Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Γερμανία: Ακόμα κι αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς εμείς θέλουμε εμπορικές σχέσεις

Ο Πέτερ Μπέγιερ, συντονιστής διατλαντικής συνεργασίας της Γερμανίας, δήλωσε ότι μια
παράταση της εξαίρεσης θα αποτελούσε επιτυχία. «Αλλά δεν πρέπει να τρέφουμε μεγάλες ελπίδες για αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα Rhein-Neckar Zeitung


Η Γερμανία μετρίασε σήμερα τις ελπίδες ότι μπορεί να παραταθεί η εξαίρεση των χωρών της ΕΕ από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά ζήτησε οι εμπορικές διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν ανεξάρτητα από το εάν θα επιβληθούν οι δασμοί ή όχι.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο τον Μάρτιο, αλλά έδωσαν στην ΕΕ προσωρινή εξαίρεση έως την 1η Μαΐου.

Ο Πέτερ Μπέγιερ, συντονιστής διατλαντικής συνεργασίας της Γερμανίας, δήλωσε ότι μια παράταση της εξαίρεσης θα αποτελούσε επιτυχία. «Αλλά δεν πρέπει να τρέφουμε μεγάλες ελπίδες για αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα Rhein-Neckar Zeitung.

Ούτε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ούτε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φάνηκαν να σημειώνουν ιδιαίτερη πρόοδο στο να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει τελικά τις χώρες της ΕΕ από τους δασμούς κατά τις συναντήσεις τους μαζί του στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.

«Δεδομένων των κρίσεων και των διενέξεων, οι προσδοκίες γύρω από αυτή την επίσκεψη της καγκελαρίου ήταν πάρα πολύ υψηλές», δήλωσε ο Μπέγιερ.

Εάν οι ΗΠΑ ακυρώσουν τις εξαιρέσεις για την ΕΕ, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα αποφασίσουν εάν θα επιβάλουν τα αντίμετρα που έχουν ετοιμάσει.

Αλλά ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ή όχι μια εξαίρεση, ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνομιλήσουν με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία για μείωση των δασμών σε μια σειρά προϊόντων, ιδιαίτερα στη μεταποίηση.

«Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια προσφορά», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Η εξασφάλιση μια ευρύτερης στήριξης στην ΕΕ, ειδικά από τη Γαλλία, για ένα τέτοιο ευρύ πακέτο θα μπορούσε να αποδειχθεί, ωστόσο, δύσκολη.

Ο Αλτμάιερ βλέπει μικρές πιθανότητες αναβίωσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ευρώπης, γνωστής ως Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, ή TTIP. «Δεν είναι τώρα ρεαλιστική μια νέα έκδοση της TTIP», δήλωσε.

Ο Γιόαχιμ Λανγκ, γενικός διευθυντής της BDI, της μεγαλύτερης ένωσης βιομηχανιών στη χώρα, κάλεσε την ΕΕ να επιδείξει συγκράτηση σε ό,τι αφορά τα πιθανά αντίμετρα. «Ζητώ να υπάρξει σύνεση», δήλωσε στο δίκτυο ARD.

Ο Φρανκ Σπορτολάρι, νέος πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Γερμανία, του AmCham Germany, συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση στην εμπορική διαμάχη. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μια εύλογη λύση μπορεί και πάλι να βρεθεί στη διαμάχη για τους τιμωρητικούς δασμούς», δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Στο τέλος, ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα κάνει κάτι παράλογο», δήλωσε σημειώνοντας το ιδιαίτερο διαπραγματευτικό του στυλ. «Ανακοινώνει συνεχώς δρακόντεια μέτρα. Αλλά στο τέλος, συχνά υπάρχει μια λύση την οποία μπορούν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου