Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Αν η μουσική σε κάνει να... ανατριχιάζεις, ίσως το μυαλό σου να είναι ξεχωριστό

Τα άτομα που βιώνουν σωματικά «συμπτώματα» όταν ακούνε το αγαπημένο τους κομμάτι διαθέτουν διαφορετικές εγκεφαλικές δομές, ισχυρίζεται ερευνητής
Σε έχει συγκλονίσει ποτέ τόσο ένα τραγούδι ώστε να νιώσεις κάθε τρίχα του σώματός σου να ορθώνεται και ένα ρίγος να διαπερνά το σώμα σου;



Σύμφωνα με μια έρευνα, τα άτομα που βιώνουν σωματικά «συμπτώματα» όπως ανατριχίλα, ρίγη, ή έναν... κόμπο στο λαιμό όταν ακούνε μουσική που τους συγκινεί διαθέτουν ένα αρκετά σπάνιο μυαλό.

Ειδικότερα, όπως διαπίστωσε ο ψυχολόγος Μάθιου Σαχς, διδάκτωρ του Χάρβαρντ, τα άτομα που εμφανίζουν έντονες συναισθηματικές και σωματικές αντιδράσεις στη μουσική έχουν στην πραγματικότητα διαφορετικές δομές στον εγκέφαλό τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 20 άτομα, τα μισά από τα οποία είχαν βιώσει στο παρελθόν αντίστοιχες αισθήσεις ακούγοντας τα αγαπημένα τους τραγούδια. Η αξονική εγκεφάλου στη οποία υποβλήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν ότι στο συγκεκριμένο 50%, οι νευρικές ίνες που συνδέουν τον ακουστικό φλοιό με τις δομές που επεξεργάζονται το συναίσθημα είναι πιο πυκνές, πράγμα που επιτρέπει την καλύτερη επικοινωνία των δύο περιοχών του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ερευνητή, τα «συμπτώματα» όπως ανατριχίλα και τρέμουλο στην μουσική αποτελεί ένδειξη ότι το άτομο βιώνει πιο έντονα συναισθήματα όπως χαρά, λύπη και συγκίνηση.

Αν η μουσική σε κάνει να... ανατριχιάζεις, ίσως το μυαλό σου να είναι ξεχωριστόΑν και η προηγούμενη έρευνά του ήταν πολύ μικρή, ο Σαχς εργάζεται επί του παρόντος σε μια νέα μελέτη με αντικείμενο τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου κατά την ακρόαση διαφόρων ειδών μουσικής. Στόχος του να χρησιμοποιήσεις αυτές τις αντιδράσεις σε θεραπείες για ψυχολογικές διαταραχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου