Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

BiliScreen: Η εφαρμογή που εντοπίζει τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου

Η τεχνολογία κάνει άλματα και αυτό είναι γνωστό. Τα επιτεύγματα που σημειώνονται σ' αυτόν τον τομέα είναι πολλά και τεράστια και σύντομα έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα στη μακροσκελή λίστα της.
Μία νέα εφαρμογή που θα στηρίζεται στις σέλφις φωτογραφίες, θα σας δίνει τη δυνατότητα να μάθετε αν κινδυνεύετε από καρκίνο στο πάγκρεας.



Με συμπτώματα που σπάνια είναι ανιχνεύσιμα, ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, καθώς οι ασθενείς έχουν, μόλις ένα 9% να επιβιώσουν, πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, όμως, επινόησαν μία μέθοδο για να εντοπίζουν το μοναδικό σημάδι που μπορεί να προειδοποιεί γι' αυτήν την ασθένεια: το κιτρίνισμα των ματιών.

Το BiliScreen - η νέα αυτή εφαρμογή- μέσω της κάμερας των smartphones, ανιχνεύει τα αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης (μια κίτρινη ουσία που βρίσκεται στη χολή) στο λευκό μέρος του ματιού - ακόμα κι αν αυτή δεν είναι ορατή στον καθρέφτη.

Μέχρι στιγμής,  η κλασική μέθοδος για τη μέτρηση των επιπέδων χολερυθρίνης είναι μία εξέταση αίματος, αλλά δεν προσφέρεται εύκολα και συνήθως είναι δαπανηρή.

BiliScreen: Η εφαρμογή που εντοπίζει τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεαςΟι ειδικοί ελπίζουν ότι η εφαρμογή, η οποία θα παρουσιαστεί στις 13 Σεπτεμβρίου σε συνέδριο στη Χαβάη, θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τον ρυθμό θανάτων από καρκίνο στο πάγκρεας.

Το «κιτρίνιασμα» αυτό στα μάτια μπορεί να είναι ένα σημάδι έγκαιρης προειδοποίησης για τον καρκίνο στο πάγκρεας, την ηπατίτιδα ή το σύνδρομο του Gilbert, αφού όλα αυτά επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ελέγχει τη χολή.

«Το πρόβλημα με τον καρκίνο στο πάγκρεας είναι ότι από τη στιγμή που αρχίζουν τα συμπτάματα, είναι, συχνά, πολύ αργά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Alex Mariakakis, ενώ προσθέτει:

«Η ελπίδα είναι ότι αν οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτή την απλή εξέταση (μέσω της εφαρμογής) μία φορά το μήνα - με την ησυχία τους στα δικά τους σπίτια - κάποιοι μπορεί να εντοπίσουν την ασθένεια αρκετά νωρίς και να υποβληθούν σε θεραπεία που θα μπορούσε να τους σώσει τη ζωή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου