Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Βίντεο: Κατέρρευσε το ιστορικό Θεογέφυρο της Ηπείρου

Ένα από τα σπάνια μνημεία της φύσης Τα αίτια δεν μπορούν να προσδιοριστούν με
ακρίβεια αν και οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν την κατάρρευση στις μεγάλες ποσότητες νερού που δέχθηκε ο ποταμός




Ένα από τα σπάνια μνημεία της φύσης, το Θεογέφυρο της Ηπείρου αποτελεί παρελθόν. Ο μοναδικός θησαυρός κι ένα από τα αξιοθέατα στην περιοχή της Ζίτσας, κατέρρευσε σήμερα το μεσημέρι.


Το γεφύρι δεν χρησιμοποιούνταν τα τελευταία χρόνια και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κατάρρευση του γεωλογικού σχηματισμού εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων. Επί τόπου βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών για την πρώτη αυτοψία, ενώ έχει σημάνει συναγερμός τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στο Δήμο Ζίτσας.



Το «Θεογέφυρο» ήταν ένα τοξωτό πέτρινο γεφύρι με πλάτος 3 με 4 μέτρα και ύψος 20 μέτρα, που αποτελεί μοναδικό δημιούργημα της φύσης. Από κάτω του ρέει ο ορμητικός Καλαμάς, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ηπείρου με μήκος 115 χιλιόμετρα.



Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποια γυναίκα άφησε το νεογέννητο παιδί της και διέσχισε το ποτάμι, μέσω ξύλινης γέφυρας για να επισκεφτεί κοντινό μοναστήρι. Τότε, ξέσπασε καταιγίδα, ο ποταμός φούσκωσε και παρέσυρε την ξύλινη γέφυρα. Η γυναίκα παρακάλεσε τον Θεό να τη βοηθήσει να επιστρέψει εγκαίρως στο παιδί της για να το ταΐσει. Ξαφνικά, τα νερά υποχώρησαν και σχηματίστηκε γεφύρι, το οποίο ονομάστηκε από τους ντόπιους «γεφύρι του Θεού».



Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ένας βράχος αποκολλήθηκε ύστερα από σεισμό και σφήνωσε στο πιο στενό σημείο της χαράδρας, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το πέτρινο γεφύρι.



Την ίδια τύχη είχε πριν από 3 χρόνια και το περίφημο γεφύρι της Πλάκας, που κατέρρευσε λόγω έντονων βροχοπτώσεων στα Τζουμέρκα, και για το οποίο πριν από λίγες μέρες αποφασίστηκαν εργασίες αναστήλωσης απ' το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου