Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Πώς ο Ριμπολόβλεφ κέρδισε τον Σκορπιό από τον Αλ Θάνι


Το νέο βιβλίο του Αλέξη Μανθεάκη φέρνει στο φως άγνωστες έως σήμερα λεπτομέρειες για το παζάρι ανάμεσα στον Ρώσο ολιγάρχη, τον πρώην εμίρη του Κατάρ και την Αθηνά Ωνάση
Δόθηκε μάχη μέχρις εσχάτων. Η διαπραγμάτευση ήταν αναμενόμενα σκληρή, το νησί άρρηκτα δεμένο με τον θρύλο του Αριστοτέλη Ωνάση και οι διεκδικητές δύο και οικονομικά παντοδύναμοι. Αποφασισμένοι -ο καθένας για δικούς του λόγους- να πλειοδοτήσουν για να προσθέσουν στην αμύθητη περιουσία τους ένα στην πραγματικότητα ανεκτίμητο κομμάτι μύθου.

Από τη μία ο βαθύπλουτος Ρώσος ολιγάρχης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και από την άλλη ο ελληνολάτρης πρώην εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι διεκδίκησαν τον Σκορπιό από την Αθηνά Ωνάση κάνοντας... ουρανομήκεις χρηματικές προσφορές, ωστόσο ο πρώτος ήταν αυτός που τελικά κέρδισε την εκμετάλλευσή του για τα επόμενα 99 χρόνια.

Άλλωστε είχε ένα συγκριτικό -και καταπώς φαίνεται ανίκητο- πλεονέκτημα: τη φιλία της κόρης του Εκατερίνα με την τελευταία κληρονόμο της οικογένειας Ωνάση. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις αφηγήσεις και την προσωπική μαρτυρία του Αλέξη Μανθεάκη, του επί χρόνια στενού συνεργάτη τόσο της Αθηνάς Ωνάση όσο και του πατέρα της Τιερί Ρουσέλ, στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Athina Onassis: The Red File».
Έπειτα από τις ερεθιστικές αποκαλύψεις για την εξωσυζυγική σχέση του Αλβάρο ντε Μιράντα Νέτο με τη συνοδό πολυτελείας Nicky T., ένα σημαντικό κομμάτι της εν λόγω έκδοσης καταπιάνεται με το παρασκήνιο της πολυθρύλητης πλέον πώλησης του Σκορπιού.

Οικογενειακές αναμνήσεις προς πώληση

Είναι απολύτως λογικό, αφού δεν πρόκειται για συνηθισμένη αγοραπωλησία ενός ιδιωτικού νησιού, αλλά για το πέρασμα της «πατρώας γης» των Ωνάσηδων σε ξένα χέρια. Στα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα του Σκορπιού γράφτηκαν οι πιο ευτυχισμένες στιγμές του πατριάρχη της οικογένειας, όπως ο γάμος του με την Τζάκι Κένεντι τον Οκτώβριο του 1968, αλλά και οι πλέον τραγικές, αφού εκεί τάφηκε ο πολυαγαπημένος γιος του Αλέξανδρος έπειτα από τον αδόκητο χαμό του στις 23 Ιανουαρίου του 1973.

Στην ίδια γη αναπαύεται ο Αριστοτέλης Ωνάσης από το 1975, αλλά και η κόρη του Χριστίνα. Η απόφαση λοιπόν της τελευταίας απογόνου της οικογένειας να πουλήσει ένα νησί το οποίο επισκέφθηκε μόλις δύο φορές στη ζωή της -μία σε ηλικία οκτώ ετών, το 1993, και μία πέντε χρόνια αργότερα με αφορμή την επιμνημόσυνη δέηση στη μητέρα της- κάθε άλλο παρά τυχαία ή επιπόλαιη μοιάζει να ήταν.
Η Ωνάση φαίνεται ότι ήθελε να αποποιηθεί ή ακόμα και να ξεφορτωθεί το βάρος των αναμνήσεων που δημιούργησαν οι πρόγονοί της και που η ίδια προφανώς δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να διαχειριστεί και να αντέξει. Ειδικά μάλιστα για την περίπτωση του Σκορπιού δεν έδειξε ποτέ μετά την ενηλικίωσή της το παραμικρό ενδιαφέρον.

Αυτή η απροθυμία να ασχοληθεί σοβαρά με το ησυχαστήριο του παππού της, με τον τόπο που λάτρεψε όσο κανέναν, ήταν που επανέφερε συχνά στο προσκήνιο τα σενάρια πώλησης του Σκορπιού σε κάποιον ζάπλουτο και προνομιούχο του μάταιου τούτου κόσμου. Τα σενάρια ήταν πολλά, κάποια ιδιαίτερα ευφάνταστα και κάποια πιο ρεαλιστικά.

Όλα, πάντως, διακινούνταν με ζέση στις σελίδες του διεθνούς Τύπου, στον οποίο η δυναστεία των Ωνάσηδων και κυρίως η μυθιστορηματικής κοπής ιστορία της ασκεί εδώ και δεκαετίες μια αναπόδραστη σαγήνη. Ωστόσο, τα αισθήματα της Αθηνάς Ωνάση κάθε άλλο παρά αμοιβαία για τη δημοσιότητα και την έκθεση είναι. Γι’ αυτό και η επονομαζόμενη «χρυσή κληρονόμος» επέλεγε σταθερά τη σιωπή ως απάντηση στις φήμες που κατά καιρούς φούντωναν αναφορικά με την πώληση του Σκορπιού.
Η μόνη φορά που αναγκάστηκε να απαντήσει ήταν το 2009, όταν μέσω του κουμπάρου της Κωνσταντίνου Κοτρωνάκη διέψευσε την είδηση ότι έβγαλε την... Ιθάκη του παππού της στο σφυρί. Σε κάθε περίπτωση, ανάμεσα στους κατά καιρούς πολύφερνους μνηστήρες του νησιού εμφανίστηκαν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, η Μαντόνα, ακόμα και η Αντζελίνα Τζολί.

rimp1
Ο σεΐχης με μία εκ των τριών συζύγων του Μόζα μπιντ Νάσερ

rimp2
Η γνωριμία της Αθηνάς Ωνάση με την Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα σε κάποιους ιππικούς αγώνες ήταν ο λόγος που η χρυσή κληρονόμος κατέληξε στην πώληση στον ολιγάρχη


Ενα τρόπαιο για δύο μνηστήρες

Η αλήθεια είναι ότι ενδιαφέρον για την αγορά του νησιού εκδηλωνόταν επί πολλά χρόνια -σε κάποιες περιόδους έντονο και σε άλλες χλιαρό, από διάσημους αλλά και από λιγότερο «φωτογενείς» κροίσους -, όμως το 2013 φαίνεται ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την ιστορική πλέον αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του.
Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς ήταν που επιβεβαιώθηκε η είδηση ότι δικηγορικό γραφείο με έδρα την Κύπρο που εκπροσωπούσε τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία με την Αθηνά Ωνάση για την πώληση του Σκορπιού. Μάλιστα οι νέες πληροφορίες που έρχονται στον αφρό της επικαιρότητας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Athina Onassis: The Red File» κατ’ ουσίαν περιγράφουν μια άτυπη αλλά σκληρή μάχη, την οποία σαν έτοιμοι από καιρό έδωσαν ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και ο τότε εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. Μολονότι οι δύο μεγιστάνες δεν συναντήθηκαν ποτέ διά ζώσης, αμφότεροι φέρονται να κατέθεσαν δελεαστικές οικονομικές προσφορές προς τους εκπροσώπους της Αθηνάς Ωνάση προκειμένου να διεκδικήσουν ένα κομμάτι παραδείσου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Μανθεάκη που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ, η πώληση του Σκορπιού από την Αθηνά έγινε προς την κόρη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Εκατερίνα, αντί 100 εκατ. δολαρίων, δηλαδή περίπου 85 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι, παρά τη διπλάσια προσφορά του Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, η Ωνάση προτίμησε να παραχωρήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νησιού για 99 χρόνια στους Ριμπολόβλεφ.
Όσο για τον τρόπο που η ίδια κατάφερε να ξεπεράσει τους νομικούς σκοπέλους και να ολοκληρώσει την πώληση, στο βιβλίο αναφέρεται ότι κατόπιν της ενηλικίωσής της, το 2003, ξεκίνησε δικαστικό αγώνα προκειμένου να διεκδικήσει τις μετοχές των εταιρειών Μυκήναι Α.Ε. και Αγαμέμνων Α.Ε., οι οποίες ήταν οι ιδιοκτήτριες του Σκορπιού, από το Ίδρυμα Ωνάση. Έπειτα από πολύχρονο αγώνα, τον οποίο συνεπικούρησε και ο πατέρα της Τιερί Ρουσέλ, οι μετοχές περιήλθαν στην ιδιοκτησία της.

Ο Μανθεάκης υποστηρίζει ότι εφόσον η Αθηνά Ωνάση κατείχε τις μετοχές μπορούσε πλέον να μεταβιβάσει τη χρήση του Σκορπιού σε καθεστώς μακροχρόνιας μίσθωσης - φυσικά με το αζημίωτο. Ωστόσο, οι υπόλοιποι μέτοχοι των εταιρειών πρόβαλαν αντιστάσεις, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι το άρθρο 9 της διαθήκης του αείμνηστου Αριστοτέλη Ωνάση απαγόρευε οποιαδήποτε αγοραπωλησία. Οι νομικοί σύμβουλοι της κληρονόμου αλλά και του Ριμπολόβλεφ μελέτησαν ενδελεχώς τη διαθήκη και το καταστατικό των εταιρειών και τελικά κατάφεραν να βρουν μία φόρμουλα ώστε η μεταβίβαση για 99 χρόνια να είναι νόμιμη. Έτσι ο Σκορπιός άλλαξε χέρια.

Για όλα φταίει η... Ριμπολόβλεβα

Πάντως, ακόμα και πέντε χρόνια μετά την απόφαση της Αθηνάς, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ίδια είχε αρνηθεί επανειλημμένως τις προτάσεις του Χαμάντ αλ Θάνι, οι οποίες είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2009. Δηλωμένος λάτρης του Ιονίου, το οποίο επισκέπτεται συχνά πυκνά τα καλοκαίρια με τη φαραωνικών διαστάσεων θαλαμηγό του, ο πρώην εμίρης του Κατάρ με την άρνηση της Ωνάση αντιλήφθηκε ότι το χρήμα του δεν μπορεί να αγοράσει τα πάντα. Βαρύνουσας σημασίας για την επίτευξη του deal της Αθηνάς με την οικογένεια Ριμπολόβλεφ ήταν το γεγονός ότι η ίδια και η Εκατερίνα μοιράζονται την ίδια αγάπη για τα άλογα και την ιππασία.
Λέγεται μάλιστα ότι η μεταξύ τους προφορική συμφωνία για τη μεταβίβαση του Σκορπιού έγινε τον Δεκέμβριο του 2011 στο περιθώριο των αγώνων του Valkenswaard στην Ολλανδία. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν η πριγκίπισσα Σαρλότ Κασιράγκι, η Μαρτίνα Χίνγκις, η Μάρτα Ορτέγκα Περέζ, κληρονόμος των Zara, αλλά και η Ηλέκτρα Νιάρχου.
Το καλοκαίρι του 2012 ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα με τη θαλαμηγό του «Lady Anna», αξίας 111 εκατ. δολαρίων. Πέρασε από το Ιόνιο και σταμάτησε στον Σκορπιό για να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα. Έκθαμβος από τη φυσική καλλονή του τοπίου, λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την Αθηνά Ωνάση.

Έναν χρόνο μετά μπορούσε να καμαρώνει για το νέο, ανεκτίμητης αξίας, διαμάντι της συλλογής του, τον εμβληματικό Σκορπιό του Αριστοτέλη Ωνάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου