Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

300.000 δίκες αναβλήθηκαν λόγω αποχής

ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ  300.000 δίκες αναβλήθηκαν λόγω αποχής

Η Δικαιοσύνη αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων για τα οποία υπήρξαν αλλεπάλληλες «ευρωκαταδίκες» με αποζημιώσεις, αλλά τώρα η κατάσταση ξεπερνά τα χαρακτηριστικά ενός απλού «εμφράγματος» και το όλο σύστημα απονομής δικαίου βρίσκεται πλέον στην «εντατική», στα πρόθυρα διασωλήνωσης...

Μόνο στα διοικητικά δικαστήρια οι εκκρεμείς υποθέσεις ξεπερνούν τις 550.000, με αντίστοιχη και ακόμα μεγαλύτερη εκκρεμότητα στην ποινική και πολιτική δικαιοσύνη.
Η διακοπή των συνεδριάσεων στις 10 π.μ. από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα οδήγησε στην αναβολή τουλάχιστον 30.000 υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, πολλές από τις οποίες ήταν φορολογικού και τελωνειακού περιεχομένου, από τις υποθέσεις που «καίνε» το Δημόσιο για να εισπράξει μεγάλα ποσά για τα άδεια κρατικά ταμεία.
Ηδη από πέρυσι οι εκκρεμείς υποθέσεις είχαν φθάσει τις 460.000, με άλλες 30.000 περίπου στο ΣτΕ, ενώ συμφωνήθηκε με την τρόικα οι 167.000 εκκρεμείς το 2011 φορολογικές-τελωνειακές υποθέσεις να εκδικαστούν σταδιακά σε ποσοστό 50% μέχρι τις αρχές του 2012 ώστε να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2013. Ο στόχος αυτός μοιάζει τώρα ανέφικτος, αφού εισάγονται συνεχώς καινούργιες υποθέσεις με «μπαράζ» προσφυγών κατά των νέων μέτρων.
Στη σύσκεψη υπό τον Α. Σαμαρά θα συμμετάσχουν και ο Α. Ρουπακιώτης και η Ρ. Ασημακοπούλου πρόεδρος του ΑΠ
Δικαστικός λειτουργός στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί πλέον να ζητεί τίποτα άλλο η τρόικα από τα δικαστήρια, αφού αυτή ευθύνεται για την κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης μετά τις ανεπίτρεπτα υπερβολικές περικοπές των δικαστικών αποδοχών.
Στις πάνω από 30.000 αναβολές στα διοικητικά δικαστήρια, οι περισσότερες δόθηκαν στο Δ. Πρωτοδικείο Αθήνας (10.147), στο Δ. Πρωτοδικείο Πειραιά (4.646), στο Δ. Εφετείο Αθήνας (2.800), στο Δ. Εφετείο Πειραιά (939), στο Δ. Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (895) κ.λπ.
Στοιχεία
Στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη μέσα στο πρώτο 10ήμερο αναβλήθηκαν συνολικά 42.726 υποθέσεις (24.397 ποινικές και 18.335 πολιτικές), ενώ το ίδιο διάστημα συζητήθηκαν 19.040 υποθέσεις (10.372 ποινικές και 8.668 πολιτικές).
Μολονότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στο διάστημα που μεσολάβησε πρέπει να έχουν αναβληθεί γύρω στις 300.000 υποθέσεις. Αριθμός εφιαλτικός εάν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι μόνο στην ποινική δικαιοσύνη εισάγονται ετησίως τουλάχιστον 750.000 νέες υποθέσεις με μηνύσεις και αυτεπάγγελτες προκαταρκτικές εξετάσεις πανελλαδικά.
Δικαστικοί κύκλοι, διεκτραγωδώντας την υπάρχουσα κατάσταση, επισημαίνουν τον κίνδυνο παραγραφής κυρίως σε υποθέσεις πολιτικών δικαστηρίων, την ανεπαρκή προστασία των πολιτών καθώς κρίσιμες υποθέσεις για την περιουσία καθενός, την εργασία του κ.λπ. παίρνουν αναβολές σε μακρινές δικασίμους ή προσδιορίζονται για το 2016-17, με δανειακές υποθέσεις να φθάνουν ακόμα και το 2018!
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Διέξοδο στην κρίση αναζητούν κυβέρνηση - δικαστές
Με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης και η δικαστική ηγεσία της χώρας, προκειμένου να εξευρεθεί μία διέξοδος στην κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις σχέσεις κυβέρνησης και δικαιοσύνης, αλλά και να αναζητηθούν λύσεις εκτόνωσης που θα οδηγήσουν σε τερματισμό των σχεδόν 3 μηνών κινητοποιήσεων των δικαστικών λειτουργών.
Χθες φάνηκε να ξεκινά ένας δεύτερος γύρος διαλόγου ανάμεσα στην εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης είχε μακρά συνάντηση με την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων και τους γενικούς επιτρόπους, στη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκαν τα τραγικά προβλήματα που έχουν σωρευθεί στον χώρο της δικαιοσύνης και οι απίστευτες νέες εκκρεμότητες που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση την απονομή της.
Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι ο μεγάλος χαμένος από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι το ίδιο το Δημόσιο, καθώς χάνει τεράστια κονδύλια που θα μπορούσε να εισπράξει μέσα από φορολογικές - τελωνειακές δίκες, από την εκτέλεση των ποινών, ενώ κινδυνεύει επίσης με απώλεια κοινοτικών κονδυλίων για συμβάσεις που δεν ελέγχονται και παραμένουν σε εκκρεμότητα για έργα, προμήθειες, παροχή υπηρεσιών κ.λπ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, διατυπώθηκαν αντιτιθέμενες απόψεις και για την πρωτοβουλία του Αρείου Πάγου να περικόψει τις αποδοχές σε όσους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, γιατί έτσι έχει πυροδοτηθεί νέος γύρος έντασης κυρίως στα χαμηλότερα κλιμάκια, όπου γίνεται λόγος για μοχλό πίεσης προκειμένου να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων Ρ. Ασημακοπούλου (Αρείου Πάγου), Κ. Μενουδάκος (Συμβουλίου της Επικρατείας), Ιω. Καραβοκύρης (Ελεγκτικού Συνεδρίου), ο εισαγγελέας ΑΠ Ιω. Τέντες και οι γενικοί επίτροποι Δ. Λασκαράτος (Ελεγκτικού Συνεδρίου) και Ελ. Διακομανώλη (Διοικητικών Δικαστηρίων).
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν προτάσεις για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, για κινήσεις καλής διάθεσης από κυβερνητικής πλευράς, ίσως και με την προοπτική μιας μελλοντικής ενίσχυσης (π.χ. με την προσμέτρηση χρόνου υπηρεσίας στο ύψος των αποδοχών κ.λπ.) πέρα από την επίσημη διαβεβαίωση της πολιτείας ότι σέβεται τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία των λειτουργών της.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ



300.000 δίκες αναβλήθηκαν λόγω αποχής | κοινωνια | ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου