Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

ΗΠΑ: Θύελλα αντιδράσεων από το άκομψο σχόλιο του Τραμπ για τις χώρες «απόπατους»

«Το στόμα του Τραμπ είναι ο πιο μεγάλος απόπατος του κόσμου», ήταν το σχόλιο του Μεξικανού προέδρουΣάλος ξέσπασε στις ΗΠΑ από το άκομψο σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ
για την υποδοχή μεταναστών από την Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ ή τα κράτη της Αφρικής, τα οποία χαρακτήρισε «χώρες απόπατους».





Το αμερικανικό δίκτυο CNN χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο «ρατσιστή», ενώ τα social media και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος επικρίνοντας δριμύτατα την διόλου κολακευτική του έκφραση. Το εξώφυλλα των αμερικανικών εφημερίδων, όπως η εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Daily News» εμπνεύστηκαν από το υβριστικό σχόλιο του Τραμπ γράφοντας στον τίτλο:«Σκ...ά για μυαλό «S..t  for brains».


Αλλά και ο Μεξικανός πρόεδρος, Vicente Fox, έδωσε ανάλογη απάντηση στον Τραμπ μέσω του αγαπημένου του Twitter: «Το στόμα σας είναι ο πιο γεμάτος απόπατος του κόσμου».

 «Πώς να αντιδράσει κάποιος σε αυτό;», διερωτήθηκε η Νινάτζ Ραούλ, επικεφαλής της οργάνωσης για τις Γυναίκες Πρόσφυγες στην Αϊτή (HWHR,) σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Daily News».

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος εκστόμισε αυτήν τη φράση στον Λευκό Οίκο σε κυβερνητικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα θέματα μετανάστευσης, σύμφωνα με πηγές μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ.

Οι Γερουσιαστές ενημέρωναν τον Αμερικανό πρόεδρο για το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας (Temporary Protection Status, TPS). Οι κοινοβουλευτικοί εξηγούσαν το πώς λειτουργούν ορισμένα προγράμματα για την υποδοχή μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου ενός που προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στις ΗΠΑ για ανθρώπους που κινδυνεύουν εξαιτίας φυσικών καταστροφών ή εμφύλιων συρράξεων.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», ο Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γιατί να τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες απόπατοι… Θα έπρεπε να υποδεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους από τη Νορβηγία». Η δεύτερη πηγή ανέφερε ότι ο Τραμπ αμφισβήτησε επίσης το γιατί οι ΗΠΑ οφείλουν να υποδέχονται Αϊτινούς.

Ένα από τα προγράμματα για το οποίο ενημέρωναν τον αμερικανό πρόεδρο οι γερουσιαστές είναι το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας. Η κυβέρνηση του Τραμπ αποφάσισε να καταργήσει αυτήν την προστασία για τους μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, γεγονός που σημαίνει ότι 200.000 πολίτες αυτής της χώρας που ζούσαν ως τώρα νόμιμα στις ΗΠΑ θα απελαθούν. Η προστασία πρόκειται να ανασταλεί επίσης για τους υπηκόους κι άλλων χωρών, όπως η Νικαράγουα ή η Ονδούρα.

Σε ερώτηση για το υβριστικό σχόλιο του Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρατζ Σα απάντησε: «Ορισμένοι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον διαλέγουν να δώσουν μάχη για λογαριασμό ξένων χωρών, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ θα μάχεται πάντοτε υπέρ του αμερικανικού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου