Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Απολιθώματα ενός πλατύποδα «γκοτζίλα» βρέθηκαν στην Αυστραλία

Ένα γιγάντιο, εξαφανισμένο είδος πλατύποδα, ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.Ειδικότερα, οι επιστήμονες εντόπισαν στο πλαίσιο ανασκαφών
στο βορειοδυτικό Κουίνσλαντ ένα απολιθωμένο δόντι του εξαφανισμένου ζώου και βάσει του μεγέθους του κατάφεραν να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρουν, το εξαφανισμένο είδος (Obdurodon tharalkooschild) έζησε πριν πέντε με 15 εκατομμύρια χρόνια και είχε τουλάχιστον το διπλάσιο μέγεθος από τον σημερινό πλατύποδα, φτάνοντας σε μήκος το ένα μέτρο.

Γι’ αυτό και οι ερευνητές του έδωσαν το παρατσούκλι «πλατύποδας γκοτζίλα».

Από τα χτυπήματα και άλλα απολιθώματα στην περιοχή, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τεράστιος πλατύποδας, που ήταν άγνωστος μέχρι σήμερα, τρεφόταν με οστρακόδερμα, χελώνες, βατράχους και ψάρια.

Ο τραπεζίτης του ζώου βρέθηκε στην έρημο Riversleigh, η οποία εκτιμάται ότι πριν εκατομμύρια χρόνια ήταν καταπράσινο δάσος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο γιγάντιος πλατύποδας πρέπει να περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του σε λιμνούλες γλυκού νερού.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Mike Archer, επικεφαλής της μελέτης, από την εύρεση ενός και μόνο δοντιού ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους επιστήμονες να σχηματίσουν μια εικόνα για το εξαφανισμένο ζώο, ωστόσο βάσει άλλων απολιθωμάτων εκτιμούν πως πρέπει να έμοιαζε στον σημερινό πλατύποδα, με ουρά σαν της πάπιας και μεγάλα πόδια.

Ο πλατύποδας συγκαταλέγεται στα ελάχιστα θηλαστικά που γεννούν αυγά και έχει δηλητηριώδες κεντρί στο πίσω πόδι του.

Η ανακάλυψη του νέου είδους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εξελικτική ιστορία του πλατύποδα είναι πολύ πιο περίπλοκη συγκριτικά με ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν κλαδιά στο οικογενειακό δέντρο του πλατύποδα τα οποία δεν είχαμε υποπτευθεί στο παρελθόν», τόνισε ο Δρ. Archer. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Vertebrate Paleontology.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου