Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Παρελθόν η... Σουαζιλάνδη: Τώρα θα ονομάζεται Εσουατίνι

Το ανακοίνωσε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την κήρυξη της ανεξαρτησίας – Υποστήριξε ότι στόχος είναι να πάρει το παλιό της όνομα, πριν την περίοδο της αποικιοκρατίας
«Βαφτίσια» στο βασίλειό του αποφάσισε να κάνει ο βασιλιάς Μσουάτι Γ', ανακοινώνοντας στην επέτειο συμπλήρωσης από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Σουαζιλάνδης ότι από τούδε και στο εξής... αλλάζει όνομα.

Ο τελευταίος απόλυτος μονάρχης της χώρας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ξαναπάρει το αρχικό της όνομα.

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι η Σουαζιλάνδη θα ξαναπάρει το αρχικό όνομά της», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο κατάμεστο στάδιο της πόλης Μανζίνι. Ο Μσουάτι εξήγησε ότι οι αφρικανικές χώρες, όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν πήραν «το παλιό τους όνομα, εκείνο με το οποίο αποκαλούνταν πριν από την περίοδο της αποικιοκρατίας».

«Η Σουαζιλάνδη είναι η μοναδική χώρα που διατήρησε την ονομασία της περιόδου εκείνης. Κατά συνέπεια, από τώρα και στο εξής η χώρα θα αποκαλείται επισήμως Βασίλειο του Εσουατίνι», ανέφερε, άνευ... διαβουλεύσεων, κοινοβουλευτικών και λοιπών, μάλλον περιττών για τον ίδιο διαδικασιών...

Στη γλώσσα σουάτι, Εσουατίνι σημαίνει «η χώρα των Σουάζι». Η ονομασία «Σουαζιλάνδη» είναι μια μίξη των σουάτι και των αγγλικών.

Βρετανικό προτεκτοράτο μέχρι το 1968

Το πρώην βρετανικό προτεκτοράτο, μια μικρή ορεινή χώρα ανάμεσα στη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη, ανέκτησε την ανεξαρτησία του το 1968.

Την εποχή της αποικιοκρατίας, οι αφρικανικές χώρες είχαν αλλάξει ονομασία. Όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν οι περισσότερες επέστρεψαν στην αρχική τους ονομασία. Έτσι, το Βελγικό Κονγκό έγινε αρχικά «Ζαΐρ» και κατόπιν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νότια Ροδεσία μετονομάστηκε σε Ζιμπάμπουε και η Χρυσή Ακτή σε Γκάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου