Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Το πανεπιστήμιο του Τέξας αναζητά «γιατρικό» για τους... αρρενωπούς άνδρες!

Μπορεί να «θεραπευτεί» η ανδρική αρρενωπότητα, προκειμένου να μην βλάπτει
το έτερον ήμισυ;


To Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν των ΗΠΑ ξεκίνησε πρόσφατα ένα νέο πρόγραμμα, για να βοηθήσει τους άνδρες φοιτητές να «αναλάβουν τον έλεγχο της ταυτότητας του φύλου τους και να αναπτύξουν μια υγιή αίσθηση ανδρισμού».

Αντιμετωπίζοντας την ανδρική αρρενωπότητα ως ένα σοβαρό θέμα ψυχικής υγείας, το πρόγραμμα "MasculinUT", που διοργανώνει το συμβουλευτικό προσωπικό του Πανεπιστήμιου, αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τους εκπροσώπους του ισχυρού φύλου να αναπτύξουν ένα "υγιές μοντέλο ανδροπρέπειας". Το πρόγραμμα βασίζεται σε μια κριτική της αποκαλούμενης «περιοριστικής αρρενωπότητας».

Οι άνδρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αισθάνονται πολλές φορές πιεσμένοι όταν τους λένε να «συμπεριφέρονται σαν άνδρες» ή όταν ενθαρρύνονται να εκπληρώσουν τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων -π.χ. o... κουβαλητής του σπιτιού [...] ακόμη και να χειροδικεί για να αποδείξει ότι αυτός έχει το «πάνω χέρι» κι ότι αυτός είναι ο άντρας.

Το πρόγραμμα «θεραπείας» της ανδρικής αρρενωπότητας



Υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο με 20 θέματα τα οποία καλούνται να απαντήσουν οι συμμετέχοντες. Συμπληρώνοντας αρχικά ένα κουίζ, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα αν ένα αρσενικό ανήκει στην κατηγορία άλφα ή την κατηγορία βήτα.

Το «MasculinUT» προειδοποιεί ότι, πολλά από τα παραδοσιακά ανδρικά χαρακτηριστικά ενέχουν κίνδυνο, καθώς «οι κλασικές ιδέες και αξίες της αρρενωπότητας καθιστούν τους άνδρες άκαμπτους, θέτοντας περιορισμούς στο έτερον ήμισυ».

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας αναζητά τώρα τον κατάλληλο άνθρωπο για να στελεχώσει το πρόγραμμα. Είναι σε φάση αναζήτησης για την πρόσληψη ενός «υγιούς συντονιστή αρρενωπότητας», προκειμένου να συντονίσει το πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου