Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Ένας ελεγχόμενος ρομποτικός εξωσκελετός…που έγινε στη Θεσσαλονίκη

Μια ομάδα ερευνητών του ΕΚΕΤΑ ήταν ο μεγάλος νικητής του 3ημερου “Match & Develop a startup” που έγινε στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 30 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 1 Απριλίου





Η Ελένη Κολτζή είναι μια νέα γυναίκα μικροκαμωμένη αλλά με απίστευτο δυναμισμό. Φυσιοθεραπεύτρια με καλές σπουδές στο Λονδίνο είναι από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς των ερευνητών που ζουν και εργάζονται στη πόλη της Θεσσαλονίκης. Η ίδια είναι ενταγμένη στο δυναμικό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)Ερευνήτρια αλλά και εφευρέτης. Δικής της έμπνευσης είναι ο «ελεγχόμενος ρομποτικός εξωσκελετός για φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση άνω άκρου» που ήδη έχει ακολουθήσει την απαραίτητη και αναγκαία διαδικασία για την έγκριση της πατέντας. Ο ρομποτικός εξωσκελετός είναι ένα (πραγματικό) χέρι βοηθείας για όλους όσοι μπορούν να σταθούν όρθιοι, στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν στην καθημερινή ζωή τους τις συνέπειες ενός εγκεφαλικού…

Η Ελένη παρουσίασε – εκ μέρους της ομάδας αλλά και των συναδέλφων της σε αυτήν- τον ελεγχόμενο ρομποτικό εξωσκελετό και κέρδισε με το σπαθί της το μεγάλο βραβείο της 3ημερης διαδικασίας “match & develop a start up” που διοργάνωσαν από κοινού η Εθνική Τράπεζα (πρόγραμμα NBG Business Seeds), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το OK Thess (μια θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων που έχει συγκροτήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με φορείς της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης).
0" />


Το μεγάλο βραβείο της Ελένης και της ομάδας είναι η απευθείας συμμετοχή της στο 2ο γύρο του επόμενου διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας (2018-2019).

Στη 3η διοργάνωση παρουσίασαν τις ιδέες, τα σχέδια,τις προτάσεις αλλά και τις εφαρμογές τους 17 ομάδες – από ερευνητικές ομάδες του Αριστοτελείου όπως εκείνη του καθηγητή Γιώργου Θεοδωρίδη με τις προηγμένες υπηρεσίες βιοανάλυσης, χρήσιμες σε μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας έως την εφαρμογή του αντιδημάρχου Έδεσσας Αλέξανδρου Πασχάλη, μια διαδραστική εφαρμογή για πολίτες και δήμους στο έδαφος της καταγραφής και της ανάδειξης προβλημάτων στο τοπικό επίπεδο.

Στην τριήμερη διαδικασία ξεχώρισαν μεταξύ άλλων: α) η Knifeprint, μια ομάδα Θεσσαλονικέων που είναι ενταγμένη και συμμετέχει στο 5ο κύκλο του egg της Eurobank επιδιώκοντας να καταστήσει αναγνωρίσιμη και αποδεκτή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους μια διαδικτυακή CAD εφαρμογή σχεδιασμού και εκτύπωσης μαχαιριών. Η ομάδα των Ν.Παναγόπουλου- Γ.Τσανακτσίδη και Κ. Καζάκη- Αργυρόπουλου είχε και μια πρώτη αλλά καλή ευκαιρία να κάνει το κομμάτι της στη αγορά. Και αυτό γιατί ο Θωμάς Δούζης από τον όμιλο της Ergon – που λειτούργησε ως μέντορας- τους ανέθεσε να φτιάξουν τα μαχαίρια των σεφ!

β) η παρέα των 7 πολιτικών μηχανικών από το Αριστοτέλειο –όλοι τους στην ηλικία των 22 ετών- που έφτιαξαν και παρουσίασαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα βεβαίωσης & διαχείρισης παραβάσεων. Το τελευταίο με πολύ ανταγωνιστικό κόστος και μηδενισμένη την σχετική γραφειοκρατία του πράγματος ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε 2 δήμους του συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Το σύστημα ονομάζεται rhoe και έχει ως δημιουργούς τους Θεοχάρη Βλαχοπαναγιώτη, Κώστα Γκρίζο, Γιάννη Καλεντερίδη, Δημήτρη Κοντοσφύρη, Αιμίλιο Μουχταρόπουλο, Τριαντάφυλλο Στουγιάννη και Γιώργο Κωστάλα.

Οι φοιτητές προτείνουν στους δημάρχους μια απλοποιημένη λύση. Μια λύση στο μέγεθος της παλάμης. Πιο συγκεκριμένα, στον εξοπλισμό του δημοτικού αστυνομικού χρειάζεται ένας ψηφιακός προσωπικός βοηθός (PDA) με προεγκατεστημένο έξυπνο λογισμικό για την βεβαίωση και την καταγραφή των παραβάσεων. Τη συσκευή PDA συνοδεύει ένας φορητός εκτυπωτής καθώς η νομοθεσία επιβάλλει την έκδοση και επικόλληση του προστίμου στον υαλοπίνακα του οχήματος του παραβάτη. Τέλος, όλες οι κλήσεις συλλέγονται σε μια ασφαλή και κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων στην οποία έχει πρόσβαση ο πελάτης.

Στις αξιοσημείωτες παρουσίες του 3ημερου ο Christophe Chantepy, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, o Olivier Dovergne από το Mazzinov, ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, ο Γιώργος Καραντώνης από το Metavallon VC, ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαρσακέλης κα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου