Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Ερντογάν προς ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ φτιάχνουν τρομοκρατικό στρατό - Θα λάβουμε τα μέτρα μας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ της Συμμαχίας Οργισμένη η αντίδραση της Άγκυρας στη συγκρότηση συνοριακής δύναμης στο βόρειο τμήμα της Συρίας με τη συμμετοχή Κούρδων -
Τι απάντησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για να θωρακίσει την εθνική της ασφάλεια, ανέφεραν πηγές της τουρκικής προεδρίας.





Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο διεθνής συνασπισμός για συγκρότηση μιας συνοριακής δύναμης στο βόρειο τμήμα της Συρίας, αποτελούμενης από 30.000 μαχητές με τη συμμετοχή Κούρδων πολιτοφυλάκων, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν «τρομοκρατικό στρατό» στα νότια σύνορα της Τουρκίας και έχει προειδοποιήσει για επικείμενη επιδρομή στην περιφέρεια Αφρίν της Συρίας.
Από την πλευρά του Στόλτενμπεργκ τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ουάσιγκτον δεν διαβουλεύτηκε με το ΝΑΤΟ για τη συγκρότηση μιας νέας συνοριακής δύναμης στη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«ΝΑΤΟ, να αναλάβεις τις ευθύνες σου»


Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του ο Ερντογάν είχε καλέσει το ΝΑΤΟ να αναλάβει τις ευθύνες του.

«ΝΑΤΟ, είσαι υποχρεωμένο να πάρεις θέση απέναντι σε όσους παραβιάζουν τα σύνορα ενός εκ των εταίρων τους», τόνισε

Παράλληλα, απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Εφόσον αυτός δεν στρέφεται σε εμένα, εγώ δεν θα στραφώ σε αυτόν», είπε. Παράλληλα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, διεμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τον εξοπλισμό των Κούρδων ανταρτών.

Το Σάββατο οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έπληξαν στόχους του PKK στο Άφριν, προκειμένου να αποτρέψει τη δημιουργία ενός «τρομοκρατικό διάδρομο» κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου