστιβάδα στα Καλάβρυτα: Με τη βοήθεια ειδικού θα «ρίξουν» όλο το χιόνι

Πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι χιονιού έπεσαν στον αναβατήρα Στύγα, που θα μείνει
εκτός λειτουργίας για δύο μήνες  Κλειστό παραμένει το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων μετά την χιονοστιβάδα - τέρας που έπεσε στον αναβατήρα «Στύγα» την περασμένη Παρασκευή. Όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι, υπολογίζεται πως πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι χιονιού έπεσαν στο συγκεκριμένο σημείο του Χιονοδρομικού, το οποίο ευτυχώς την ώρα εκείνη ήταν κλειστό. Πλεόν, αναμένεται η συνδρομή ειδικού από την Αυστρία, ώστε να επιχειρηθεί να καταρριφθούν όλες οι επικίνδυνες χιονοστιβάδες, προτού δοθεί και πάλι προς χρήση στο κοινό το χιονοδρομικό.

Εν τούτοις, ο συγκεκριμένος αναβατήρας «Στύγα» αναμένεται να μείνει κλειστός τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, καθώς οι ζημιές που προκάλεσε η χιονοστιβάδα-με πλάτος πάνω από 500 μέτρα και μήκος περίπου 450 μέτρων - στον 5ο πυλώνα και στο συρματόσκοινο του lift είναι σοβαρές.




Η απόφαση για την κλήση ειδικού ώστε οι επόμενες καταρρίψεις χιονοστιβάδων να γίνουν κατά το δυνατόν ομαλότερα και ασφαλέστερα, επιβεβαιώθηκε κατά την χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο δήμο Καλαβρύτων, όπου ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς, ανέφερε: «Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις συνεχείς και παρατεταμένες χιονοπτώσεις επικινδύνων χιονοστιβάδων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και στην οροσειρά, ”Αυγό”, του Χελμού. Οι χιονοστιβάδες αυτές, θα καταρριφθούν, από ειδικό που κάλεσε το Χιονοδρομικό Κέντρο από την Αυστρία, με τη συνδρομή της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και του προσωπικού του Κέντρου. Και λόγω αυτών των χιονοστιβάδων το Χιονοδρομικό Κέντρο,παραμένει κλειστό, μέχρι την κατάρριψή τους. Για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αυτές οι χιονοστιβάδες -που αποτελούν φυσικές καταστροφές σε ανθρώπους, περιουσίες, υποδομές και εγκαταστάσεις - ζητήθηκε από το Σ.Τ.Ο. να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα (έκτακτη ανάγκη, απαγόρευση κυκλοφορίας σε οδό, που επηρεάζεται κλπ) για την πρόληψη και την αποφυγή τους και για τη αποκατάσταση, τυχόν, ζημιών».

Παραμένει άγνωστο το πότε και αν θα λειτουργήσει το υπόλοιπο χιονοδρομικό κέντρο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου