Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Καλιφόρνια που φλέγεται: Φωτιές δίπλα στον αυτοκινητόδρομο

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις πόλεις τους - Κάηκαν κατοικίες και επαύλεις - Είναι οι χειρότερες καιρικές συνθήκες που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, από
πλευράς ανέμων, λένε οι πυροσβέστες Αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα είναι και πάλι η πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, όπου μαίνονται για ακόμα μια φορά, καταστροφικές πυρκαγιές. Το νέο επικίνδυνο μέτωπο ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης και γρήγορα οι φλόγες έφτασαν τον αυτοκινητόδρομο Interstate 405, από όπου οι εικόνες είναι συγκλονιστικές.





Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους της πολιτείας, καθώς διασχίζει τα βουνά της Σάντα Μόνικα, όπου είναι χτισμένες επαύλεις πλούσιων Αμερικανών - τουλάχιστον δύο από αυτές έχουν παραδοθεί στις φλόγες, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Συγκλονιστικό βίντεο που τράβηξε οδηγός από τον αυτοκινητόδρομο Ι-405 - Οι φλόγες έφτασαν δίπλα στην άσφαλτο




Οι φωτιές ενισχύονται από τους πολύ ισχυρούς ανέμους που πνέουν τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή, με τους πυροσβέστες να παραδέχονται πως πρόκειται για τις χειρότερες καιρικές συνθήκες που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στην Καλιφόρνια. Το επίπεδο συναγερμού έχει ξεπεράσει το «κόκκινο» και χαρακτηρίζεται «μοβ», που σημαίνει πως οι φωτιές καίνε ανεξέλεγκτες και πως ο κίνδυνος θεωρείται «εξαιρετικά μεγάλος».



Συνολικά τις τελευταίες ώρες στην περιοχή υπολογίζεται πως έχουν καεί 200 σπίτια, ενώ περίπου 20.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, καθώς διέτρεχαν θανάσιμο κίνδυνο.

Μόλις πριν από δύο μήνες οι φωτιές που είχαν πλήξει άλλη περιοχή της Καλιφόρνια στοίχισαν τη ζωή σε 44 ανθρώπους και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές. Προς το παρόν δε έχει αναφερθεί κανένας θάνατος από τις τωρινές πυρκαγιές.



Οι πυρκαγιές στην νότια Καλιφόρνια δεν είναι σύνηθες φαινόμενο αυτή την εποχή, όμως η παρατεταμένη ξηρασία - έχει να βρέξει πάνω από έξι μήνες - οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου