Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ

ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ
Ίσως μας φαίνεται υπερβολικός αυτός ο τίτλος αλλά δεν είναι. Πρόκειται για μαι πραγματικότητα που μας είναι τελείως άγνωστη, μια και τα επίσημα ΜΜΕ της χώρας μας
δεν ασχολούνται με αυτό το κομμάτι της γης που μαστίζεται από τον πόλεμο τόσο καιρό.
Έχουμε παρατηρήσει ότι άρθρα που σχετίζονται με γεγονότα που συμβαίνουν έξω από την χώρα μας δεν έχουν την απήχηση που θα πιστεύαμε ότι θα είχαν.
ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ
Παρόλα αυτά, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι σε όλα τα μέρη του πλανήτη μας υπάρχουν συμπατριώτες μας που υποφέρουν. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι συμβαίνει σε άλλη χώρα δεν αγγίζει Έλληνες. Άλλωστε είναι σε όλους μας γνωστό ότι παντού υπάρχουν Έλληνες, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη...
Αναδημοσιεύουμε, λοιπόν, ένα άρθρο που είναι αρκετά κατατοπιστικό σχετικά με τους Έλληνες στην Ουκρανία. Ίσως μετά από αυτό να μπορέσουμε να φανταστούμε, έστω και λίγο τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι εκεί.
Μετά από αυτή την ενημέρωση θα σας κρατάμε ενήμερους για τα νέα τους...

------------------------------------

Ο Ελληνισμός της Ουκρανίας ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον- άνθιση σημειώνουν οι ελληνικές σπουδές
 
"Η ιστορία των Ελλήνων της Ουκρανίας είναι η ιστορία ενός σοφού λαού, που παρ΄όλες τις δυσκολίες και τα βάσανα κατάφερε να διατηρήσει το δικό του πολιτισμό, τη γλώσσα και πάνω απ΄ όλα την αξιοπρέπειά του". Ο Κωνσταντίν Μπαλαμπάνοφ, ο ελληνικής καταγωγής πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης (ΚΠΑΣΜ), "κλείνει" σε αυτή μόνο τη φράση αιώνες ιστορίας του Ελληνισμού στη χώρα αυτή της ανατολικής Ευρώπης.

Οι Έλληνες του Πόντου και της Μαύρης Θάλασσας έχουν χαρακτηριστεί πολλάκις ως οι γνησιότεροι εκφραστές της ελληνικής υπερηφάνειας και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς, αν επισκεφθεί έστω και μία φορά τα μέρη όπου και σήμερα οι ομογενείς μας, άξιοι συνεχιστές των προγόνων τους, καταβάλλουν προσπάθειες να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους.

Αυτό ισχύει στο ακέραιο για τον ελληνισμό της Ουκρανίας, η παρουσία του οποίου, κυρίως, στη Νότια και Ανατολική Ουκρανία, ανάγεται στις περιόδους του αρχαίου ελληνικού αποικισμού και του Βυζαντίου. Με στωικότητα ξεπέρασαν πολλές αντιξοότητες στο διάβα των αιώνων, με μόνο σύμμαχο την αισιοδοξία, στοιχείο που τους χαρακτηρίζει και αντικατοπτρίζεται στην ευχή που ακούς σε κάθε συναπάντημά τους. "Όλα καλά, πάντα καλά", λένε με πλατύ χαμόγελο και την καρδιά δοσμένη στην ιστορική πατρίδα, στο όνομα της οποίας πίνουν κάθε φορά στο τραπέζι το πρώτο, αλλά και το τελευταίο ποτήρι κρασί.

Ανάμεσα στους Έλληνες της Ουκρανίας ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι Έλληνες της Αζοφικής, εκεί όπου το φθινόπωρο του 1778 τους οδήγησε από το μωαμεθανικό Χανάτο της Κριμαίας ένας φλογερός Έλληνας πατριώτης, ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος. Άφησαν πίσω τους περιουσίες, τα σπίτια όπου μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τους τάφους των προγόνων τους. Οι 18.395 Έλληνες, που άντεξαν το δύσκολο δρόμο της μετανάστευσης, αποτέλεσαν και τον πυρήνα της Μαριούπολης (πόλη της Μαρίας, της Παναγιάς) και των 22 "ελληνικών χωριών" στα παράλια της Αζοφικής θάλασσας.

Χάρη στην εργατικότητά τους κατάφεραν να χτίσουν μια καινούργια ζωή. Με διάταγμα τη Αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης Β'- τον αποκαλούμενο "Δωρισμένο Χάρτη"- ορίστηκαν τα σημαντικά προνόμιά τους. Ηταν ελεύθεροι από τη δουλοπαροικία, μπορούσαν να ασκούν οποιουδήποτε είδους επαγγέλματα, έχτισαν σπίτια, σχολεία, εκκλησιές, είχαν δικά τους όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και δικαστήριο. Το 1807, στις κατοικημένες από τους Έλληνες περιοχές, δημιουργήθηκε η Ελληνική Περιφέρεια της Μαριούπολης, που πραγματικά αποτελούσε μια αυτόνομη διοικητική μονάδα, όπου διαβιούσε μόνο ελληνικός πληθυσμός.

  Έλληνεςομογενείς και αξιώματα
Διακόσια τριάντα χρόνια μετά, οι ομογενείς και πάλι ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και κατά γενική ομολογία κατέχουν μία ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις 140 και πλέον μειονότητες της χώρας. Στη Μαριούπολη, "καρδιά" του ελληνισμού της Ουκρανίας, βρίσκεται η έδρα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, που ιδρύθηκε το 1995 και συσπειρώνει τους 102 συλλόγους στους δεκαεννέα νομούς της χώρας και στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή, το 2001, ο αριθμός των ελληνικής καταγωγής Ουκρανών ανέρχεται σε 91.000 άτομα, αν και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων εκτιμά ότι "αγγίζει" τις 200.000. Το 85% εξ΄ αυτών ζούνε στην ευρύτερη περιοχή της Αζοφικής.

"Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι Έλληνες της Ουκρανίας προστάτευαν την ορθόδοξη πίστη τους, ανέπτυξαν την επιστήμη και τον πολιτισμό, την οικονομία και τον εμπόριό τους. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε το έργο τους και αυτό προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και σήμερα", επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή.

"Οι Έλληνες της Ουκρανίας- λέει- συμβάλλουν στις μέρες μας σημαντικά στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, στην πνευματική ανάπτυξη της πολυεθνούς Ουκρανίας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι 450 ομογενείς έχουν εκλεγεί βουλευτές, δήμαρχοι, κοινοτάρχες. Τα όσα πετύχαμε αποδεικνύουν ότι η διασπορά των Ελλήνων είναι ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της πολύχρωμης ουκρανικής "παλέτας".

Και δεν είναι λίγα τα όσα κατάφεραν να κάνουν πράξη αυτοί οι "ωραίοι" Έλληνες, έχοντας στο πλευρό τους την Ελλάδα, την Κύπρο, τους ομογενείς της διασποράς. Με σύνθημά τους, "η Ουκρανία γενέτειρά μας - η Ελλάδα στην καρδιά μας", οικοδομούν σταθερές "γέφυρες" φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, αναπτύσσουν εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα, που είχαν βιαίως διακοπεί στη Σταλινική περίοδο, έδωσαν πνοή στις παραδόσεις της ορθοδοξίας, ανέλαβαν πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση πολλών ανθρωπιστικών και άλλων δραστηριοτήτων, συσπείρωσαν τη νεολαία.

Διοργανώνουν φεστιβάλ και διαγωνισμούς, που σίγουρα δεν συναντάς αλλού στη διασπορά μας, ίσως και στην Ελλάδα. Κάθε δύο χρόνια, σε διαφορετικό "ελληνικό χωριό" της Αζοφικής, η Ομοσπονδία διοργανώνει μια ξεχωριστή εκδήλωση:η "Μέγα Γιουρτή" περιλαμβάνει μουσική, χορό, αθλητικούς αγώνες, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ομογενών, κάθε ηλικίας.

Άλλη μια πρωτοβουλία αποτελεί και η Μαθητική Ολυμπιάδα (ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού), όπως και ο Πανουκρανικός Διαγωνισμός των ομογενών δασκάλων της ελληνικής γλώσσας. Το δε φεστιβάλ στη μνήμη της Ταμάρας Κατσή έχει καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ελληνικού τραγουδιού στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και κάθε φορά αποκαλύπτει νέα ταλέντα, που παραλαμβάνουν με υπερηφάνεια τη "σκυτάλη" για τη διάδοση του ελληνικού τραγουδιού.

Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" απευθύνει στην Ελλάδα η κ. Προτσένκο και για τη φιλοξενία που παρέχει όλα αυτά τα χρόνια στους ομογενείς μας. Μέσα από προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και άλλων φορέων επισκέφθηκαν τη χώρα μας περισσότερο από 6.000 παιδιά, 500 συνταξιούχοι και 500 νέοι.

Η έδρα των Ελλήνων στην οδό Γκρετσάνσκαϊα
Στην οδό Γκρετσάνσκαϊα (Ελληνική) της Μαριούπολης όλα θυμίζουν Ελλάδα. Πλάι στο πανέμορφο κτίριο της Ομοσπονδίας, που από πέρυσι το στολίζει το καλαίσθητο άγαλμα του Μητροπολίτη Ιγνάτιου, βρίσκεται το Ελληνικό Διαγνωστικό Κέντρο Ηellenicare, που προσφέρει αδιακρίτως δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του δημιουργού του, Ανδρέα Άθενς. Το Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, η σύγχρονη πολυκλινική στο χωριό Στάριϊ Κριμ, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Σαρτανά, το πιο αντιπροσωπευτικό "ελληνικό χωριό" της Μαριούπολης, όπου το 80% των 10.000 κατοίκων είναι ομογενείς, είναι μερικά από τα δείγματα του έργου που επιτελεί η Ομοσπονδία. Αρωγός στις προσπάθειές της είναι και το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης, του οποίου εδώ και περίπου δύο δεκαετίες ηγείται ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος Γιούρι Χοτλουμπέϊ.

Οι ομογενείς της Μαριούπολης καμαρώνουν και για το νέο Ελληνικό Σπίτι "Μαιώτιδα" (αρχαία ελληνική ονομασία της Αζοφικής), προσφορά του Έλληνα επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, που εγκαινιάστηκε το 2008 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά την επίσημη επίσκεψή του. Στους χώρους του στεγάζονται το κυριακάτικο σχολείο, η θεατρική ομάδα, τα γραφεία του Συλλόγου των Ελλήνων της πόλης, βιβλιοθήκη, μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσες μουσικής και χορού.

"Ο πολιτισμός μας, τα έργα των ποιητών, συγγραφέων, λαογράφων, συνθέτων, ζωγράφων, των καλλιτεχνικών συγκροτημάτων μας είναι ο κρίκος που ενώνει τη γενιά μας με τους αρχαίους προγόνους και τη σύγχρονη εποχή", σημειώνει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νάντια Τσαπνή.

Σαράντα τέσσερα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, πέντε συγκροτήματα λαϊκών οργάνων και πέντε θέατρα, που λειτουργούν μέσα από τους συλλόγους της Ομοσπονδίας, προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό και την πλούσια παράδοση των ομογενών μας. Από το 1996, η Ομοσπονδία εκδίδει τη μηνιαία εφημερίδα "οι Έλληνες της Ουκρανίας", με αρχισυντάκτη τον Ανατόλι Μπαλτζή, τρεις από τους συλλόγους της εκδίδουν δικές τους εφημερίδες, ενώ μία "Ελληνική Καλημέρα" μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό "Πριαζόβιε" λέει κάθε δεύτερο Σάββατο η Ταμάρα Κασκαλόβα.

Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, κάθε χρόνο εκδίδονται βιβλία για τη ζωή και το έργο των ελλήνων της Ουκρανίας. Το 2006, με τη στήριξη και τις Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, εκδόθηκε και ένα λεξικό της 80χρονης σήμερα ομογενούς Ρίμα Χαραμπαντότ, με πάνω από 6.000 λέξεις της ρουμαίϊκης διαλέκτου, μία από τις δύο που μιλούν ακόμα και σήμερα Έλληνες της Αζοφικής. Στα άμεσα σχέδια είναι και η έκδοση ενός σχολικού εγχειριδίου νεοελληνικών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ομογενών μας.

Οι ελληνικοί σύλλογοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επαναφορά των παλαιών ιστορικών τοπωνυμίων στα ελληνικά χωριά και πόλεις, όπως η Μαριούπολη, το Μάγγους, το Τσερμαλίκ, το Μαλογιανισόλ, και στην ονομασία οδών που πήραν ονόματα μεγάλων Ελλήνων. Τώρα στη Μαριούπολη υπάρχουν δρόμοι που φέρουν το όνομα του Μητροπολίτη Ιγνάτιου, και άλλων επιφανών ομογενών, όπως και στην Οδησσό υπάρχει η Ελληνική Πλατεία και η Ελληνική Οδός. Προς τιμήν πολλών μεγάλων Ελλήνων της Ουκρανίας τοποθετήθηκαν, επίσης, πολλά μνημεία και αναμνηστικές πλάκες στην Μαριούπολη, την Οδησσό, το Χάρκοβο, καθώς και στο Κίεβο.

Άνθιση των ελληνικών σπουδών
Στην Ουκρανία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, που ενισχύεται από τη διμερή Μορφωτική Συμφωνία, η οποία υπεγράφη με την Ελλάδα το 1996 και προβλέπει συνεργασία και ανταλλαγές στους τομείς της εκπαίδευσης και της επιστήμης, της διδασκαλίας και διάδοσης της γλώσσας, του πολιτισμού, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του αθλητισμού και της νεολαίας.

Στα δεκατρία χρόνια ύπαρξής της η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας (ΟΕΣΟ) έκανε σημαντική δουλειά για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σημειώνει η κ. Προυσένκο. Μόνο το 2008, περίπου 6.000 άτομα παρακολουθήσαν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας σε 100 σχολεία της Ουκρανίας.

Μεγάλη προσοχή αποδίδεται στη προετοιμασία του διδακτικού προσωπικού. Σήμερα, τα ελληνικά διδάσκονται από 120 δασκάλους, για τους οποίους η Ομοσπονδία, μαζί με το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης, διεξάγει κάθε χρόνο πανουκρανικά εκπαιδευτικά σεμινάρια με συμμετοχή καθηγητών από την Ελλάδα.

"Η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη προσοχή και στην υλικο-τεχνική υποδομή των σχολείων μας", αναφέρει με ευγνωμοσύνη η κ. Προτσένκο, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι, με τη βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος τα 18 σχολεία της περιοχής του Ντονέτσκ, όπου τα παιδιά μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό της Ελλάδας και των Ελλήνων της Ουκρανίας, εξοπλίστηκαν με σύγχρονη επίπλωση, υπολογιστές, φωτοτυπικά μηχανήματα, μαγνητόφωνα κ.ά.

Πρωτεργάτης της δημιουργίας πολλών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ουκρανία υπήρξε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), περιφέρεια Ευρώπης. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, πάνω από 35 καθηγητές της νεοελληνικής γλώσσας έκαναν εξάμηνη πρακτική εξάσκηση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου, ενώ κατά τα σχολικά έτη 2001-2004, 61 καθηγητές της νεοελληνικής γλώσσας μισθοδοτήθηκαν, γεγονός που αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για τη βελτίωση του επιπέδου της διδασκαλίας.

Φυτώριο φιλελλήνων
Ο Κωνσταντίν Μπαλαμπάνοφ, ο οποίος εκτός από πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστήμιου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης (ΚΠΑΣΜ) είναι και Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, κάνει λόγο για "εθνική πνευματική αναγέννηση", μία αναγέννηση που ευνοήθηκε, όπως τονίζει, από την πολιτική του ουκρανικού κράτους για τις εθνικές μειονότητες αλλά και την οικονομική και ηθική υποστήριξη της ιστορικής πατρίδας, όπως και της Κύπρου.

"Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα και δεν ξεχνάμε ποτέ ότι αυτή μας άνοιξε το δρόμο για την Ευρώπη", τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαλαμπάνοφ. "Πριν από την ίδρυση του πανεπιστημίου, κανείς στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης δεν γνώριζε τη νεοελληνική γλώσσα, σήμερα, όμως, είναι μια από τις πόλεις της Ευρώπης όπου μπορεί να ακούσει κανείς να ομιλούν σωστά την ελληνική γλώσσα όχι μόνο Έλληνες ομογενείς, αλλά και Ουκρανοί, Ρώσοι και εκπρόσωποι άλλων εθνικοτήτων", λέει.

Το ΚΠΑΣΜ, με 6 σχολές και 17 τμήματα, στα οποία φοιτούν πάνω από 4.000 φοιτητές, ελληνικής και μη καταγωγής, αναμφίβολα λειτουργεί ως "φυτώριο φιλελλήνων" και συμβάλλει στη διάδοση της γλώσσας και του πολιτισμού μας στην τοπική κοινωνία. Είναι το μόνο στην Ευρώπη, όπου πάνω από 700 σπουδαστές, κατά την πενταετή φοίτησή τους, διδάσκονται επιτυχώς την ελληνική γλώσσα.

"Κύριος σκοπός του πανεπιστημίου μας είναι η προετοιμασία υψηλού επιπέδου επιστημόνων σε ειδικότητες επίκαιρες στη σύγχρονη κοινωνία μας- νομική, διεθνείς σχέσεις, δημοσιογραφία, διεθνής οικονομία, διαχείριση επιχειρήσεων, ιστορία, παιδαγωγική, ψυχολογία, φιλολογία, μετάφραση και άλλα", τονίζει ο κ. Μπαλαμπάνοφ.

"Τα ελληνικά διδάσκονται πλέον σε δέκα πανεπιστήμια της χώρας και στη πλειοψηφία τους από αποφοίτους του πανεπιστημίου μας. Δικά μας παιδιά επιτυχώς διδάσκουν τη νεοελληνική γλώσσα, σε σχολεία και γυμνάσια, εργάζονται σε διπλωματικές αντιπροσωπείες και κοινές εμπορικές εταιρίες της Ουκρανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Πάνω από 500 απόφοιτοι μας εργάζονται ή συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο".

Στο πανεπιστήμιο λειτουργεί και η Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας, μοναδική στις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου τα τελευταία τρία ακαδημαϊκά έτη γράφτηκαν 230 φοιτητές. Εδώ και οκτώ χρόνια, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας, διεξάγεται η Πανουκρανική Φοιτητική Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας, ενώ από την περσινή χρονιά ξεκίνησε και ο Πανουκρανικός Φοιτητικός Διαγωνισμός διατριβών στο χώρο των ελληνικών σπουδών.

Στο πανεπιστήμιο εγκαινιάστηκε πρόσφατα και το Ερευνητικό Ίδρυμα Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας. Η κοσμήτορας της Σχολής Ιστορίας, κα Παναμαριόβα, ηγείται του Ιδρύματος, μία θέση που κατέλαβε δικαίως, καθώς η ίδια έχει ασχοληθεί εκτενώς με την ιστορία και λαογραφία των Ελλήνων της Ουκρανίας και έχει εκδώσει σχετικά συγγράμματα.

"Είμαστε υπερήφανοι για το Ινστιτούτο, που συγκεντρώνει πολύτιμο αρχειακό υλικό-πρακτικά συνεδρίων, σπάνιες ιστορικές και λογοτεχνικές εκδόσεις, οπτικο-ακουστικό υλικό που καταγράφει τις πλούσιες παραδόσεις των ελλήνων της Αζοφικής", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Παναμαριόβα.

Άλλο ένα "κόσμημα" του πανεπιστημίου είναι η βιβλιοθήκη του και όπως μας εξηγεί η γραμματέας Ευγενία Ποντεσέν, από την έναρξή της λειτουργίας της το 2006, η βιβλιοθήκη, με συνολικά 14.000 τίτλους, συμβάλλει στην αναβάθμιση και ανάπτυξη της Σχολής Ελληνικής Φιλολογίας.

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαριούπολης είναι μέλος πολλών ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών οργανισμών όπως το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (AIMOS), το οποίο ιδρύθηκε το 1996 με πρωτοβουλία του αειμνήστου πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητή Δημήτρη Γλάρου.

Σήμερα, κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ουκρανίας και έχει εδραιώσει στέρεες διεθνές σχέσεις με μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Είναι το πρώτο πανεπιστήμιο της Ουκρανίας που το 2005 έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημόσιου Δικαίου, με έδρα την Αθήνα, και εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του.

"Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημόσιου Δικαίου κ. Σπυρίδωνα Φλογαΐτη, το πανεπιστήμιο συνέβαλε στην επιτυχή ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΕΚΔΔ, η οποία είναι πολύ σημαντικό βήμα στην πορεία της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση", τονίζει ο κ. Μπαλαμπάνοφ.

Μεγάλη βοήθεια στην πραγματοποίηση διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του πανεπιστημίου παρέχουν το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Πατρών, το ΑΠΘ, Ιωαννίνων και Κύπρου.

Φεύγοντας από την Ουκρανία κρατάμε τα λόγια που μας είπε ο κ. Μπαλαμπάνοφ, ο οποίος είναι και επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στη Μαριούπολη, περί της ιστορικότητας του Ελληνισμού της Ουκρανίας, ενός "σοφού λαού", αλλά και μια υπόσχεσή του: "θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαριούπολης να συνεχίσει να διαδραματίζει επιτυχώς το ρόλο του ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας την ιστορική πατρίδα, που είναι στις φλέβες μας".

omogeneia.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου