Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Σαρωνικός «SOS» από τους αλιείς: Είμαστε με τρία ευρώ στην τσέπη, δεν μας αφήνουν να ψαρέψουμε!

Κραυγή απόγνωσης Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση δήλωνε πως μέχρι τέλος του έτους θα ξεκινούσαν οι αποζημιώσεις - «Μπαίνουμε στον πέμπτο μήνα μετά την ρύπανση και δεν έχουμε χρήματα, δεν έχουμε τίποτα… Τι θα γίνει; Δεν αντέχουμε άλλο» λένε οι επαγγελματίες αλιείςΠέντε μήνες έχουν περάσει από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ», το
οποίο, στις 10 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε εκτεταμένη ρύπανση στον Σαρωνικό από διαρροή πετρελαιοειδών και οι επαγγελματίες αλιείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Σαρωνικού βρίσκονται σε απόγνωση.





Η επαγγελματική τους αδράνεια, από το πρώτο απαγορευτικό του υπουργείου Ναυτιλίας για ψάρεμα στην περιοχή, αγγίζει για τους περισσότερους τους πέντε μήνες, ενώ στο πιο πρόσφατο έγγραφό του, το υπουργείο τους αναφέρει ότι το απαγορευτικό θα ισχύσει έως τις 31 Μαρτίου -δηλαδή, ο αποκλεισμός τους από το μεροκάματο θα φτάσει τους επτά με οκτώ μήνες.



«Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 έγινε η ρύπανση, από τότε έχουμε να δουλέψουμε. Αυτοί λένε ότι ο Σαρωνικός έχει καθαριστεί... Μόνο όμως για την παραλία να πάνε να κάνουν μπάνιο, γιατί τους αλιείς μας έχουν απαγορευτικό μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2018. Πώς θα ζήσουμε; Τα σκάφη μας πώς θα τα συντηρήσουμε; Στον σύλλογο είμαστε γραμμένοι 43 ψαράδες, δηλαδή 43 οικογένειες, οι οποίες πλήττονται βάναυσα όλη αυτήν την περίοδο. Άνθρωποι αναγκάζονται να πηγαίνουν μέχρι την Αίγινα για να ρίξουν ψαριά, όμως οι περισσότεροι έχουμε μικρά σκάφη και παραμένουμε αραγμένοι. Βέβαια, και αυτός που θα πάει να ψαρέψει μακριά συνεπάγεται ότι θα πληρώσει και διπλά τα έξοδα, πετρέλαια και χρόνος με ύπνο στον κάβο. Και αν δεν πιάσει ψαριά είναι για κρέμασμα» υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Παντελάτος, γραμματέας του συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Μικρολίμανου και Πασαλιμανιού.



Από τον Σεπτέμβριο του 2017 τους έχουν ενημερώσει πως δικαιούνται αποζημίωση από το διεθνή κεφάλαια αποζημίωσης IOPC FUNDS, ενώ, με δηλώσεις του την ίδια εποχή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, είχε τονίσει πως μέχρι τέλος του χρόνου οι πληγέντες θα έχουν αποζημιωθεί.

«Τα χαρτιά αυτά, όλα είναι κρατικά, στο πρώτο μας ενημέρωσαν ότι έγινε η ρύπανση λόγο της πετρελαιοκηλίδας από την βύθιση του πλοίου και φυσικά ήρθε η πρώτη απαγόρευση. Στην συνέχεια, όλα τα υπόλοιπα μέχρι και σήμερα είναι ανανεώσεις των απαγορεύσεων. Μόνο μια ενημέρωση μας ήρθε, οκτώ μέρες μετά το συμβάν δηλαδή στις 18 Σεπτεμβρίου του 2017, και μας ενημέρωναν πως δικαιούμαστε να πάρουμε αποζημίωση από τα διεθνή κεφάλαια αποζημίωσης IOPC FUNDS για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την θαλάσσια ρύπανση… ακόμα περιμένουμε να τα πάρουμε» είπε απεγνωσμένα ο κ. Παναγιώτης.

Μάλιστα, ο γραμματέας του συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Μικρολίμανου και Πασαλιμανιού υπογράμμισε πως, ενώ τους στέλνουν εδώ και τόσους μήνες απαγορευτικά, ποτέ δεν τους έχουν στείλει στοιχεία από κάποιο χημείο για το τι συμβαίνει στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού.

«Δεν ενδιαφέρεται κανείς για μας, έχει παγώσει το θέμα η κυβέρνηση και δεν προχωράει κάτι. Οι υπουργοί είχαν πάει στην ιχθυόσκαλα του Πειραιά έδωσαν τις ευχές τους στις τράτες που θα βγουν για ψάρεμα και μετά ήρθαν τα απαγορευτικά… ό,τι επιπλέει στην θάλασσα απαγορεύεται να δουλεύει… Γιατί; Δεν μας έχουν φέρει ένα χαρτί από κάποιο χημείο, με στοιχεία ώστε να μας εξηγήσουν γιατί δεν ψαρεύουμε τόσους μήνες και πεινάνε τα παιδιά μας… Μας δουλεύουν όλους» είπε.



Ο Χαράλαμπος Περδικούρης, επαγγελματίας ψαράς, μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε ότι ζουν στην ανασφάλεια, καθώς εδώ και τόσους μήνες δεν έχουν πιάσει μεροκάματο.

«Οι απαγορεύσεις, οι αναψαριές γεννούν την ανασφάλεια. Έχω οικογένεια και ζούμε από κάποιες μικρές οικονομίες που είχαμε, έχουν τελειώσει και αυτές. Νοικοκυραίοι άνθρωποι είμαστε δουλεύαμε τόσα χρόνια και μαζέψαμε δύο δραχμές… αυτά θα σταματήσουν εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Περιμένουμε κάποιο βοήθημα που μας είχαν πει και είμαστε στο περίμενε. Εγώ έχω μικρό σκάφος, δεν μπορώ να ταξιδέψω να πάω στην Αίγινα ή στα Μέθανα η κάπου αλλού, εδώ κοντά απαγορεύεται, προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ» είπε.

Ο Μιχάλης Παπαδημητρίου, πατέρας οκτώ παιδιών, εδώ και χρόνια ζει την οικογένεια του από αυτήν την δουλειά, χωρίς ντροπή και με χαμόγελο, μας αποκάλυψε πως σήμερα στην τσέπη του είχε μόλις τρία ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κατάσταση είναι περισσότερο από δύσκολη.



«Τα προβλήματα είναι πολλά… Τώρα είναι και δύσκολα να φεύγουμε μακριά με την απαγόρευση… τα σκάφη μας είναι φτωχά, δεν είναι πολυτελείας ώστε να μπορούμε να κινηθούμε και να πάμε μακριά να ψαρέψουμε. Αναγκαστικά καθόμαστε κα περιμένουμε… Εγώ έχω οκτώ παιδιά και είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Με όλη αυτήν την κατάσταση χάνουμε και τους πελάτες που είχαμε γιατί δεν έχουμε ψάρια. Έχω να δουλέψω από τότε που εκδόθηκε το πρώτο απαγορευτικό. Στο σπίτι ευτυχώς δουλεύει η γυναίκα και τα κουτσοφέρνουμε… Είναι το ενοίκιο, το φως, το νερό, τα παιδιά, η κόρη δίνει πανελλήνιας για ιατρική άστα. Δεν ξέρω από πού έρχονται αυτές οι αποζημιώσεις αλλά όλα έχουν μείνει στα λόγια, συγκεκριμένα δεν μας έχουν πει τίποτα. Από κάποιους άλλους συναδέλφους άκουσα ότι θα ζητήσουν και ένα καρό χαρτιά για να μας δώσουν ένα επίδομα μέσα στην κατάσταση που ζούμε. Λέει πρέπει να έχουμε γραμμένα τα ψάρια, εμείς τώρα με πέντε κιλά ψάρια που παίρνεις εσύ και η μια νοικοκυρά τι να γράψουμε… στο παντελόνι τώρα έχω τρία ευρώ, μπέσα, είναι δύσκολα» είπε.

 Μιχάλης Παπαδημητρίου πατέρας 8 παιδιών



Περδικούρης ζούμε με ανασφάλεια


Παναγιώτης Παντελάτος γραμματέας συλλόγου επαγγελματιών αλιέων 1















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου