Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Έκοψαν το επίδομα από ηλικιωμένο με εγκεφαλικό και εμφράγματα

Έκοψαν το επίδομα από ηλικιωμένο με εγκεφαλικό και εμφράγματα
Σε απόγνωση βρίσκεται ο κ. Ηλίας Δημητρόπουλος από την Μεσσηνία, από τον οποίον έκοψαν το πενιχρό επίδομα των 313 με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Όπως καταγγέλλει, η επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) μείωσε το ποσοστό αναπηρίας σκόπιμα στο 60% ώστε να σταματήσει να του χορηγεί αυτό το ελάχιστο βοήθημα, που αποτελούσε και το μοναδικό του εισόδημα.

Ο άτυχος άνδρας υπέστη εγκεφαλικό το 2006 και δυο χρόνια αργότερα ξεκίνησε να λαμβάνει επίδομα από την Πρόνοια. Ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες πέρασε από επιτροπή ΚΕΠΑ, η οποία αποφάσισε να τον αφήσει αβοήθητο αψηφώντας τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του.

Ο 66χρονος αναγκάστηκε να υποβάλλει ένσταση και στις 4 Δεκεμβρίου πέρασε από δευτεροβάθμια επιτροπή πληρώνοντας μάλιστα ένα ποσό 48 ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα.

«Με εγκεφαλικό, εμφράγματα και ζάχαρο με πήγαν 60% για να μην πληρώνουν 313 ευρώ το μήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρόπουλος και συνεχίζει «Είμαι 66,5 ετών και πώς θα ζήσω εγώ τώρα; Είχα ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και μείωσαν το ποσοστό στο 60%».

Ο ίδιος λέει, χαρακτηριστικά, πως από τον Οκτώβριο που κόπηκε το επίδομα δεν έχει δική του ούτε μια οδοντογλυφίδα για να μπορέσει να ζήσει.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κ. Αθανασία Καρούνου παραδέχθηκε πως υπάρχουν ανάλογες καταγγελίες στο σύλλογό τους και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ).

Όπως προκύπτει, πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για το «αυθαίρετο» ψαλίδισμα στα ποσοστά αναπηρίας τους αλλά και για τις μεγάλες καθυστερήσεις για να περάσει κάποιος από δευτεροβάθμια επιτροπή. «Εκείνο που μπορώ να πω με στοιχεία από την ΕΣΑΜΕΑ, είναι ότι έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, όμως υπάρχουν καταγγελίες», αναφέρει.

Και προσθέτει «Ο χρόνος αναμονής για τις πρωτοβάθμιες επιτροπές έχει μειωθεί αρκετά, με αγώνες του συλλόγου μας και της ΕΣΑΜΕΑ - πλέον ο χρόνος αναμονής δεν πάει με τίποτα πάνω από τρίμηνο και συνήθως είναι γύρω στις 50 μέρες ή δύο μήνες.

Εκεί, όμως, που υπάρχουν φοβερές καθυστερήσεις είναι στις δευτεροβάθμιες και στις κατ΄ οίκον επιτροπές. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνεδριάσεις γίνονται με τεράστιες καθυστερήσεις».

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η κ. Καρούνου «πληρώνουμε 48 ευρώ τη συνεδρίαση για να πάρουμε ποσοστό αναπηρίας και αυτό είναι απαράδεκτο, κι άλλα 48 ευρώ αν μας κόψουν για να περάσουμε δευτεροβάθμια».

Ειδικά, οι διαβητικοί δεν είναι μέσα στη λίστα των 43 παθήσεων που εξαιρούνται από τις συνεχείς επανεξετάσεις και έτσι αναγκάζονται να περνάνε κάθε τόσο από επιτροπή ΚΕΠΑ.

«Δώσαμε μεγάλο αγώνα για τα άτομα με διαβήτη, αλλά δεν μπήκαν σε αυτή τη λίστα. Πρόκειται για ασθενείς με χρόνια πάθηση και δεν μπορεί κάθε δύο ή τρία χρόνια να περνούν εκ νέου επιτροπή. Είναι απαράδεκτο για μια πάθηση που ναι μεν αντιμετωπίζεται αλλά δεν θεραπεύεται» καταλήγει η κ. Αθανασία Καρούνου.


Πηγή: www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου