Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Αλλαγές μετά τη θύελλα στο φορολογικό νομοσχέδιο

Picture 0 for Αλλαγές μετά τη θύελλα στο φορολογικό νομοσχέδιο
Την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, με στόχο την ενίσχυση κυρίως των τρίτεκνων και πολύτεκνων οι οποίοι είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» των φορολογικών
αλλαγών, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο ελληνοαμερικανικό συνέδριο. Όπως είπε «κάνουμε προσπάθειες, να αποκατασταθεί και το μεγαλύτερο μέρος των πολυτεκνικών επιδομάτων σε εκείνους που το έπαιρναν ως πρόσφατα». Με τη «φράση είμαι με τη μεσαία τάξη, όχι εναντίον της» ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι:

«Δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45%, πάνω από 25.000 ετήσιο εισόδημα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου».

«Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2.500 το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων».

Για τις επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε τελική φάση ο συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων ? κέρδη και διανεμόμενα έσοδα θα πέσει χαμηλότερα από το 30%. Δηλαδή χαμηλότερα από το 34% που είναι τώρα, και πολύ χαμηλότερα από το 44% που ήταν ως πρόσφατα.

Σύμφωνα με την Ημερησία, το φορολογικό νομοσχέδιο, θα συζητηθεί από μηδενική βάση στη νέα σύσκεψη που θα έχει ο Γ. Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει αφού το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τις 11 Δεκεμβρίου, πριν το Eurogroup της 13ης τρέχοντος, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα ώστε οι δανειστές να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην εκταμίευση των δόσεων.

Ο κίνδυνος να τεθεί σε νέα αμφισβήτηση η κυβερνητική συνοχή και η πίεση του χρόνου ανάγκασαν χθες τον Αντ. Σαμαρά να συγκαλέσει στο Μαξίμου σύσκεψη στελεχών του οικονομικού επιτελείου και έδωσε εντολή να βρεθεί οπωσδήποτε λύση που θα διασφαλίζει την ψήφιση, χωρίς διαρροές, του νομοσχεδίου και ταυτόχρονα θα δίνεται η αίσθηση πως έγινε το καλύτερο δυνατόν για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Μαυραγάνη ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόταση για τους Έλληνες πολίτες».

Στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης και Δημ. Σταμάτης, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, το γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρη και ανώτατα στελέχη του υπουργείου αναζήτησαν λύσεις στο πλαίσιο των προτάσεων που κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή οι εκπρόσωποι και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.


Εναλλακτικά σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά και τη χθεσινή σύσκεψη επιβεβαιώθηκε πως το οικονομικό επιτελείο επαναφέρει στο τραπέζι το βασικό σενάριο της φορολογικής κλίμακας με τον υψηλό συντελεστή 45% να επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 48.000 ευρώ. Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε πρόταση για μείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% στο 40%.

Για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν για οικογένειες με παιδιά εξετάζεται η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Όσον αφορά στα ισοδύναμα μέτρα, τρία σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι:

1. Η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και ανέρχεται σήμερα σε 500 ευρώ.

2. Η αύξηση του φόρου επί των τόκων καταθέσεων. Ήδη τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει ή τουλάχιστον δεν έχουν διαφωνήσει για την προτεινόμενη αύξηση του φόρου επί των τόκων καταθέσεων από το 10% στο 15%. Αν ο συντελεστής αυξάνονταν περαιτέρω στο 17,5% - πρόταση που έριξε στο τραπέζι η ΔΗΜ.ΑΡ.- εκτιμάται ότι θα προέκυπταν επιπλέον έσοδα της τάξεως των 130 εκατ.

3. Η αύξηση του συντελεστή του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω ΔΕΗ και το ΦΑΠ από το 2013, για όσους έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Τις τελικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου θα συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ενώ στην αυριανή συνεδρίαση τη διακομματικής επιτροπής θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκεραστούν οι αντιθέσεις και να αρθεί το αδιέξοδο. Η τελική πρόταση της διακομματικής επιτροπής θα καταλήξει στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι και θα λάβουν και τις οριστικές αποφάσεις.

Τα κόμματα

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. θέτουν «κόκκινες γραμμές». Το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση με την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξει στο Κοινοβούλιο τις ρυθμίσεις για το φορολογικό, αν δεν υπάρξουν τουλάχιστον οι ακόλουθες αλλαγές:

1. Διατήρηση της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας με την οποία ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ.

2. Διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος φορολογικής αντιμετώπισης των τέκνων των μισθωτών.

3. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ένταξη στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών για τα πέντε πρώτα χρόνια ή εναλλακτικά να υπάγονται στη φορολογική κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μειωμένης κατά 50% (13%).

4. Αγρότες: Να οριστεί ελάχιστο όριο για την τήρηση βιβλίων. Το όριο αυτό μπορεί να οριστεί μέσω του ποσού επιστροφής του ΦΠΑ που έλαβαν το προηγούμενο έτος π.χ. 2.000 ή εναλλακτικά να ληφθεί υπόψη η επιδότηση, ή συνδυασμός και των δύο με στόχο να τύχουν απαλλαγής οι έχοντες ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ.

5. Διατήρηση της έκπτωσης φόρου για τα στεγαστικά δάνεια με 5%.

Ο Φ. Κουβέλης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ. δήλωσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να είναι απλό και δίκαιο, να υπακούει στην αρχή «περισσότεροι φόροι από όλους και λιγότεροι φόροι από τον καθένα». Πρέπει να ελαφρύνει τα χαμηλά εισοδήματα, να αντιμετωπίζει με ενιαία κλίμακα τα εισοδήματα από εργασία, ενοίκια και ατομική δραστηριότητα και να προβλέπει ρυθμίσεις για τα τέκνα. Πρέπει να ενισχύει την καταγραφή και τον έλεγχο του συνόλου των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και να καταπολεμά τη φοροδιαφυγή.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3 δισ. ευρώ δείχνουν τα ταμειακά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για το δεκάμηνο Ιανουαρίου ? Οκτωβρίου, ενώ στο ίδιο διάστημα του 2011 είχε καταγραφεί έλλειμμα της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ. Στο τέλος Οκτωβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα εκτοξεύτηκαν στα 9,4 δις ευρώ. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο τέλος Οκτωβρίου ήταν 8,7 δις ευρώ. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονταν σε 755,9 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 520,4 εκατ. ευρώ έμμεσοι φόροι και 229 εκατ. ευρώ άμεσοι). Είναι χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τα μισά ή 4,6 δις. ευρώ τα χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα τα χρέη του Δημοσίου κατανέμονται ως εξής:
  •     Τα ασφαλιστικά ταμεία όφειλαν 4,6 δις ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ είχε το 50% των υποχρεώσεων ολόκληρου του κλάδου (2,3 δις ευρώ).
  •     Τα νοσοκομεία είχαν χρέη άνω των 1,8 δις ευρώ.
  •     Τα υπουργεία όφειλαν 915 εκατ.
  •     Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 903 εκατ. ευρώ
  •     Τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα όφειλαν 380 εκατ. ευρώ.

Με τη μεσαία τάξη
Με τη «φράση είμαι με τη μεσαία τάξη, όχι εναντίον της» ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι: «Δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45%, πάνω από 25.000 ετήσιο εισόδημα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου».

«Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2.500 το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων»

Επιχειρήσεις
Για τις επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε τελική φάση ο συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων ? κέρδη και διανεμόμενα έσοδα θα πέσει χαμηλότερα από το 30%.

Αλλαγές μετά τη θύελλα στο φορολογικό νομοσχέδιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου