Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Αλλαγή φρουράς με εκπλήξεις στο υπουργείο Οικονομικών

Αλλαγή φρουράς με εκπλήξεις στο υπουργείο Οικονομικών
Στις 2 το μεσημέρι αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα η νέα «τρόικα» της Οικονομίας
Χωρίς «μαξιλαράκι» στα κρατικά ταμεία η νέα ηγεσία - Οι πρώτες ώρες για τα νέα πρόσωπα - Ο μπλόγκερ υπουργός Οικονομικών και η επόμενη μέρα. Πρώτο δείγμα γραφής από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αναμένουν οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Στις 2 το μεσημέρι αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα η νέα «τρόικα» της Οικονομίας Γιάννη Βαρουφάκη,  Δημήτρη Μάρδα και Νάντια Βαλαβάνη, που τελεί όμως υπό την υψηλή εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης (και «άτυπος» συντονιστής των οικονομικών υπουργείων), κυρίου Γιάννη Δραγασάκη.

Τρεις εργάσιμες μέρες μόλις πριν την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής μιας σειράς φόρων (ΕΝΦΙΑ Ιανουαρίου, ΦΠΑ, δόσεις χρεών κλπ) οι προσδοκίες από τα νέα πρόσωπα για ένα μήνυμα που θα σηματοδοτεί «στροφή» στην φορολογική πολιτική είναι υψηλές, καθώς πολλοί περιμένουν να καθορίσουν έτσι και την πορεία τους για τις τρέχουσες και μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Ο κύριος Γιάννης Βαρουφάκης θα ενημερωθεί από τον Γκίκα Χαρδούβελη για τα όσα διεμείφθησαν μέσα και έξω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup την Δευτέρα, Αναλαμβάνει το «πακέτο» της συνολικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ο οποίος, με την πρώτη συνέντευξή του στο CNBC ως υπουργός Οικονομικών, έστειλε «σήμα» ότι σταματάει  πλέον ο «φαύλος κύκλος των δανείων» και του χρέους. Την ίδια στιγμή όμως και η Καγκελαρία έστελνε «σήμα» ότι είναι στα χέρια της Αθήνας αν θα ζητήσει παράταση στη δίμηνη παράταση που λήγει τον Φεβρουάριο, ότι τα 7,2 δισ. δεν θα έρθουν στη χώρα μας αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την Τρόικα και ότι δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους αφού τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας έχουν ήδη μειωθεί πολύ.

«Χωρίς μαξιλάρι»

Λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι, στο Γενικό Λογιστήριο, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός κύριος Χρηστος Σταϊκούρας θα παραδώσει στον καθηγητή Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, που αναλαμβάνει να κρατά το «ταμείο» του Κράτους, δηλαδή να βλέπει τις εισπράξεις και να πληρώνει τις υποχρεώσεις του δημοσίου. Η κατάσταση που θα βρει θα καθορίσει εν πολλοίς και τα περιθώρια κινήσεων της νέας κυβέρνησης αφού τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται (σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο των 2 δισ. ευρώ) και, όπως έλεγε χθες και αρμόδιο στέλεχος της Πλατείας Συντάγματος, «το μαξιλάρακι που είχαμε "ροκανίστηκε" λόγω της προεκλογικής υστέρησης στις πληρωμές των φόρων».

Ρυθμίσεις χρεών

Στον τομέα της φορολογίας, ο κύριος Γιώργος Μαυραγάνης παραδίδει το μεσημέρι στην κυρία Νάντια Βαλαβάνη, αλλά στην Καραγιώργη Σερβίας θα παραμείνει ("μέχρι νεωτέρας" τουλάχιστον) η «ανεξάρτητη» Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, που έχει πενταετή θητεία.

Μέγα ζητούμενο παραμένει αν οι υπερ-φορολογημένοι φόροι θα πρέπει να εισπράττονται κανονικά ή αν θα ισχύσουν νέα δεδομένα, από πότε και για ποιους. Η είσπραξη στο τέλος Ιανουαρίου πάντως θα είναι το πρώτο «κρας-τεστ» για τα κρατικά έσοδα, από τον πρώτο κιόλας μήνα της χρονιάς.

Ο…«σταρ» οικονομολόγος

«Ανθρωπος-κλειδί» στις εξελίξεις θα είναι ο έμπειρος, κρητικός πολιτικός Γιάννης Δραγασάκης. Συνδυάζει την πολιτική δράση στην Αριστερά και από την άλλη σπουδές Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στην Αθήνα και το Λονδίνο, με μεταπτυχιακό στο London School of Economics. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυσή του. Συμμετείχε, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα και ως μέλος στην αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου στον Ο.Α.Σ.Ε..

Έκπληξη πάντως θεωρήθηκαν τα δύο πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν γνωστό από την Δευτέρα ότι θα είναι ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας.

Αν η Ελλάδα έχει έναν οικονομολόγο-σταρ αυτός είναι ο Γιάννης Βαρουφακης, όπως έγραφε το Spiegel την παραμονή των εκλογών. Γνωστός μπλόγκερ, όπως αναφέρει και ο ίδιος στην ιστοσελίδα του, έγινε γνωστός στον ελληνικό λαό λόγω της οικονομικής κρισης. Διαφορετικά, όπως λέει, θα τον ήξεραν μόνο …φοιτητές, συνάδελφοι και φίλοι του. Δήλωνε μάλιστα "... απόλυτα ικανοποιημένος γράφοντας τα γραφτά μου και διδάσκοντας, και παράλληλα ένα 100% «ζώον πολιτικόν» το οποίο όμως δεν είχε καμία όρεξη να εμπλακεί στο παίγνιο της εξουσίας και στην εκλογική διαδικασία. Ακόμα έτσι νιώθω."

Σπούδασε μαθηματικά και οικονομικά στην Βρετανία. Στα πανεπιστημιακά έδρανα του Essex, East 'Anglia, Γλασκώβης και Cambridge από το 1993 πριν «μεταναστεύσει» ξανά στην Αυστραλία στο πανεπιστήμιο του Sydney. Από το 2000 καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ από το 2012 έως μέχρι πρότινος δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Στο πλευρό του δεν θα βρίσκεται  τελικώς -άμεσα τουλάχιστον- ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ανέλαβε την Διεθνή Οικονομική Διπλωματία στο ΥΠΕΞ.

Αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει η κυρία Νάντια Βαλαβάνη, που θα είναι και η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Είναι οικονομολόγος και συγγραφέας, πτυχιούχος  της ΑΣΟΕΕ, με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα (στον ασφαλιστικό κλάδο). Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της Διεθνούς Αμνηστίας και της IBS (Διεθνούς Ένωσης για τον Μπρεχτ). Η κυρία Βαλαβάνη πάντως έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τα 7,5 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης των δανείων για να πληρώσει άλλα δανεικά ενώ έχει υποστηρίξει και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Δημήτρης Μάρδας σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετεί ως καθηγητής, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris Ι – Sorbonne (1979-1980) και Paris II – Panthéon (1980-1982), από όπου έλαβε και το διδακτορικό του (1990). Εργάστηκε για τρία σχεδόν χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1992-1994) και στη συνέχεια υπηρέτησε στο υπουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου (Απρίλιος 2000 – Φεβρουάριος 2002) και ακολούθως ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οκτώβριος 2002 – Απρίλιος 2004).  Έχει καταθέσει πλήθος θέσεων και προτάσεων με σειρά άρθρων και δημοσιεύσεων για τα θέματα της κρίσης και του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου