Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Γρήγορο διάβασμα: Tips για να κερδίζετε χρόνο

Ο Scott Young είναι ένας 18χρονος Άγγλος φοιτητής και ένας από τους καλύτερους fast readers. Πρόκειται για μία καινούργια έννοια, που μπορεί να σας ακούγεται αστεία, το γρήγορο διάβασμα
όμως μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε πολύτιμο χρόνο στη δουλειά σας αλλά και να κατανοείτε αυτά που διαβάζετε πολύ καλύτερα. Το άρθρο του μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και πιστεύουμε πως θα σας χρησιμεύσει ιδιαίτερα:
Το διάβασμα είναι από τα σημαντικότερα εφόδια που μπορεί να έχει κανείς. Σχεδόν κάθε μορφή εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνει –μερικές φορές αποκλειστικά- διάβασμα. Μπορεί κανείς ακόμα και να κάνει τον εαυτό του διανοούμενο πάνω σε ένα θέμα απλά και μόνο διαβάζοντας ενδελεχώς για αυτό. Αλλά παρά τη μεγάλη σημασία του διαβάσματος, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τρομερά αντιπαραγωγικοί σε αυτό. Σαν ένα μικρό παιδί που μπουσουλάει, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρκετά αναγνωστικά εφόδια για να κινούνται με άνεση αλλά απέχουν πολύ από το τρέξιμο.
Πριν από ένα χρόνο ανακάλυψα το βιβλίο Breakthrough Rapid Reading του Peter Kump, έναν ειδήμονα στον τομέα του γρήγορου διαβάσματος. Μετά από αυτή μου την αγορά βρήκα το χρόνο και την ενέργεια να μελετήσω και άλλους τρόπους που θα βελτίωναν την επιδεξιότητά μου στο διάβασμα. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω το βιβλίο του Eckhart Tolle, The Power of Now, και διάβασα το δεύτερο μισό του βιβλίου σε λιγότερο από σαράντα λεπτά.
Όταν έκανα το αρχικό τεστ, ξεκινώντας το βιβλίο, μπορούσα να διαβάσω μέχρι 450 λέξεις το λεπτό. Ήμουν λίγο παραπάνω από το μέσο όρο, που είναι 300 λέξεις, αλλά τίποτα θεαματικό. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που θα περιγράψω σε αυτό το άρθρο κατάφερα να αυξήσω το ρυθμό ταχύτητάς μου στις 900 λέξεις το λεπτό, διαβάζοντας τα συνηθισμένα κείμενα, που είναι σχεδόν το διπλάσιο από τον μέχρι τότε ρυθμό μου. Τα βασικότερα, λοιπόν, ”κλειδιά” που θα σας βοηθήσουν να διαβάζετε πιο γρήγορα είναι τα εξής:

1) Θυμηθείτε, το διάβασμα δεν είναι γραμμικό.
Πώς διαβάζετε ένα βιβλίο; Από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να πηγαίνετε ποτέ πίσω και χωρίς να προσπερνάτε κάποια τμήματα; Αυτός είναι μάλλον ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος να διαβάζει κανείς. Η ομορφιά ενός κειμένου είναι ότι δεν είναι γραμμικό. Μπορεί κανείς να μεταπηδήσει προς τα κάτω και να διαβάσει μόνο τους βασικούς υπότιτλους (όπως σε αυτό το κείμενο) ή να τους διαβάσει με οποιαδήποτε σειρά. Παρόλο που η πατέντα ”αρχή μέχρι τέλος” φαίνεται να είναι απλούστερη, δεν είναι πάντα η πιο αποδοτική.
Στα περισσότερα βιβλία συνήθως διαβάζω με τον παλιομοδίτικο τρόπο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αλλά συχνά ξαναδιαβάζω κομμάτια τα οποία θέλω να καταλάβω καλύτερα, ενώ προσπερνάω τελείως κομμάτια που μου φαίνονται περιττά ή αχρείαστα. Οι καλοί συγγραφείς, σε γενικές γραμμές, προσθέτουν ιστοριούλες ή μεταφορές για να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση μίας έννοιας, τα οποία μπορεί κανείς να προσπεράσει αν έχει ήδη καταλάβει την έννοια αυτή. Με τον ίδιο τρόπο, οι κακοί συγγραφείς συχνά είναι πολύ συνοπτικοί όταν εξηγούν πολύπλοκες λεπτομέρειες και έτσι το μυαλό χρειάζεται χρόνο να ξαναδιαβάσει το κείμενο για να σχηματίσει τις έννοιες.


Πώς να... | Γρήγορο διάβασμα: Tips για να κερδίζετε χρόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου