Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ

Οι σαφείς πτωτικές τάσεις διεθνών εμπορικών συναλλαγών με υπερπροσφορά χωρίς ζήτηση και μετατόπιση όγκου συναλλαγών προς Κίνα οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό όλες τις κυβερνήσεις με ορίζοντα μακρινό και μακροπρόθεσμο.

Στην συγκυρία αυτή οι όποιες επιβαρύνσεις  πλήττουν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα όπου π.χ. δείτε την συμπεριφορά των καταναλωτών σε Τουρκία ή ακόμα και πιο κοντινά στην Ελλάδα με την εφαρμογή των capital controls το απογευμα της 28ης Ιουνίου 2015 .

Η εμπορική πίστη χάνεται και ο πανικός παίρνει την θέση του σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπου δεν έχουν διέξοδο αποθεματικών ή υπερακτίων επιχειρήσεων.

Αναγκαστικά αυτό θα μεγαλώσει την φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή (βλέπε πρόσφατα αποτελέσματα έλεγχων Τρίαινας  ακόμα ακόμα και την Μύκονο) οδηγώντας τις εκάστοτε κυβερνήσεις καθεστωτικά να επιβάλουν νέους φόρους νέες εισφορές χωρίς καμία ουσιαστική αναδιανομή εισοδήματος .

Η όποια αναδιανομή χρειάζεται ικανές στρατηγικές επιλογές ,εφικτό μόνο όταν υπάρχει έλεγχος σε πηγές Α υλών, ιδιόκτητο εισπρακτικό σύστημα (δες απόληξη εσόδων ΑΑΔΕ),και έλεγχος πλουτοπαραγωγικών δομών (πχ υδρογονάνθρακες).

Και ενώ θα έλεγε κανείς ότι ο εμπορικός πόλεμος μας αφήνει "αδιάφορους"  αφού δεν παράγουμε κάτι, ζώντας όμως ως καταναλωτές σε μια απαξιωμένη παραγωγικά χώρα,έμμεσα επιβαρυνόμαστε γιατί οι αξίες των δασμών  αθροίζονται επάνω στην αλυσίδα άξιας των παραγόμενων προϊόντων.

Είτε είναι τεχνολογικά προϊόντα πχ κινητά όπως ανέφερε η Τουρκια ,το λογισμικά αναγκαστικά περνάει μέσα από πατέντες και εν τέλει στον επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή.

Δεν είναι τυχαίοι ιστορικά οι διάφοροι αποικιοκρατικοί πόλεμοι για τον έλεγχο της Αφρικής, ή ο πόλεμος για την ιδιοκτησία με την εξέγερση των Ταιπίνγκ (1850-1864, με 44 εκατομμύρια θύματα περίπου) και η φτώχεια που παράγεται εσκεμμένα σε όσους παράγουν Α ύλες.

Στο σύνολο η Ελλάδα σαν ένα μικρό κομμάτι του παγκόσμιου εμπορικού ιστού η χώρα μας (εξαιρείται η Ναυτιλία) η διεθνοποίηση των Ελληνικών επιχειρήσεων ή ακόμα και η μετεγκατάσταση τους είναι αναπόφευκτο κακό οδηγώντας σε περαιτέρω μαρασμό και παραγωγική φτώχεια την χώρα και όσους μένουν σε αυτήν.

Δυστυχώς ο ήλιος οι θάλλασες, ο πολιτισμός και ο τουρισμός δεν μπορούν να έχουν παγκόσμια εμβέλεια με όρους αναλογικότητας της φέρουσας ικανότητας της χώρας. Τα ισπανικά φαινόμενα παρακμής στην Ισπανία γνωστά για τα αποτελέσματα τους σε βάρος της αειφόρου ανάπτυξης.

Ευκαιρίες όπως τα μηδενικά απόβλητα και η επαναχρησιμοποίηση πόρων μπορούν να δώσουν ώθηση, πλην όμως ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας περνάει μέσα από επιτήρηση μνημονιακών δεσμεύσεων τουλάχιστον με το 2060 ενώ οι προτiμησιακές συμφωνίες της Ευρωπαικής "ένωσης" κρύβουν το αυγό του φιδιού.

Εν τέλει οι δασμοί επάνω στους Δασμούς ευνοούν ως είθιστε τις πολυεθνικές και συρρικνώνουν το πραγματικό εισόδημα των πολιτών.

Οι παγκόσμιες συγκρούσεις μακροπρόθεσμων σχεδιαζομένων συμφερόντων για άλλη μια φορά αφήνουν την Ελλάδα, εκτός σχεδιασμού και οι πολεμικές ιαχές αλλά και τα τύμπανα δείχνουν ότι η ειρήνη δεν είναι στα σχέδια των μεγάλων παιχτών λόγω τεράστιων οικονομικών συμφρόντων διακίνησης-πώλησης οπλικών συστημάτων την ώρα που καταρρέουν εμβόλιμα παγκοσμίως τα μέσα εισοδήματα των πάλαι ποτέ Μεσοαστών.   

*Ο Χατζηαναγνωστου Γιώργος ειναι entreprenur Μικρομεσαιων Επιχειρήσεων
 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου