Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Με το «καλημέρα» τα Σκόπια παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Από την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων, μέχρι τα τουιταρίσματα του Ζόραν Ζάεφ, παντού οι αναφορές γίνονται σε σκέτο «Μακεδονία»! Μόνο έωλες τελικά δεν
είναι οι ανησυχίες όσων βλέπουν ότι τα Σκόπια δεν έχουν σκοπό να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε να πάψουν να αναφέρονται στη χώρα τους ως σκέτο «Μακεδονία». Τα πρώτα δείγματα είναι άκρως αρνητικά.

Δεν πρόλαβε καλά-καλά η ελληνική Βουλή να εγκρίνει την Συμφωνία των Πρεσπών και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έσπευσε να επιβεβαιώσει και επισήμως τους χειρότερους φόβους για τον αλυτρωτισμό των γειτόνων, διαχωρίζοντας τους Έλληνες από τους Μακεδόνες!

Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε έσπευσε να προσγειώσει την Αθήνα στη σκληρή διπλωματική πραγματικότητα που δημιούργησε η Συμφωνία και η εσπευσμένη έγκρισή της. Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε για να... χαιρετίσει την απόφαση της Ελληνικής Βουλής, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μιλούσε για μακεδονο-ελληνική λύση (!) .

Ακολούθησε δήλωση στην σκοπιανή έκδοση της Deutsche Welle, και τον Ζάεφ να χαιρετίζει την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, λέγοντας πως αποτελεί “κοινή νίκη”, για την οποία “Έλληνες και Μακεδόνες” θα πρέπει να είναι περήφανοι. "Οι λαοί και οι χώρες μας έχουν καταφέρει μία κοινή νίκη για την ειρήνη και την πρόοδο στα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ας είναι περήφανοι όλοι οι Έλληνες, όλοι οι Μακεδόνες και όλοι οι πολίτες που ζουν σε αυτήν την περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο κοινός δρόμος, που έχει ανοίξει με τις πιο φιλικές προθέσεις και αξίες που προέρχονται από την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια” δήλωσε περιχαρής ο Ζάεφ.

Χθες ο Ζάεφ «ξαναχτύπησε» με ανάρτηση στο Twitter: «Η Μακεδονία είναι κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου». Αναφερόμενος στην χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία», ο Σκοπιανός πρωθυπουργός πανηγύρισε στο Twitter λέγοντας ότι «οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τώρα είμαστε μια σταθερή και ασφαλής χώρα». «Δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Προχωράμε μπροστά, ήρθε η ώρα για την οικονομία!» συμπληρώνει στην ανάρτησή του ο Ζάεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου