Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Αργεντινή: Κατ' οίκον έρευνα για διαφθορά στο σπίτι της πρώην προέδρου Κίρσνερ

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση «Τετράδια της διαφθοράς» - Μέλη της κυβέρνησης δωροδοκούνταν από κατασκετυαστικές και ομίλους που αναλάμβαναν δημόσια έργα
«Φύλλο και φτερό» έκαναν σήμερα περίπου 20 αστυνομικοί το σπίτι της πρώην προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ, στο πλαίσιο του  σκανδάλου των «τετραδίων της διαφθοράς».

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από την αποκάλυψη ότι έλη της κυβέρνησης της Κίρσνερ δωροδοκούνταν από κατασκευαστικές εταιρείες και ομίλους που αναλάμβαναν δημόσια έργα.

Η έρευνα στο σπίτι της Κίρσνερ έγινε μετά από αίτημα δικαστή που την θεωρεί υπεύθυνη για ένα δίκτυο διαφθοράς κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, από το 2007 έως το 2015.

Η ομάδα των αστυνομικών εισήλθε σε ένα κτίριο σε μια πολυτελή συνοικία του Μπουένος Άιρες, υπό τα βλέμματα δεκάδων δημοσιογράφων. Οι αρχές είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στο κτίριο αυτό.

Η έρευνα έγινε μετά από αίτημα που διεξάγει ο δικαστής Κλαούντιο Μπονάντιο και μετά το «πράσινο φως» της Γερουσίας, που ήρε εν μέρει χθες το βράδυ την ασυλία της πρώην προέδρου.


Η Κίρσνερ έχει εκλεγεί στη Γερουσία και έχει ασυλία, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχές δεν μπορούν να την φυλακίσουν ή να κάνουν έρευνες στην ιδιοκτησία της. Δεν απαγορεύεται όμως να καταθέσει σε ανακριτή, να της ασκηθεί δίωξη ή να δικαστεί.

Ο δικηγόρος της πρώην προέδρου έκανε λόγο για «σόου» για τα μέσα ενημέρωσης.

Ο σοφέρ σημείωνε τις μίζες σε σχολικά τετράδια

Η υπόθεση των «τετραδίων της διαφθοράς» αποκαλύφθηκε την 1η Αυγούστου. Τότε, δημοσιεύτηκε το περιεχόμενο πολλών σχολικών τετραδίων στα οποία ο Όσκαρ Σεντένο, ο σοφέρ του πρώην υφυπουργού Δημοσίων Έργων Ρομπέρτο Μπαράτα, σημείωνε σχολαστικά την ημερομηνία, την ώρα και την τοποθεσία που παραδίδονταν σάκοι με χρήματα.

Τα χρήματα αυτά, που προέρχονταν κυρίως από εταιρείες δημοσίων έργων μεταφέρονταν στα σπίτια υπουργών της κυβέρνησης, σε ένα διαμέρισμα του ζεύγους Κίρσνερ ή ακόμη και στην επίσημη προεδρική κατοικία του Ολίβος, κοντά στο Μπουένος Άιρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου