Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Η οικογένεια με το βουβαλινό γάλα από την Σίνδο


Ο Γιάννης και η Λίνα μαζί με τα παιδιά τους, τον Δημήτρη και την Αθηνά έχουν καταφέρει να βάλουν τα προϊόντα από βουβαλινό γάλα στην ελληνική αγορά και να παρουσιάζουν την μία καινοτομία μετά την άλλη στη σειρά των προϊόντων τους
Ο Γιάννης Μπέκας, ένας επιχειρηματίας που έβαλε για τα καλά τα προϊόντα από βουβαλινό γάλα στην ελληνική αγορά είναι στην καλύτερη παραγωγική και δημιουργική ηλικία. Μόλις 46 ετών. Η επιχείρηση του Οικογένεια Μπέκα – Προϊόντα από Βουβαλινό Γάλα (oikogeneiampeka.gr) χρονολογείται από το 2007 στην σημερινή της μορφή (μεταποίηση βουβαλινού γάλακτος για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων). Υπήρχε ωστόσο μια κατακτημένη παράδοση στην οικογένεια του τριών γενεών με την κτηνοτροφία των βοοειδών γενικότερα, αλλά και των βουβαλιών ειδικότερα.

Ο Γιάννης Μπέκας, ο μικρότερος γιος της οικογενείας ήταν και ο μόνος που ασχολήθηκε ενεργά με την κτηνοτροφία και την παραγωγή γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων. Ο ίδιος φοίτησε στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή με υποτροφία και εξειδικεύτηκε στον τομέα της ζωϊκής παραγωγής. Δημιούργησε μία φάρμα με αγελάδες και για 12 χρόνια παρήγαγε προϊόντα από αγελαδινό γάλα σε πρότυπες εγκαταστάσεις στη Σίνδο, Θεσσαλονίκης.

Σήμερα η επιχείρηση που έχει βάλει στο κέντρο του ενδιαφέροντος της τα προϊόντα από βουβαλινό γάλα στεγάζεται σε 1500 τ.μ. στην περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη και απασχολεί πάνω από 10 υπαλλήλους σε μόνιμη βάση.



Ο Γιάννης έχει δίπλα του σε καθημερινή βάση την γυναίκα του Λίνα, ενώ σιγά σιγά στην εικόνα μπαίνει και η επόμενη γενιά. Τα παιδιά του Γιάννη και της Λίνας. Ο γιός , ο Δημήτρης είναι μόλις 19 ετών και έχει αποφοιτήσει από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, επίσης. Το ίδιο και η κόρη, η Αθηνά 18 ετών σήμερα. Και οι δύο θέλουν να συνεχίσουν την παράδοση της οικογένειας και να διευρύνουν το επιχειρηματικό της φάσμα, γι’ αυτό και θέλουν να εξειδικευτούν στον τομέα των τροφίμων, συνεχίζοντας τις σπουδές τους στην Διοίκηση Επιχειρήσεων ο Δημήτρης και στην Τεχνολογία Τροφίμων η Αθηνά. Ήδη έχουν τριβή με το αντικείμενο της επιχείρησης καθώς στον ελεύθερό τους χρόνο έχουν ενεργό ρόλο στην παραγωγή και κοντά στους γονείς καλλιεργείται η αγάπη για την παράδοση και την ποιότητα σε κάθε συνταγή ξεχωριστά.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στην βασική επιλογή της επεξεργασίας του βουβαλινού γάλακτος που επέτρεψε και την μεγάλη στροφή. Η τελευταία έγινε μετά από έρευνα του ίδιου του Γιάννη Μπέκα. Ο τελευταίος εκτίμησε τα οφέλη μιας τέτοιας επιλογής και πήρε το ρίσκο της επένδυσης, παρά την αρνητική προδιάθεση του ελληνικού καταναλωτικού κοινού για το άγνωστο.



Σε ενημερωτικό σημείωμα διαβάζουμε: «Η ποιότητα του γάλακτος είναι μοναδική και τα οφέλη του ασύγκριτα σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά γάλατα. Η περιεκτικότητά του γάλακτος είναι 7-8% λιπαρά, εκ των οποίων το 1/3 είναι της κατηγορίας Ω3, ενώ το αγελαδινό αποδίδει 1/15 αντίστοιχα λιπαρά, με αποτέλεσμα να βοηθά δραστικά στην μείωση της χοληστερόλης. Το βουβαλινό γάλα ενδείκνυται για κατανάλωση από ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη. Έχει περίπου 58% περισσότερο ασβέστιο και περισσότερες πρωτεΐνες από τα αντίστοιχα συμβατικά γάλατα. Ο κατάλογος με τα πλεονεκτήματα είναι μεγάλος και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι πως τα χαρακτηριστικά του γάλακτος αυτού, είναι πλήρως αφομοιώσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν έχει οσμή και έντονη γεύση, όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Αυτό είναι ένας «αστικός μύθος», καθώς το βουβάλι με το μέγεθος, το μαύρο χρώμα και την συνήθεια να λούεται σε λασπωμένα νερά, δημιουργεί την εντύπωση του απωθητικού, άγριου και ίσως βρώμικου ζώου. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Μια δοκιμή μπορεί να σας πείσει!

Δυστυχώς, όμως, τα βουβάλια παραγκωνίστηκαν με τον καιρό από την εκμετάλλευση του γάλακτος και ελάχιστοι παραγωγοί επέμειναν, καθώς η ποσότητα παραγόμενου γάλακτος είναι στο ¼ της αγελάδας. Έτσι ο πληθυσμός μειώθηκε σημαντικά και πλέον τα βουβάλια είναι προστατευόμενο είδος.

Η ελληνική αγορά ήταν εξοικειωμένη με τα βουβαλινά προϊόντα κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε η αντίστοιχη προσφορά προϊόντων. Έτσι κληθήκαμε να αναλάβουμε εμείς το έργο της ενημέρωσης του κόσμου και της γνωριμίας με τα οφέλη των προϊόντων αυτών, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στην νησιωτική Ελλάδα. Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικότατα και αυτό είναι που μας οπλίζει με δύναμη και υπομονή για τον δύσκολο αγώνα της παραγωγής αυτών των εξειδικευμένων προϊόντων στην καρδιά της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.

Θέλουμε το βουβαλινό γάλα και τα παράγωγά του να μπούνε σε κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια να μπορεί να προσφέρει το καλύτερο, αποδεδειγμένα, γάλα στα παιδιά της και να μπορούν να απολαμβάνουν όσο περισσότεροι γίνεται το γευστικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας αυτής για όλα τα προϊόντα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελληνική αγορά, γεγονός που αποτέλεσε τροχοπέδη στην προσπάθειά μας. Αλλά τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε και να μας κάνουν πιο δυνατούς και αποτελεσματικούς επαγγελματίες. Ευτυχώς μέχρι στιγμής η πορεία μας είναι ανοδική και οι προσπάθειες για εξαγωγή των προϊόντων κι εκτός συνόρων έχουν θετικό πρόσημο. Καλώς ή κακώς, η εγχώρια αγορά έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και ο χρόνος επάνοδός της δεν φαντάζει σύντομος. Ωστόσο, εμείς δεν απορρίπτουμε κανέναν και συνεχίζουμε να διαθέτουμε τα προϊόντα στην αγορά παρά την σοβαρή έλλειψη επαγγελματισμού και συνέπειας. Έτσι στηρίζουμε κι εμείς με την σειρά μας αξιόλογους επιχειρηματίες που επιβιώνουν μετά κόπων και βάσανων σε αντίξοες συνθήκες, με την ελπίδα και την πεποίθηση πως η κρίση που βιώνουμε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους επικίνδυνα ανίδεους στον κλάδο των τροφίμων. Με την πάροδο του χρόνου έχουμε διαπιστώσει πως οι σοβαροί επιβιώνουν και βγαίνουν πιο δυνατοί από τέτοιες καταστάσεις. Ευελπιστούμε να ανήκουμε κι εμείς σε αυτή την κατηγορία!



Αυτή την στιγμή τα προϊόντα διατίθενται, κυρίως, σε καταστήματα με βιολογικά και delicatessen είδη σε όλη την Ελλάδα. Το δίκτυο μας ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη και φτάνει μέχρι την Ρόδο και την Κρήτη. Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετά καταστήματα που διαθέτουν τα προϊόντα μας, καθώς η διανομή είναι πιο άμεση και ευέλικτη, λόγω του ότι οι εγκαταστάσεις μας είναι δίπλα στην πόλη».

Σήμερα, η γκάμα των προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνει συνολικά 17 κωδικούς. Έχουμε και λέμε: Το γάλα σε πλήρες και ελαφρύ λιπαρών, γάλα σοκολατούχο, κρέμα βανίλια & σοκολάτα, κεσκιούλ (κρέμα με αμύγδαλο και καρύδα), ρυζόγαλο, καζάν ντιπί, γιαούρτι, κεφίρ & αριάνι (ξινόγαλα), βούτυρο, τυρί λευκό & ημίσκληρο, mozzarella καθώς και τέσσερις γεύσεις παγωτών. Επίσης παράγεται το καϊμάκι, που είναι η κρέμα από το λίπος του γάλακτος. Η λίστα μεγάλη και συνεχίζεται…

Κώστας Τσαούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου