Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Αντιδράσεις για το φοιτητικό «κούρεμα»


Δύσκολο έργο θα έχει απ’ ό,τι φαίνεται το Υπουργείο Παιδείας, στην προσπάθειά του να αλλάξει τα μέχρι σήμερα ισχύοντα γύρω από το θέμα της φοιτητικής χορηγίας και
φοιτητικού πακέτου

Ξεκρέμαστοι φαίνεται πως μένουν σημερινοί δικαιούχοι φοιτητές, εφόσον τα κριτήρια για εξασφάλιση της χορηγίας τους γίνονται αυστηρότερα. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, χορηγία δινόταν σε όλους τους φοιτητές ανεξαιρέτως, ενώ επιπλέον επίδομα λάμβαναν μόνον άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Με κυβερνητικό νομοσχέδιο, ωστόσο, που ετοιμάστηκε προβλέπεται ότι φοιτητική χορηγία και πρόσθετο επίδομα συγχωνεύονται, και θα δίνεται στοχευμένα μόνο προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του φοιτητικού κινήματος και όχι μόνο, με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή να σπεύδει να συναντήσει την Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των φοιτητών.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε πως στόχος του Υπουργείου του παραμένει η οικονομική στήριξη των Κυπρίων φοιτητών που έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη. Όπως ανέφερε, στη βάση νεότερων δεδομένων που αξιολογούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, υπάρχει πρόθεση για αναδιαμόρφωση του σχετικού Νομοσχεδίου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Επίσης, εξήγησε ότι οι υπηρεσιακές μελέτες, για αποτελεσματική εφαρμογή της νέας μορφής φοιτητικής χορηγίας, μπορούν να εμβολιαστούν με τις όποιες προτάσεις βελτίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Παιδείας ζήτησε συγκεκριμένες εισηγήσεις από τους εκπροσώπους των φοιτητών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να τις αποστείλουν εντός δέκα ημερών.

Προς τι η συγχώνευση
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Καδή, η ενσωμάτωση του φοιτητικού πακέτου στη φοιτητική χορηγία, καθώς και η μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης της φοιτητικής χορηγίας από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έγινε με μοναδικό στόχο την πιο διαφανή, αξιοκρατική και ορθολογιστική αξιοποίηση των διαθέσιμων κρατικών πιστώσεων για ενίσχυση των φοιτητών. Πρόσθεσε, δε, ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην ανάγκη και απαίτηση της κοινωνίας μας για αποτελεσματική διοίκηση, απλουστευμένες διαδικασίες, χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στοχευμένη επιδοματική πολιτική.

Λύπη εκφράζει η ΠΟΦΕΝ
Από την πλευρά του, το μέλος της ΠΟΦΕΝ Χρήστος Μακρής εξέφρασε λύπη γιατί, όπως είπε, η Ομοσπονδία πληροφορήθηκε για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τα ΜΜΕ. «Δεν υπήρξε καμιά διαβούλευση και κανένας διάλογος μαζί με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, που το αφορούσε άμεσα», συμπλήρωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πιο στοχευμένο μέτρο, το οποίο διδόταν και ήταν το πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας, θα πρέπει να συνεχίσει να δίδεται, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδία θεωρεί πολύ σημαντικό να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ώστε να μπορούν να συζητήσουν απ' εδώ και πέρα.

Διαμαρτύρονται οι πολύτεκνοι
Τη δυσαρέσκειά τους για το προτεινόμενο νομοσχέδιο σε σχέση με τη φοιτητική χορηγία εξέφρασαν και οι οργανώσεις πενταμελούς οικογένειας και πολυτέκνων. Σε ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (ΠΟΠ) καταθέτει την έντονη διαφωνία και διαμαρτυρία της στις νέες περικοπές, και ζητά από τα κόμματα να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υποστούν οι πολύτεκνες οικογένειες, εάν περάσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Καλεί, ακόμη, τα κόμματα να επαναφέρουν και αποκαταστήσουν αδικίες που επήλθαν από τις πρόσφατες αλλαγές κριτηρίων που έγιναν για το δικαίωμα στη φοιτητική χορηγία και οι οποίες έπληξαν τις πολύτεκνες οικογένειες. Για το ίδιο θέμα, η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ) εξέφρασε την ανησυχία της, αλλά και έντονη διαμαρτυρία, καλώντας τη Βουλή να μην το εγκρίνει και να μη συναινέσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής.

Δριμεία επίθεση από ΑΚΕΛ
Σε σχέση με το νομοσχέδιο που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη φοιτητική χορηγία, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση για περικοπές στην κρατική φοιτητική μέριμνα ως απαράδεκτη. Κατήγγειλε, ταυτόχρονα, πως το κίνητρο της Κυβέρνησης είναι η προσπάθεια των κυβερνώντων για περαιτέρω μείωση των κοινωνικών παροχών και ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, σε συμφωνία πάντοτε βέβαια με την Τρόικα.
Φουντώνουν οι φωνές για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νομοσχέδιο
«Ενώ λοιπόν ακούμε καθημερινά από τους κυβερνώντες ότι ‘τα δύσκολα πέρασαν’, ‘έρχεται η ανάπτυξη’, ‘επανεκκινεί η οικονομία’, ‘βγαίνουμε από το μνημόνιο’, έρχονται συνεχώς νέα μέτρα, νέα βάρη, τα οποία φορτώνονται στην πλάτη των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων του λαού και σε ευάλωτες ομάδες όπως οι φοιτητές μας», συμπλήρωσε και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη κοινωνική συστράτευση του φοιτητικού κινήματος, του συνδικαλιστικού κινήματος, των μαθητών και αυριανών φοιτητών, των πολυτέκνων, άλλων κοινωνικών ομάδων που επηρεάζονται, των πολιτικών δυνάμεων που διαφωνούν με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ούτως ώστε να εμποδιστεί αυτή η αρνητική εξέλιξη.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου