Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Πρόωρες εκλογές στην Ισλανδία - Το σκάνδαλο που έριξε την κυβέρνηση

Αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό το κόμμα Bright Future - Πιθανότατα το Νοέμβριο οι εκλογές
Η κατακραυγή για την προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλου παιδοφιλίας στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο πατέρας του πρωθυπουργού της Ισλανδίας, Μπιάρνι Μπενέντικτσον οδήγησε στην αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος Bright Future εξαιτίας της «απώλειας της εμπιστοσύνης».




Συνεπώς, ο Ισλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην χώρα, τις δεύτερες σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Όπως ανακοίνωσε ο Μπενέντικτσον, οι εκλογές θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, πιθανότατα τον Νοέμβριο

«Χάσαμε την πλειοψηφία και δεν έχω καμία ένδειξη ότι θα την επανακτήσουμε... Προκηρύσσω εκλογές» δήλωσε ο Μπιάρνι Μπενέντικτσον.

Χθες το κόμμα Bright Future αποχώρησε από τον συνασπισμό, έπειτα από την αποκάλυψη ότι ο πατέρας του πρωθυπουργού είχε γράψει μία συστατική επιστολή στην οποία πιστοποιούσε το χαρακτήρα ενός καταδικασμένου παιδόφιλου, έτσι ώστε να κάνει αίτηση για αποκατάσταση της τιμής του.

Το παλιό ισλανδικό σύστημα επιτρέπει σε κατάδικους να αποκαταστήσουν τα κοινωνικά τους δικαιώματα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργαστούν σε δημόσιες υπηρεσίες, ή να υπηρετήσουν ως δικηγόροι για παράδειγμα, έαν τούς χορηγηθούν τρεις συστατικές επιστολές από άτομα υψηλού κύρους.

Αυτό που περισσότερο εξόργισε το κόμμα του συνασπισμού είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο, καθώς αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο ήταν το πρόσωπο που έγραψε την συστατική επιστολή.

Μόλις την Τρίτη έγινε γνωστό ότι ο πατέρας του Ισλανδού πρωθυπουργού, Μπένεντικτ Σβέινσον, ήταν ο άνθρωπος που έγραψε την επιστολή, ωστόσο λέγεται ότι ο Μπενέντικτσον το γνώριζε ήδη από τον Ιούλιο.

Σε ανακοίνωσή του ο Σβέινσον ζήτησε συγγνώμη για τη συστατική επιστολή στον Hauksson, ο οποίος μάλιστα ήταν παλιός του φίλους. Με τη σειρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισλανδίας δήλωσε ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο για την αλλαγή του νόμου περί αποκατάστασης της τιμής, σε απάντηση για την κατακραυγή

Οι Ισλανδοί έχουν θορυβηθεί από την μυστική υποστήριξη του Hjalti Sigurjón Hauksson, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2004 για βιασμό της θετής του κόρης σχεδόν καθημερινά επί 12 χρόνια, όταν εκείνη ήταν 5 ετών.  Εξέτισε ποινή φυλάκισης πεντέμισι ετών.

Το θύμα του Hauksson φέρεται να χαρακτήρισε «παράλογο» ότι ο βιαστής της θα λάμβανε ποτέ «αποκατάσταση της τιμής», αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα Reykjavik Grapevine.

Οι τελευταίες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που είχαν προκηρυχθεί στη χώρα ήταν εξαιτίας του σκανδάλου των Panama Papers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου