Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τα φαντασμαγορικά «περίπτερα» των Κινέζων στην World Expo

Για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Μαΐου, το Μιλάνο θα φιλοξενεί την World Expo, την παγκόσμια έκθεση η οποία πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια από το 1851, για να
παρουσιάσει την ανθρώπινη πρόοδο. Η έκθεση είναι ακόμα ένας προνομιακός χώρος για κάποια απίστευτα αρχιτεκτονικά δείγματα.
Από τις 53 χώρες που «στήνουν» τα περιπτερά τους, η Κίνα στήνει όχι ένα, αλλά πέντε. Εκτός από το μνημειακό εθνικό περίπτερο, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά της Γερμανίας, η χώρα εκπροσωπείται σε τέσσερα από τα πέντε εταιρικά περίπτερα.
Όπως και πολλά περίπτερα στην έκθεση, τα σχέδια των κτιρίων των Κινέζων είναι απολύτως τολμηρά, ακόμα κι αν ο Πρόεδρος, Xi Jinping, έχει ζητήσει να μπει ένα τέλος στην «παράξενη αρχιτεκτονική» όπως το περίφημο «Giant Trousers» του Πεκίνου, που σχεδιάστηκε από τον Rem Koolhaas και τον Ole Scheeren.

1. China pavilion: Με τίτλο «Γη της ελπίδας, Φαγητό για ζωή» από το Πανεπιστήμιο Tsinghua σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό στούντιο Link-Arc με έδρα στη Νέα Υόρκη είναι σαν ένα «σύννεφο που πλανάται πάνω από τη γη της ελπίδας».





2. China Vanke pavilion: «Ένας χώρος για χαρά και αρμονία για τους Κινέζους», σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Daniel Libeskind και έχει παρομοιαστεί με παγωτό.



3. China Corporate United pavilion: «Οι σπόροι της Κίνας» από το ερευνητικό ινστιτούτο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού Tongji χρησιμοποιεί τον έλικα του DNA ως κεντρικό θέμα.



4. Kip International School pavilion: «Ελκυστικά εδάφη για ένα βιώσιμο κόσμο», από την ιταλική εταιρεία μηχανικών Rimond σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Tony Marincola, ακολουθεί ένα αγροτικό θέμα. Η κινεζική τεχνολογική εταιρεία επενδύσεων Xineng είναι ένας μεγάλος χορηγός.



5. JooMoo pavilion: «Καταπληκτική Ασία» από την εταιρεία Nemesi & Partners με έδρα τη Ρώμη (ο οποίος σχεδίασε επίσης το ιταλικό περίπτερο) διερευνά το θέμα του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου