Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση της μακροοικονομικής βοήθειας σε μεσοπρόθεσμα δάνεια
Με
την ουκρανική οικονομία να βιώνει βαθιά κρίση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει τη δοκιμαζόμενη χώρα με νέο πακέτο
χρηματικής βοήθειας. Η συνεχής διένεξη στις ανατολικές επαρχίες της χώρας που συνορεύουν με τη Ρωσία έχει επιφέρει σημαντικές φθορές στην ουκρανική οικονομία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέθεσε πρόταση για αύξηση της μακροοικονομικής βοήθειας, που δίνει στην Ουκρανία, κατά 1,8 δισ. ευρώ, σε μεσοπρόθεσμα δάνεια.
Το νέο πρόγραμμα που ήδη έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει στόχο να βοηθήσει την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ουκρανίας, στις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, δηλαδή το αδύναμο ισοζύγιο πληρωμών και την κακή δημοσιονομική κατάσταση.
Επιπλέον, στοχεύει να δώσει ώθηση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις της. Φυσικά, η μακροοικονομική βοήθεια που προτάθηκε από την Επιτροπή, θα είναι συνδεδεμένη με μεταρρυθμίσεις σε τομείς της ουκρανικής οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε τα εξής: «Η Ουκρανία δεν είναι μόνη. Η Ευρώπη στέκεται ενωμένη πίσω από την Ουκρανία και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Οι πράξεις μας μιλούν δυνατότερα από λέξεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει ανεπανάληπτο μέγεθος χρηματοοικονομικής βοήθειας και η σημερινή πρόταση δείχνει πως είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την ενίσχυση. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εν δράση. Όπως πάντα, η αλληλεγγύη μας έρχεται μαζί με δέσμευση για μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται άμεσα η Ουκρανία. Θέλουμε να βοηθήσουμε την ουκρανική κυβέρνηση να φέρει εις πέρας τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα και να ξεκινήσει μια πραγματική αλλαγή για την χώρα και το λαό της».
Μόλις η απόφαση επικυρωθεί από όλα τα σώματα, προϋπόθεση για την εκταμίευση θα είναι η επιτυχημένη συνέχιση του παρόντος προγράμματος από το ΔΝΤ και η εκτέλεση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών -ιδιαίτερα αυτών που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή-, καθώς και η συμφωνία σε Μνημόνιο Κατανόησης από την ουκρανική κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου