Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ετοιμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διαθεσιμότητα - κοινωνία

Η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο μπαίνει στην τελική ευθεία, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η
οποία έχει υπογραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από όλα τα μέλη της κυβέρνησης, παρακάμπτοντας έτσι τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στους δήμους και την άρνηση ορισμένων δημάρχων να αποστείλουν στοιχεία υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια της προειδοποίησης που είχε απευθύνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εγκύκλιό του, στην οποία τόνιζε ότι θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της απογραφής, σε περίπτωση που δεν δοθούν τα στοιχεία από τους δήμους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στον Σκάι για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση εντός του 2013 με συγκεκριμένα κριτήρια και παραδέχτηκε ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα βγει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων Διοικητικού, των φορέων που δεν έχουν δώσει λίστες.

Ως εκ τούτου οι υπάλληλοι αυτοί θα βγουν σε πρώτη φάση στη διαθεσιμότητα και θα μειωθεί ο μισθός τους κατά 25% και εν συνεχεία, όταν θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για όσους πράγματι εντάσσονται σε διαθεσιμότητα, θα λάβουν αναδρομικά το σύνολο των μισθών τους.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρινίζουν δε, ότι επειδή η απογραφή συνδέεται με την Ενιαία Αρχή πληρωμών στο Δημόσιο, η μη αποστολή των στοιχείων από τις διευθύνσεις προσωπικού μπορεί να στερήσει τη μισθοδοσία και όσων εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα. Σημειώνουν, επίσης, ότι η Αρχή Πληρωμών ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είναι γνωστό οι 2.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα (πάνω από 700 υπολογίζονται οι επίορκοι που αναμένεται να τεθούν άμεσα σε αυτοδίκαιη αργία) δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες αιχμής, εκεί που υπάρχει άμεση και μεγάλη ανάγκη προσωπικού, όπως στα ασφαλιστικά ταμεία, την Υγεία, την Παιδεία και την αστυνομία.

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και διά στόματος του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, το θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο δεν είναι απαίτηση της τρόικας, αλλά ανάγκη για να λειτουργήσει εύρυθμα το Δημόσιο, μετά τον τεράστιο αριθμό συνταξιοδοτήσεων και την απαγόρευση προσλήψεων.

Επιπροσθέτως, κατά τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η διαδικασία αυτή πρέπει να καθιερωθεί στο Δημόσιο και ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να εργάζεται εκεί που έχει ανάγκη το κράτος και όχι εκεί που αρχικά διορίστηκε.


ΤΟ ΒΗΜΑ - Ετοιμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διαθεσιμότητα - κοινωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου