Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Πρίγκιπας Χάρι - Μέγκαν Μαρκλ: Ένας έρωτας που άνθισε κάτω από ένα μπαομπάμπ

Χάρι και Μέγκαν πέρυσι τον Αύγουστο είχαν αποδράσει στο καταφύγιο Μαπούλα της
Μποτσουάνα απολαμβάνοντας μεταξύ άλλων ένα πλούσιο δείπνο κάτω από ένα μπαομπάμπ, δίπλα σε αναμμένη φωτιά.


Ο πρίγκιπας Χάρι μιλά για την Μποτσουάνα σαν να είναι το "δεύτερο σπίτι" του, καθώς έχει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα αυτή της νότιας Αφρικής. Ο πατέρας του ήταν αυτός που πριν από 20 χρόνια πήρε τον Χάρι και τον μεγαλύτερο αδελφό του Ουίλιαμ και ταξίδεψαν εκεί μόλις δύο μήνες μετά τον θάνατο της Νταϊάνα.

Εκτοτε ο Χάρι έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη χώρα για ξεκούραση και αναψυχή, μακριά από τα μέσα ενημέρωσης.

Εκεί, σε ένα πολυτελές καταφύγιο σαφάρι πήγε ο Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ σε μια ρομαντική απόδραση πέρυσι, όπου οι φιλοξενούμενοι του τόπου αυτού ξυπνούν ακούγοντας τα περιστέρια να γουργουρίζουν στα δέντρα και τους ιπποπόταμους να ταράσσουν τα γαλήνια νερά του Δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο.

Η απόδραση του ζεύγους στο Δέλτα του Οκαβάνγκο τον περασμένο Αύγουστο είχε μείνει μυστική, με τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον και τους διευθυντές του καταφυγίου να αρνούνται οποιαδήποτε σχόλιο. Όμως δημοσιογράφος του Reuters μίλησε με δύο ανθρώπους από την περιοχή αυτή.

To Δέλτα του Οκαβάνγκο


Στο καταφύγιο Μαπούλα που σημαίνει "μητέρα της βροχής", ένα απομονωμένο θέρετρο όπου η βραδιά κοστίζει 800 δολάρια, ο Χάρι και η Μέγκαν κοιμήθηκαν σε παραδοσιακή καλύβα με καλαμοσκεπή, με εξωτερικό ντους, ενώ το λαξευμένο ξύλινο κρεβάτι τους έβλεπε σε μια φυσική λιμνοθάλασσα.

Το ζευγάρι απόλαυσε μια κρουαζιέρα με ηλιοβασίλεμα κατά μήκος των ορμίσκων ενώ μπροστά τους ξετυλίγονταν τεράστιες καλλιεργημένες εκτάσεις. Σταμάτησαν για λίγο να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ψάρεμα. "Ο Χάρι έπιασε ένα ψάρι την ώρα που αστειευόταν μαζί με τη Μέγκαν", είπε ένας άνθρωπος που τους παρατηρούσε από μακριά. "Είναι όπως οι καθημερινοί άνθρωποι. Ήταν πολύ χαλαροί. Μπορούσες να δεις ότι ήταν πολύ ευτυχισμένοι που ήταν μαζί".

Μια μέρα, νωρίς το πρωί, το ζευγάρι χάθηκε στον ορίζοντα θέλοντας να δει άγρια ζώα, τα οποία άλλωστε αποτελούν πόλο έλξης για τους πλούσιους πελάτες που επισκέπτονται το Οκαβάνγκο, ένα από τα μεγαλύτερα εσωτερικά δέλτα στον κόσμο, ένα θαύμα της φύσης.

Στην πιο ρομαντική πρόταση στο καταφύγιο, ο Χάρι και η Μέγκαν εξαφανίστηκαν το σούρουπο σε ερημική περιοχή και κάτω από ένα μπαομπάμπ είχαν ένα πλούσιο δείπνο, δίπλα σε αναμμένη φωτιά. Όταν ο διακοπές τελείωσαν, ο Χάρι ευχαρίστησε το προσωπικό δίνοντας πλούσια φιλοδωρήματα και μάλιστα ένα μέλος του προσωπικού συγκινημένο αποχαιρετούσε το ζευγάρι που έφευγε από το ιδιωτικό αεροδρόμιο του θέρετρου.

Η Μποτσουάνα, μια χώρα περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που εκτείνεται σε μια περιοχή που έχει το μέγεθος της Γαλλίας, ήταν πάντα ένας τόπος περίσκεψης και παρηγοριάς για τον Χάρι. Την επισκέφθηκε για πρώτη φορά όταν ήταν 13 ετών, μετά τον θάνατο της μητέρας του. 'Εκτοτε επέστρεψε πολλές φορές για ξεκούραση και φιλανθρωπική δράση. Φέτος, ο Χάρι έγινε προστάτης της Rhino Conservation Botswana (RCB), του φιλανθρωπικού σκοπού για την προστασία των άγριων ρινόκερων στην Μποτσουάνα.

Τι είναι το μπαομπάμπ

Το Μπαομπάμ (Baobab) είναι η κοινή ονομασία για κάθε ένα από τα εννέα είδη των δέντρων του γένους Αδανσονία (Adansonia). Η ονομασία του γένους τιμά τον Γάλλο φυσιοδίφη και εξερευνητή Μισέλ Αντανσόν (Michel Adanson), που περιέγραψε το δέντρο Αδανσονία η δακτυλωτή (Adansonia digitata).


Το δέντρο μπαομπάμπ ή ελληνιστί «αδανσονία»


Από τα εννέα είδη, τα έξι είναι εγγενή στη Μαδαγασκάρη, τα δύο είναι εγγενή στην ηπειρωτική Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο και το ένα είναι εγγενές στην Αυστραλία. Το ένα είδος της ηπειρωτικής Αφρικής συναντάται επίσης στη Μαδαγασκάρη, αλλά αυτό δεν είναι εγγενές στη νήσο.

Εισήχθη στην αρχαιότητα, στη Νότια Ασία και κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, στην Καραϊβική. Βρίσκεται επίσης και στο νησιωτικό κράτος του Πράσινου Ακρωτηρίου.Το ένατο είδος περιγράφηκε το 2012 και βρίσκεται στους ορεινούς πληθυσμούς της νότιας και Ανατολικής Αφρικής

Οι Αδανσονίες φθάνουν σε ύψος 5 έως 30 μέτρα και η διάμετρος των κορμών τους από 7 έως 11 μέτρα. Το Baobab Glencoe, ένα δείγμα της Α. digitata στην Επαρχία Λιμπόπο (Limpopo Province), της Νότιας Αφρικής, θεωρήθηκε ότι είναι το μεγαλύτερο είδος που ζει, με μέγιστη περιφέρεια τα 47 μέτρα και διάμετρο περίπου 15,9 μέτρα.

Έκτοτε, το δέντρο έχει χωρίσει σε δύο μέρη, έτσι ώστε ο φαρδύτερος ατομικός κορμός, μπορεί τώρα να είναι εκείνου του Baobab Sunland, ή του δέντρου Platland, επίσης στη Νότια Αφρική. Η διάμετρος του δέντρου στο επίπεδο του εδάφους είναι 9,3 μέτρα και η περιφέρειά του, στο ύψος του στήθους, είναι 34 μέτρα.



Τα δέντρα της Αδανσονίας παράγουν αχνούς δακτυλίους ανάπτυξης, ίσως σε ετήσια βάση, αλλά δεν είναι αξιόπιστοι για τον ηλικιακό προσδιορισμό της γήρανσής τους, επειδή είναι δύσκολο να μετρηθούν και μπορεί να ξεθωριάσουν, με τη γήρανση του ξύλου. Η ραδιοχρονολόγηση έχει παράσχει σχετικά στοιχεία σε λίγα δέντρα.

Ένα δείγμα σε μια Α. digitata γνωστή ως Grootboom, χρονολογήθηκε και βρέθηκε να είναι τουλάχιστον 1.275 ετών, καθιστώντας το ως ένα από τα γηραιότερα γνωστά αγγειόσπερμα δέντρα.

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τη διατροφή και την παραδοσιακή ιατρική. Οταν συλλεχθούν νωρίς είναι καλές πηγές θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C, το κάλιο, το βήτα καροτένιο, το ασβέστιο, οι κατεχίνες και το γλουταμικό οξύ.

Ο καρπός του μπαομπάμπ λέγεται ότι έχει τρεις φορές την βιταμίνη C ενός πορτοκαλιού, 50% περισσότερο ασβέστιο από το σπανάκι και θεωρείται εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Ορισμένοι λένε ότι έχει γεύση που μοιάζει σαν συνδυασμός ανανά και πεπονιού.

Το δέντρο μπαομπάμπ το συναντάμε και στο αριστούργημα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξιπερί «Ο μικρός πρίγκιπας».

«Ένα μπαομπάμπ, λοιπόν, σαν αργήσεις το ξεριζώσεις, ποτέ πια δεν θα τα καταφέρεις να το ξεφορτωθείς. Σκεπάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Τον τρυπάει με τις ρίζες του. Κι αν ο πλανήτης είναι πολύ μικρός και τα μπαομπάμπ πάρα πολλά, θα τιναχτεί σε χίλια κομμάτια» λέει ο Μικρός Πρίγκιπας, για τα δέντρα που φυτρώνουν στον πλανήτη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου