Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Στα «μαχαίρια» Σουλτς - Γκάμπριελ; - Πώς τους «τρώνε» τα εσωκομματικά για τον μεγάλο συνασπισμό

Για το τέλος μιας φιλίας κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζοντας την κόντρα Σουλτς και Γκάμπριελ για εσωκομματικά θέματα - Για «το τέλος μιας φιλίας» κάνει λόγο η
εφημερίδα «Handelsblatt» υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως ο Γκάμπριελ έχει υψώσει ανάστημα στο κόμμα βλέποντας την δημοτικότητά του να... καλπάζειΓια το τέλος μιας φιλίας κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζοντας την κόντρα Σουλτς και Γκάμπριελ για εσωκομματικά θέματα.
   



Την ώρα που ο ηγέτης του SPD,Μάρτιν Σουλτς δηλώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να το αναλάβουν οι Σοσιαλδημοκράτες όταν με το καλό συγκροτηθεί ο «μεγάλος συνασπισμός», οι φήμες οργιάζουν για ρήξη στις σχέσεις μεταξύ του πρώην και του νυν ηγέτη του κόμματος SPD.
 
H εφημερίδα «Handelsblatt» όπως και το γερμανικό περιοδικό «Focus» κάνουν λόγο για έντονη διαφωνία Σουλτς και Γκάμπριελ σχετικά με  εσωκομματικά θέματα και κυρίως με τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού».   

 «Υπάρχουν αρκετοί κύκλοι του SPD»,όπως γράφει το δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, «που τοποθετούνται αρνητικά έναντι της προοπτικής συγκρότησης «μεγάλου» συνασπισμού».

Ήδη έχει εκδώσει ανακοίνωση η οργάνωση της Θουριγγίας, ενώ και η οργάνωση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχει προειδοποιήσει την ηγεσία του κόμματος να μην δεσμευθεί πρόωρα για συνεργασία με την Χριστιανική Ένωση».

Ο Μάρτιν Σουλτς, όπως αποκαλύπτει η οικονομική γερμανική εφημερίδα,εξέφρασε επανειλημμένως την ενόχλησή του για τη στάση ηγετικών στελεχών του κόμματος κι έκανε λόγο για κάποιον «σε υψηλότατη θέση» του SPD, αλλά και για διαρροές από εμπιστευτικές συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές του αρχηγού του SPD, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών «έδειχνε» τον υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον αντιπρόεδρο του κόμματος και δήμαρχο του Αμβούργου Όλαφ Σολτς.

Για «το τέλος μιας φιλίας» κάνει λόγο η εφημερίδα «Handelsblatt» υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως ο Γκάμπριελ έχει υψώσει ανάστημα στο κόμμα βλέποντας την δημοτικότητά του να... καλπάζει.
   
Πολλά γερμανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα την δημοτικότητα των στελεχών του SPD, επισημαίνουν πως, το γεγονός ότι ο Γκάμπριελ είναι ο αγαπημένος στο κόμμα του σε αντίθεση με τον Σουλτς, προκαλεί δυσφορία στο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.
   
Ο Γκάμπριελ πάντως θεωρείται ιδανικός για υπουργός Οικονομικών.Έχει διατελέσει αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας επί Μέρκελ.

Κι όταν ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ ανέλαβε πρόεδρος της Γερμανίας, τότε ο Γκάμπριελ ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών δίνοντας το «δακτυλίδι» στον Σουλτς.

Η συνεργασία του με την Μέρκελ έχει δοκιμαστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, άρα η Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον που γνωρίζει αρκετά καλά και το SPD από την πλευρά του θα είναι ικανοποιημένο που θα έχει κάποιον δικό του σε ένα τόσο κρίσιμο υπουργείο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Berliner Zeitung.
 
Αυτός όμως που δεν δείχνει ικανοποιημένος είναι ο Σουλτς βλέποντας τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων,σύμφωνα με τα οποία ο Γκάμπριελ είναι ο πιο δημοφιλής στο κόμμα του.

Ακολουθεί η Άντρεα Νάλες, επικεφαλής της Κ.Ο του SPD και πρώην υπουργός Εργασία και ο Όλαφ Σολτς, αντιπρόεδρος του κόμματος και δήμαρχος του Αμβούργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου