Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Το κίτρινο αυτοκίνητο το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield 8000 !

Στους χώρους της μεγάλης έκθεσης 160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» που λειτουργεί στο Γκάζι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από
κοντά το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στη Σύρο στις αρχές της δεκαετίας του ‘70




Στους χώρους της μεγάλης έκθεσης έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» που λειτουργεί στο Γκάζι στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στη Σύρο, το ξακουστό Enfield 8000!
Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοποριακή ιδέα, για μια καινοτομία μπροστά από την εποχή της. Έτσι, όποιος θελήσει να μάθει κάτι περισσότερο για αυτό το κίτρινο αυτοκίνητο που βρίσκεται μαζί με άλλες εκατοντάδες εκθέματα θα μπορούσε να βρει απαντήσεις σε ένα ντοκιμαντέρ. Ο τίτλος του: Ανάμεσα σε δύο νησιά | Α Tale of two Isles σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μιχάλη Σταυρόπουλο που παίχθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2014 & στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου 2014.



Στο site του αθηναϊκού κινηματογράφου Δαναός βρήκα περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ μαζί με ένα τρέιλερ. «Σαράντα χρόνια πριν η αυτοκινητοβιομηχανία ανακαλύψει τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης, το πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατασκευάστηκε στην καρδιά του Αιγαίου!

Η Enfield Automotive, που είχε έδρα το Isle of Wight της Μ. Βρετανίας, κατάφερε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 να κατακτήσει ένα σημαντικό συμβόλαιο για την παραγωγή 100 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, απέναντι στις προτάσεις των Ford και Leyland. Η κατασκευή ενός οχήματος πόλης έμοιαζε ιδανικό σενάριο για την περίοδο της πρώτης ενεργειακής κρίσης και των έντονων φαινομένων ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις.

Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο Έλληνας εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής, αποφασίζει να μεταφέρει το εργοστάσιο στη Σύρο, κοντά στα ναυπηγεία του. Μια απόφαση μάλλον μοιραία για το μέλλον του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Τι σκότωσε μία τόσο προχωρημένη ιδέα;

Μέσα από διαφορετικές αφηγήσεις ανθρώπων που συνέβαλλαν στην δημιουργία και την κατασκευή του Enfield 8000, ξεδιπλώνεται αυτή η τόσο συναρπαστική ιστορία, η οποία εξελίσσεται σε ένα ζοφερό πολιτικό περιβάλλον - μετάβαση από τη χούντα στη μεταπολίτευση. Την ίδια στιγμή, καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα, που το ερώτημα για την ύπαρξη ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής συνεχίζει να μένει αναπάντητο, ενώ σύσσωμη η αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται πλέον στην ηλεκτροκίνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου