Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Aπό αυτό το δέντρο ξεκίνησε η επιδημία του ιού Έμπολα

Aπό αυτό το δέντρο ξεκίνησε η επιδημία του ιού Έμπολα
Σε ένα μικρό χωριό την Γουινέα, βρίσκεται ένα ψηλό δέντρο, κάτω  από το οποίο κάθε μέρα παίζουν τα παιδιά του χωριού. Το δέντρο, φιλοξενεί και εκατοντάδες νυχτερίδες που ζουν μέσα σ' αυτό.

Η 2χρονη Emile Ouamouno , το πρώτο θύμα του ιού Έμπολα, της επιδημίας που ήδη έχει σκοτώσει πάνω από 7.000 ανθρώπους  και για πρώτη φορά και έξω από την Αφρική, έπαιζε κάτω από αυτό το δέντρο, και πιθανώς να κόλλησε τον ιό από νυχτερίδα (είναι ένας από τους τρόπους μετάδοσης) που ζούσε μέσα στην κουφάλα του δέντρου.
Η Emile πέθανε πριν από έναν χρόνο ακριβώς, τον Δεκέμβριο του 2013.
Το δέντρο, που θεωρείται από τους επιστήμονες το "σημείο μηδέν" της επιδημίας του ιού Έμπολα, απέχει μόλις 50 μέτρα από το σπίτι της άτυχης κοπέλας, ενώ το χωριό που που ξεκίνησε ο ιός έχει συνολικά 31 σπίτια.
Επίσης το δέντρο βρίσκεται κοντά σ' ένα μονοπάτι από όπου οι γυναίκες του χωριού περνούσαν για να πάνε για πλυθούν.
Έτσι σύμφωνα με τον Fabian Leendertz, βετεράνο ερευνητή του γερμανικού ινστιτούτου, Robert Koch, το οποίο ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες, η Emile, υπάρχουν πιθανότητες να κόλλησε Ebola από μία από τις εκατοντάδες νυχτερίδες που ζουν στο δέντρο.
Μετά από φωτιά στο δέντρο, σκοτώθηκαν εκατοντάδες νυχτερίδες. Πριν προλάβουν να φτάσουν στου σημείο άνδρες του ινστιτούτου  Koch, οι  χωρικοί είχαν ήδη φάει τις νυχτερίδες.
Πάντως οι ερευνητές παγίδεψαν 169 νυχτερίδες που ζουν στην περιοχή και στα τεστ για τον ιό που τους έκαναν, καμία δεν βγήκε θετική.

Πηγή: Aπό αυτό το δέντρο ξεκίνησε η επιδημία του ιού Έμπολα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου