Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Μ.ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Μ.ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Ο Μανώλης Τσαλικίδης επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας του δήμου Σαρωνικού, για την ενημέρωσή μας, μας κοινοποίησε την επιστολή που απέστειλε στην Περιφερειάρχη κα. Ρένα Δούρου για το θέμα της αποχέτευσης του Δήμου Σαρωνικού
Στην επιστολή του αυτή περιγράφει τα όσα είχε καταφέρει η προηγούμενη διοίκηση Σαρωνικού (2010-2014), και αναφέρεται στις πρόσφατες λανθασμένες ενέργειες και αποφάσεις Δήμου και ΕΥΔΑΠ, καθώς και στον τιμωρητικό και ατεκμηρίωτο αποκλεισμό (μόνο) του Δήμου Σαρωνικού από την Ψυτάλλεια.




Τέλος ζητάει από την Περιφερειάρχη να αξιοποιήσει το θεσμικό της ρόλο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να βγει ο Δήμος Σαρωνικού από το σημερινό αδιέξοδο.

Σας παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή:

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Αγαπητή Κυρία Δούρου,
Πριν λίγες ημέρες (18/1/2018) η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο μας γνωστοποιείτε τις πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις στο πρόβλημα της αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής, αλλά δυστυχώς για το Δήμο Σαρωνικού, -παρά ίσως την πρόθεσή σας- δεν υπήρξε καμιά απολύτως αναφορά.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για την επίλυση του προβλήματος της αποχέτευσης η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού την περίοδο 2011-2014, με την στήριξη των πολιτών και την συνεργασία ΕΥΔΑΠ, ΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια Αττικής, είχε καταφέρει:
  • να αναδείξει τα πραγματικά στοιχεία και επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που αποδείκνυαν τη δυνατότητα της Ψυτάλλειας να εξυπηρετήσει το Δήμο μας και να αποσπάσει τη θετική απόφαση της ΕΥΔΑΠ (1/2012).
  • να εντάξει το έργο στο ΕΠΠΕΡΑΑ και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του με το ποσό των 78.896.945,16 ευρώ (5/2012).
  • να εκπονήσει και να εγκρίνει (από την ΕΥΔΑΠ) όλες τις μελέτες για τα εσωτερικά δίκτυα των περιοχών του έργου (Π. Φώκαια, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Λαγονήσι).
Απέμενε μόνον η υπογραφή των Περιβαλλοντικών Όρων.
Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού, με την συνεργασία και καθοδήγηση της ΕΥΔΑΠ, κατάφερε απαξιώνοντας τα όσα είχαμε πετύχει, να ακυρώσει τη μόνη ρεαλιστική λύση της Ψυτάλλειας, να χάσει την χρηματοδότηση των 78.896.945,16 ευρώ και να πάρει κατά πλειοψηφία, μια νέα αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη απόφαση για κατασκευή ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, χωρίς να διαθέτει καμιά μελέτη, καμιά χρηματοδότηση, καμιά αξιοπιστία και καμιά συναίνεση από τους πολίτες.
Ενδεικτικό για την πρωτοφανή αναξιοπιστία αυτών των αποφάσεων είναι:
-ότι τη νέα αυτή πρόταση στήριζαν τώρα τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΔΑΠ που προεκλογικά και μέχρι πριν από λίγους μήνες υπεράσπιζαν δημόσια τη λύση της Ψυτάλλειας…!!
-ότι Δήμος Σαρωνικού και ΕΥΔΑΠ σχετικά με τη χρηματοδότηση, απαντούσαν στους Βουλευτές που ρωτούσαν κάθε φορά κάτι διαφορετικό, ατεκμηρίωτο και αίολο: «θα πάρουμε χρήματα από Ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ)», μετά «θα τα πάρουμε από το αποθεματικό της ΕΥΔΑΠ», ύστερα «από δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα» ενώ προς το τέλος ανακάλυψαν ότι θα εξασφαλίσουν τα χρήματα από τα υπόλοιπα των διαγωνισμών άλλων ενταγμένων έργων…
Πάνω απ’ όλα όμως, ενδεικτικό του αδιεξόδου και της χρεωκοπίας όλων αυτών των ενεργειών και αποφάσεων του Δήμου Σαρωνικού και της ΕΥΔΑΠ, είναι το γεγονός ότι 1, 5 σχεδόν χρόνο μετά τη λήψη της αμφιλεγόμενης απόφασης, ο ίδιος ο Δήμαρχος Σαρωνικού, μπροστά στα αδιέξοδα και στην απολύτως δικαιολογημένη και καθολική αντίδραση των πολιτών των Καλυβίων, έφτασε στο σημείο να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο (3/11/2017) την κατάργηση της πρότασης του…!!
Σήμερα η λύση του προβλήματος επέστρεψε στο σημείο μηδέν και οι πολίτες του Σαρωνικού δικαιολογημένα διαμαρτύρονται,
-για τους χειρισμούς Δήμου και ΕΥΔΑΠ που εν έτει 2018, κι ενώ υπήρχε ρεαλιστική λύση, παραμένουν στην τριτοκοσμική συνθήκη των βόθρων,
-αλλά και για τον πρωτοφανή και παράλογο αποκλεισμό του Δήμου Σαρωνικού, που μετά από δύο τροποποιήσεις των Περιβαλλοντικών όρων  είναι ο μόνος δήμος που δε συνδέθηκε με την Ψυτάλλεια ενώ αντίθετα άνοιξε ο δρόμος να συνδεθούν όλες οι υπόλοιπες περιοχές (Γέρακας, Ανθούσα, Παλλήνη του Δήμου Παλλήνης, η περιοχή Κίτσι Κορωπίου, οι περιοχές Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου, Μικροχωρίου του Δήμου Ωρωπού (!) αλλά και οι οικισμοί Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα.
Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους συνάδελφους αυτοδιοικητικούς των παραπάνω περιοχών για τη βιώσιμη λύση που εξασφάλισαν.
Εξηγήστε μας όμως τεκμηριωμένα και επίσημα, εάν τα «νέα επιστημονικά δεδομένα των αξιόπιστων κατά παραγγελία μελετών των γνωστών αντικειμενικών καθηγητών» που αποκλείουν τη Ψυτάλλεια από νέες συνδέσεις, ισχύουν μόνο για τους κατοίκους του Δήμου Σαρωνικού ή τιμωρούμαστε για κάτι που δεν γνωρίζουμε ;
Αγαπητή Κυρία Δούρου
Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι ειλικρινά επιθυμείτε να λυθεί το πρόβλημα και στο Δήμο μας, σας καλώ να αξιοποιήσετε το θεσμικό σας ρόλο και να αναλάβετε πρωτοβουλίες που θα βγάλουν από το σημερινό αδιέξοδο  τους πολίτες του Δήμου μας, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, που φάνηκε να συνηγορεί σε μία «λύση», που επί της ουσίας αποτελούσε μη λύση και διαιώνιση του προβλήματος και βρήκε  απέναντι το σύνολο των πολιτών των Καλυβίων.
Σας καλώ να συγκαλέσετε άμεσα σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αναλυθούν όλα τα δεδομένα και κυρίως για να δρομολογηθούν, στο πλαίσιο των υπαρχουσών δυνατοτήτων και της εκφρασμένης βούλησης των πολιτών, οι αναγκαίες αποφάσεις για την λύση του προβλήματος.
Η αντιμετώπιση του κρίσιμου και σοβαρότατου αυτού ζητήματος για το Δήμο μας, γνωρίζετε καλά, ότι δεν  επιτυγχάνεται με αίολες συμφωνίες κορυφής, κυρίως με μια διοίκηση που για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πλέον πλήρως απονομιμοποιημένη.
Επιτυγχάνεται με σεβασμό στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και στο περιβάλλον, με επιστημονική και τεχνική τεκμηρίωση για την ανάδειξη της πλέον βιώσιμης λύσης και κυρίως με την εμπλοκή όλων των συναρμόδιων φορέων για την εύρεση και υλοποίηση της βέλτιστης -στην περίπτωσή μας και μοναδικής- λύσης.

Μανώλης Τσαλικίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Σαρωνικού
Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας
 (αρ. πρωτ. Περιφέρειας 26516/6-2-2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου