Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Παγκόσμια πρωτιά για την Ελλάδα με 21,5% του ΑΕΠ στην παραοικονομία

Στην έρευνα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών του γερμανικού πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν ακολουθούν η Ιταλία με 19,8%, η Ισπανία με 17,2% και η Νορβηγία με 12,2%
Την πρώτη θέση σε όλο τον κόσμο κατέχει η Ελλάδα στη λίστα των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ που αποδίδεται στην παραοικονομία.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών του γερμανικού πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν η Ελλάδα με ποσοστό 21,5% του ΑΕΠ στην «σκιώδη οικονομία» βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας.




Ακολουθούν η Ιταλία με 19,8%, η Ισπανία με 17,2% και η Νορβηγία με 12,2%. Την πρώτη πεντάδα στην οποία βρίσκονται χώρες με διψήφια ποσοστά κλείνει η Γερμανία με 10,4%.



Ως σκιώδη οικονομιία περιγράφονται οι συναλλαγές από εταιρείες και ιδιώτες που γίνονται «εκτός των επίσημων βιβλίων» προκειμένου, δηλαδή, μέσω των συναλλαγών με μετρητά να αποφεύγεται η πληρωμή φόρων.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από πληρωμή ενός εμπόρου ή μιας μπέιμπι-σίτερ έως το παράνομο εμπόριο ή το ξέπλυμα χρήματος» αναφέρεται στην ανάρτηση του Wolrd Economic Forum που φέρνει στη δημοσιότητα την έρευνα του γερμανικού πανεπιστημίου.

«Μια μεγάλη "σκιώδης οικονομία" μπορεί να αποτελεί εστία προβλήματος για μια κυβέρνηση καθώς δεν αποδίδονται φόροι, ωστόσο ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απόπειρα ελέγχου μιας τέτοιας οικονομίας μπορεί να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη» καταλήγουν οι συντάκτες του WEF.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου